Ovatko lihapiirakat uutta gourmet-ruokaa? – Tämä pallero haastaa kaikki Suomen lihikset

– Kaupungin toiseksi paras. Muuta emme halua väittääkään, keittiömestari Kalle Tanner aloittaa.

Hän vastaa yhteisvoimin Palacen keittiömestarin Eero Vottosen kanssa ravintola Espan toiminnasta.

– Idea syntyi, kun söimme palaverilihikset torilla.

Siitä alkoi tuunaaminen, jonka lopputuloksena oli vaaleanruskea, pesäpallon kokoinen, hieman litteä ja kimalteleva kimpale. Ensipuraisu – tai oikeastaan veitsen leikkaus – on rapea. Se kuulostaa hyvältä.

– Sushiriisiä. Puuroutuu, mutta pysyy irtonaisena eikä liiskaannu. Lihan lisäksi karamellisoitua sipulia.

– Kypsennetään höyryssä. Jäähdytetään. Viimeistellään frittaamalla. Toimivampi kuin upporasvassa tehty. Kevyempi, Tanner itse kuvailee.

Lisukkeena on piparjuurisinappia. Nähtäväksi jää, tuleeko matkijoita?

Tiedätkö syöneesi Rautatiepiirakkaa? – HU lähti perinneherkun jäljille ja päätyi Aseman uumenissa yllättävään paikkaan

Ruokarekkojen kurvaillessa Helsingin toreille 5–6 vuotta sitten katuruokagurujen mottona oli ”Ei ainakaan mitään lihapiirakkaa”.

Katuruoka oli keksitty uudelleen, vaikka sitä oli syöty Helsingissä 1800-luvulta alkaen. Silloin piirakkaleipurit ja makkamaakarit koreineen, kärryinen ja kojuineen ilmestyivät katukuvaan.

Viisi Tähteä -lehti listasi vuosi sitten merkittävä suomalaisia lihapiirakan leipojia, nimenomaan pienyrityksiä. Pääkaupungista mukana olivat Kauppatorilta tuttu Snellmanien Eromanga ja Hakaniemen hallin Helsingin Leipä.

Vantaalta listalle nousi Junno’s Cake’s ja Espoosta Halmeen Leipomo. Helsingistä itään lähtiessä tulivat vastaan Kotkan Leipomo Leisti ja Haminan Leipomoliike Aitolahti sekä Askolan Monninkylän Huovilan Leipomo.

Piirakoistaan kuuluisassa Itä-Suomessa noteerattiin Hanna Partanen Kuopiosta, Kesämäen leipomo Lappeenrannasta, Parikkalan Pika-Pulla sekä Sirkan Leipomo, Lörtsypojat ja Leipomo Laurikainen Savonlinnasta.

Päärautatieasemalla sijaitsee tavalliselle matkaajalle tuntematon sali, jonka historiaa sävyttää traaginen tapahtuma – "Hän astui salin ovelta laiturille, kaatui maahan ja kuoli"

Ja jos nyt tänä vuonna matkaillaan koti-Suomessa, esimerkkejä löytyy muualtakin, kuten Hakasen Leipomo Tampereelta, Viialan Kotileipomo Akaasta, Ojalan Piirakkakoju Porista, Askondi Oy Leipomo-Konditoria Vehmaalta sekä Leipomo Nurmi & Sulonen ja Sirkiän Leipomo Turusta.

Monien tuotteet ovat myynnissä myös pääkaupunkiseudulla. Kannattaa kysyä kauppiaalta.

Burgeri Helsingistä valittiin Euroopan parhaaksi – "Olemme ylpeitä"

Helsingin hienoimpiin kuuluviin jugend-tilaan 250-paikkainen ravintola – "Tämä on niin hyvällä paikalla, että tulijoita on"

Amerikkalainen pikaruokaketju floppasi Suomessa – lappu luukulle alle vuodessa

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut