Perinteisten kirkkohäiden suosio laski – Nea, 29, ja Ari, 28, vihitään idyllisellä rantahuvilalla

Avioliitto: Nea ja Ari vihitään kirkon sijaan huvilalla Vuosaaressa.

Viisi vuotta yhdessä olleet Ari ja Nea vihitään elokuussa Villa Andaniassa Vuosaaressa. – Kirkkohäät tuntuivat meistä liian perinteisiltä, sanoo Nea. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Avioliittoon vihkimiset muualla kuin kirkossa ovat 2000-luvun alusta alkaen yleistyneet.

Kallion kirkkoherra Riikka Reina arvioi, että jo kolmasosa vihkimisistä tapahtuu muualla kuin kirkossa. Vihkipaikaksi saatetaan kirkon sijaan valita puisto, ranta, metsä tai vaikkapa mökki.

– Ehkä isoin syy on, että ihmiset haluavat omannäköisempää juhlaa. Päätös sitoutua on henkilökohtainen ja sen halutaan näkyvän.

Kuluva kesä on koronarajoitusten ja epävarmuuden vuoksi häiden suhteen poikkeus. Lauantain häävaraukset jatkuvat lokakuun puoliväliin.

– Häät ovat pienempiä. Keväällä vihittiin useampi pari kirkossa lähes kahden, Reina toteaa.

Alppilassa asuvat Nea, 29 ja Ari, 28, on yksi kesän hääpareista, joka halusi valita vihkipaikakseen kirkon ulkopuolisen tilan. Paikaksi valikoitui Google-haun perusteella Vuosaaressa sijaitseva idyllinen Villa Andania.

– Halusimme tilaisuudesta vähän rennomman. Kirkkohäät tuntuivat meistä liian perinteisiltä. Kumpikin meistä kuuluu kirkkoon, mutta emme ole kovin uskovaisia, Nea toteaa ja toivoo häistä rentouden lisäksi "puutarhatyyppistä" juhlaa.

– Tämä oli helppo siksikin, että voimme vihkimisen jälkeen siirtyä tästä villalle juhlimaan. Ranta oli yksi kriteereistämme.

Villan rannalta avautuu hieno merimaisema. Sanna Jompero

Ranta on ollut olennainen osa viisi vuotta seurustelleen ja paljon vapaa-ajallaan matkustavan avoparin matkakohteita. Lomamatkat ovat vieneet muun muassa Meksikoon, USA:han, Thaimaaseen ja Dubaihin, jossa Ari vuoden 2017 joulukuussa kosi Neaa.

– Olin vihjaillut Arille jo siihen suuntaan, mutta en tiennyt, että missä ja milloin se tilanne tulee, Nea kertoo.

Vieraita hääjuhlaan on tulossa noin 60. Tarkkaa vihkipaikkaa Villa Andanian pihapiirissä ei ole vielä päätetty, mutta toiveissa olisi, että se tapahtuisi joko rannalla tai terassilla.

Avioliittoon siunaaminen papin edessä merkitsee pariskunnalle paljon. 

– Haluan tehdä siitä virallista, että tahdon olla toisen kanssa lopun ikää, Ari pohtii.

– Syvä rakkaus toista kohtaan. Avioliitolla haluan kertoa kunnioittavani toista, Nea jatkaa.

Tulevaisuudessa pariskunnan silmissä siintää "onnellinen ja yhteinen elämä" sekä lapsiakin – jos luoja suo.

Tulevan avioparin vihkivä Kallion seurakunnan seurakuntapastori Liisa Enckell toivoo kirkon ulkopuoliselta vihkitilalta rauhallisuutta.

– Paikka ei saisi viedä vihkimiseltä huomiota.

Herttoniemen seurakunnan kirkkoherralla Markku Rautiaisella on kokemusta erilaisissa vihkipaikoista.

– 15 vuotta sitten kävin vihkimässä parin Tallinnan lautalla. Piti olla tarkkana, että se tapahtuu Suomen aluevesien sisäpuolella, 30-vuotisen uran pappina tehnyt mies naurahtaa.

Rautiainen on saattanut pariskuntia avioliiton satamaan myös Pihlajasaaren lautalla, ravintoloissa, ulkona, pihoilla, hotelleissa ja hiekkarannalla.

– Kuumailmapallossa, sukelluksessa tai laskuvarjohypyssä minulla ei ole ollut vihkimistä, mutta kollegoilla on.

Rautiaisen mukaan paikalla ei ole muita vaatimuksia kuin että se on turvallinen. Kertaakaan vihkipaikasta ei ole tarvinnut kieltäytyä.

– Joskus on täytynyt keskustella sisällöllisistä kysymyksistä, jos pari on halunnut häivyttää kristillisen kaavan kokonaan. Aina olemme kuitenkin päässeet asiasta yhteisymmärrykseen.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kertoo, että tänä kesänä on tulossa muutama vihkiminen muualla kuin kirkossa. Toinen vihkiminen on mökillä ja toinen luonnossa.

Oulunkylän seurakunnan seurakuntapastori Taija Kaipainen on vihkinyt 21-vuotisen uransa aikana pariskunnan avioon kirkon ulkopuolisessa tilassa vain kerran.

– Se tapahtui Käpylän työväentalolla. Ideana on varmastikin se, että koko juhlan voi viettää samassa paikassa. Suurten joukkojen siirtäminen saattaa olla hankalaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.