Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteisten kirkkohäiden suosio laski – Nea, 29, ja Ari, 28, vihitään idyllisellä rantahuvilalla

Avioliitto: Nea ja Ari vihitään kirkon sijaan huvilalla Vuosaaressa.

Avioliittoon vihkimiset muualla kuin kirkossa ovat 2000-luvun alusta alkaen yleistyneet.

Kallion kirkkoherra Riikka Reina arvioi, että jo kolmasosa vihkimisistä tapahtuu muualla kuin kirkossa. Vihkipaikaksi saatetaan kirkon sijaan valita puisto, ranta, metsä tai vaikkapa mökki.

– Ehkä isoin syy on, että ihmiset haluavat omannäköisempää juhlaa. Päätös sitoutua on henkilökohtainen ja sen halutaan näkyvän.

Kuluva kesä on koronarajoitusten ja epävarmuuden vuoksi häiden suhteen poikkeus. Lauantain häävaraukset jatkuvat lokakuun puoliväliin.

– Häät ovat pienempiä. Keväällä vihittiin useampi pari kirkossa lähes kahden, Reina toteaa.

Alppilassa asuvat Nea, 29 ja Ari, 28, on yksi kesän hääpareista, joka halusi valita vihkipaikakseen kirkon ulkopuolisen tilan. Paikaksi valikoitui Google-haun perusteella Vuosaaressa sijaitseva idyllinen Villa Andania.

– Halusimme tilaisuudesta vähän rennomman. Kirkkohäät tuntuivat meistä liian perinteisiltä. Kumpikin meistä kuuluu kirkkoon, mutta emme ole kovin uskovaisia, Nea toteaa ja toivoo häistä rentouden lisäksi "puutarhatyyppistä" juhlaa.

– Tämä oli helppo siksikin, että voimme vihkimisen jälkeen siirtyä tästä villalle juhlimaan. Ranta oli yksi kriteereistämme.

Ranta on ollut olennainen osa viisi vuotta seurustelleen ja paljon vapaa-ajallaan matkustavan avoparin matkakohteita. Lomamatkat ovat vieneet muun muassa Meksikoon, USA:han, Thaimaaseen ja Dubaihin, jossa Ari vuoden 2017 joulukuussa kosi Neaa.

– Olin vihjaillut Arille jo siihen suuntaan, mutta en tiennyt, että missä ja milloin se tilanne tulee, Nea kertoo.

Vieraita hääjuhlaan on tulossa noin 60. Tarkkaa vihkipaikkaa Villa Andanian pihapiirissä ei ole vielä päätetty, mutta toiveissa olisi, että se tapahtuisi joko rannalla tai terassilla.

Avioliittoon siunaaminen papin edessä merkitsee pariskunnalle paljon. 

– Haluan tehdä siitä virallista, että tahdon olla toisen kanssa lopun ikää, Ari pohtii.

– Syvä rakkaus toista kohtaan. Avioliitolla haluan kertoa kunnioittavani toista, Nea jatkaa.

Tulevaisuudessa pariskunnan silmissä siintää "onnellinen ja yhteinen elämä" sekä lapsiakin – jos luoja suo.

Tulevan avioparin vihkivä Kallion seurakunnan seurakuntapastori Liisa Enckell toivoo kirkon ulkopuoliselta vihkitilalta rauhallisuutta.

– Paikka ei saisi viedä vihkimiseltä huomiota.

Herttoniemen seurakunnan kirkkoherralla Markku Rautiaisella on kokemusta erilaisissa vihkipaikoista.

– 15 vuotta sitten kävin vihkimässä parin Tallinnan lautalla. Piti olla tarkkana, että se tapahtuu Suomen aluevesien sisäpuolella, 30-vuotisen uran pappina tehnyt mies naurahtaa.

Rautiainen on saattanut pariskuntia avioliiton satamaan myös Pihlajasaaren lautalla, ravintoloissa, ulkona, pihoilla, hotelleissa ja hiekkarannalla.

– Kuumailmapallossa, sukelluksessa tai laskuvarjohypyssä minulla ei ole ollut vihkimistä, mutta kollegoilla on.

Rautiaisen mukaan paikalla ei ole muita vaatimuksia kuin että se on turvallinen. Kertaakaan vihkipaikasta ei ole tarvinnut kieltäytyä.

– Joskus on täytynyt keskustella sisällöllisistä kysymyksistä, jos pari on halunnut häivyttää kristillisen kaavan kokonaan. Aina olemme kuitenkin päässeet asiasta yhteisymmärrykseen.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kertoo, että tänä kesänä on tulossa muutama vihkiminen muualla kuin kirkossa. Toinen vihkiminen on mökillä ja toinen luonnossa.

Oulunkylän seurakunnan seurakuntapastori Taija Kaipainen on vihkinyt 21-vuotisen uransa aikana pariskunnan avioon kirkon ulkopuolisessa tilassa vain kerran.

– Se tapahtui Käpylän työväentalolla. Ideana on varmastikin se, että koko juhlan voi viettää samassa paikassa. Suurten joukkojen siirtäminen saattaa olla hankalaa.