Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentomelualueella asuvien määrä kasvaa – melulla yhteys sydän- ja verisuonitauteihin

Helsinki-Vantaan lentomelulle altistuvien asukkaiden määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Syynä tähän ovat lentomelualueessa tapahtuneet siirtymät ja se, että useampi alueen kunta sijoittaa uusia asuinrakennuksia eli täydennysrakentaa lentomelualueelle. Tiedot pohjautuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin koostamaan vuosittaiseen melunhallinnan seurantaraporttiin, kerrotaan tiedotteessa.

– Melutilanteeseen tulee kiinnittää huomiota ja hakea yhteistyössä erilaisia ratkaisumalleja, sillä jatkuvalla melulle altistumisella on yhteys moniin haitallisiin terveysvaikutuksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä kognitiivisiin haittoihin, kertoo Helsinki-Vantaan melunhallintaryhmää vetävä, johtava asiantuntija Outi Ampuja tiedotteessa.

Traficomin vetämässä, useita tahoja kokoavassa Helsinki-Vantaan melunhallinnan yhteistyöryhmässä seurataan vuosittain lentoaseman melutilannetta ja siinä tapahtuvia muutoksia.

Lentomelua hallitaan muun muassa uudistamalla konekantaa aiempaa hiljaisempiin konemalleihin, vähämeluisemmilla lentomenetelmillä, rakennusteknisin keinoin sekä maankäytön ja kaavoituksen avulla. Nyt julkaistun, vuotta 2019 koskevan seurantaraportin mukaan melualueella asuvien määrä on noussut hieman, mutta myös ratkaisuja haetaan aktiivisesti.

– Kuten monissa muissakin maissa, myös meillä tehdään päätöksiä, joiden seurauksena asuinrakentaminen tiivistyy Helsinki-Vantaan lentoaseman välittömään tuntumaan. Yhteistyöryhmässä ovat koolla kaikki Helsinki-Vantaan melunhallinnan kokonaisuuden kannalta olennaiset tahot. Yhteistyö lentomelun hallitsemiseksi onkin tärkeää ja tuo läpinäkyvyyttä eri toimien vaikuttavuudesta melutilanteeseen, Ampuja jatkaa.

Lentomelualueelle rakennettavilta uudiskohteilta edellytetään melusuojausta lentomelua vastaan. Lentomelu koetaan häiritsevänä myös lentomelualueen välittömässä tuntumassa. Yhä useampi alueen kunnista onkin vapaaehtoisesti huomioinut ajatuksen puskurivyöhykkeestä kentän lentomelualueen tuntumassa, sanotaan tiedotteessa.

Puskurivyöhykeajattelu konkretisoituu esimerkiksi uusien asuinrakennusten normaalia tiukempina äänieristysmääräyksinä. Puskurivyöhykkeen tarkoituksena on varautua ennakolta muun muassa kiitoteiden liikennejakauman vaihteluihin, joiden johdosta melualueessa tapahtuu siirtymiä ja mikäli lentoliikenne jatkaa tulevaisuudessa kasvuaan, myös melualueen koossa voi tapahtua muutoksia.

Traficomin sivuilta löytyy karttaikkuna, josta voi tarkastella asuinrakentamisen kaavoitustilannetta ja -suunnitelmia nykyiselle melualueelle ja niin kutsutulle puskurivyöhykkeelle.

Helsinki-Vantaan lentomelukiista jatkuu – oikeus epäsi asukkailta valitusoikeuden väärin perustein