Tiedätkö syöneesi Rautatiepiirakkaa? – HU lähti perinneherkun jäljille ja päätyi Aseman uumenissa yllättävään paikkaan

Ruoka: Mistä ihmeestä tuli Aseman Möttönen? Harva tietää kellotornissa sijainneesta leipomosta.

Mikä ihmeen Möttönen? Oliko joku ”Lentävä kalakukko” -pikajunan Savosta tuoma herra tai rouva Möttönen, josta juontuu nimi? Helsingin Uutiset selvitti rautatieaseman lihapiirakan kiemuraisen tarinan.

Tutkimusryhmään kuuluivat eläkkeellä oleva palkittu keittiömestari Jorma Pohjolainen, kokenut kokkiammattilainen Jarmo Laitinen ravintola Gagusta ja gastronomian harrastaja Joni Kiiski.

Ovatko lihapiirakat uutta gourmet-ruokaa? – Tämä pallero haastaa kaikki Suomen lihikset

He suunnistivat Möttösen jäljille viime perjantaina.

Oppaiksi rautieasemalle saapuivat Avecran tuotepäällikkö Tapio Kyllönen ja rautatiearkkitehti Pirjo Huvila.

Kun Pohjolainen astuu kakkoskerroksen keittiön ovesta sisään, hän aloittaa: Tuossahan oli ennen liesi. Ahaa, mutta tavarahissi on entisellä paikallaan...

Hän oli tullut taloon 1975, ja kertoo vanhemman kollegansa Sulo ”Suli” Koposen muistelleen, että resepti olisi ollut vanhaa venäläistä perua.

Nimi oli alkujaan Rautatiepiirakka.

Rautatieaseman ravintoloitsijaksi tuli 1922 Nikolai Noschis, jonka ravintolasuku piti pitkään muun muassa vastapäistä Seurahuonetta.

– Lihapiirakoiden tarina alkoi vuodesta 1925, jolloin halli katettiin, kioskeja avattiin ja piirakoita leivottiin peräti kuudessa uunissa, Huvila kertoo ja paljastaa:

– Nimi oli alkujaan Rautatiepiirakka.

1936 piirakoiden valmistus siirtyi asemalta Feodoroffin perheen leipomolle. Se sijaitsi Vuorimiehenkatu 23:n pihalla. Feodoroffeilla oli ollut leipomotuotteiden myymälä Vanhassa kauppahallissa Kauppahallissa jo yli sata vuotta sitten.

Tuotteen kysyntä vain kasvoi ja vuonna 1950 aseman kellotornin alkuperäiset puiset raput purettiin. Alettiin rakentaa uusia välipohjia ja kuusikerroksista leipomoa.

Lihapiirakan asema suomalaisen pikaruoan kärkituotteena vahvistui. Toisaalla Feodoroff ilmoitteli lehdissä vielä vuonna 1953, että ”Asemaravintolan tunnettuja piiraita saatavana myymälöistämme (Vuorimiehenkatu, Mannerheimintie ja Kauppahalli) – sekä leipäkioskista aseman ulkohallissa”.

1960-luvun lopulla silloinen Matkailuliiton Matkaravinto osti Feodoroffien liiketoimet ja MR Leipomo käynnisti toimintansa Vuorimiehenkadulla.

– Paikan pääemäntä Armi Kivi, joka siirtyi myöhemmin pääkonttorille, keksi nimen Möttönen, Pohjolainen kertoo.

Hän huomauttaa myös keittiömestareiden perinnetiedosta: Ensimmäisellä Aero Oy:n (Finnairin edeltäjän) ruokalistalla oli lihapiirakka ja lihaliemi.

Matkaravinto Oy:tä on junissa ja asemilla seurannut VR:n oma tytäryhtiö Avecra Oy. Piirakoita on vuosien saatossa ostettu muiltakin. Nyt ne leipoo karkkilalainen Alen Oy. Perinteisiä Möttösiä menee pelkästään Aseman Wurstilla pari sataa päivässä.

– Valikoimissa on myös vegeversio, jonka reseptiä kehitettiin hyvin tarkkaan, Kyllönen kertoo.

Samanlaista työtä Avecra tekee myös muiden pienvalmistajien kanssa. Esimerkiksi Nokian Panimo on tehnyt juniin oman ipa-oluen: Noipan.

Ja miten Möttönen päätyykään paperikääreeseensä?

Oikeaoppisesti tämä piirakka lämmitetään höyryssä ja hetkeä ennen kuin se annetaan asiakkaalle käytetään painogrillissä.

Montaa mieltä voi olla, mutta vannoutunein maistelija ottaa sen ilman mausteita tai muita lisukkeita.

Testaajat hyrisevät tyytyväisyyttään, ilman mausteita. Myös vegeversiolle.

Lue myös: Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi

Lue myös: Enska, 87, testasi 5 000 ravintolaa – nämä ovat viisi parasta Helsingissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut