Kuplavolkkarien fanit tapaavat Helsingissä joka torstai – onko tässä jo Suomen ennätys: Pekka on omistanut elämänsä aikana 17 Kuplaa

Kesäautot: Volkswagen Kupla on kiitänyt Helsingin kaduilla jo vuodesta 1950. Pulleroauton matka jatkuu yhä.

Jos haluat nähdä Helsingissä yhdellä silmäyksellä mahdollisimman paljon Volkswagen Kuplia, kannattaa suunnata auton nokka kohti Pukinmäen McDonald’sia.

Sen pihamaalle on jo vuosien ajan kokoontunut joka ikinen torstai-ilta volkkarikansaa vertailemaan autojaan ja kuulemaan alan uusimpia uutisia.

Viime torstaina paikalla oli muun muassa malmilainen Pekka Kananen, joka on omistanut elämänsä aikana peräti seitsemäntoista Volkswagen Kuplaa.

– Inttiaikanani lainasin kaverilta autoa, joka keitti Helsingin ja Mäntsälän välillä varmaan kahdeksan kertaa, Kananen muistelee.

– Kun hankin ensimmäisen Kuplani, ongelmat loppuivat Tämä automerkki ei ole keittänyt kertaakaan. Kyllä Kuplassa on parasta sen preussilainen jämäkkyys. Sillä on hyvä ajella kesäisin.

Myös Laajasalossa asuva Markku Aittokoski on pitkän linjan kuplaharrastaja.

– Mentiin muiden poikien kanssa jo vähän päälle 10-vuotiaina Tattarisuon romuttamolle ja ostettiin sieltä kesäautoiksi ajokuntoisia Kuplia viidelläkympillä.

– Sitten vain tyyny takapuolen alle ja kohti Vuosaaren Sasekan monttua ajamaan rallia. Joskus autoja poltettiinkin siellä, Aittokoski naurahtaa.

Hän on hankkinut omistukseensa myös Pekka Haaviston vuoden 1966 mallia olevan avokuplan.

Kupla voi olla runkona myös kokonaan uudelle autolle.

Suomen takuulla harvinaisin auto kuuluu Tapaninvainiossa asuvalle Marcus Ziemannille – hänen omistamansa Volkswagen Colani GT on ainoa yksilö koko maassa.

Saksalainen muotoilija Luigi Colani (1928–2019) rakensi Kuplaan pohjautuen kokonaan uuden, nimeään kantavan automallin. Tätä mallia on tehty vuosien varrella vain 261 kappaletta.

– Tässä on paljon Kuplan hyviä ominaisuuksia, mutta kyllä tämä on ennen kaikkea kesäauto. Tähän ei ole tehty sisälokasuojia, joten edes märällä asfaltilla ei voi ajaa, Ziemann tunnustaa.

– Viime kesänä ajelin Colanilla tasan 77 kilometriä.

Kun rakkaus Kuplaan roihahtaa, se voi vielä miehen kauaksikin.

Näin kävi vantaalaiselle Jani Metsävuorelle, joka lämmitti viime vuonna kuplaharrasteensa kymmenen vuoden tauon jälkeen.

– Löysin Kokkolasta lupaavan auton ja lähdin katsomaan sitä. Olin niin varma hankinnasta, et-ten lähtenyt ostoreissulle omalla autollani, vaan bussilla, Metsävuori kertoo.

– Ja niinhän siinä kävi, että tulin takaisin vuoden 1963 mallisella Kuplalla.

Vanha kunnon Kupla ei pahastu, vaikka sitä tuunattaisiin rankemmallakin kädellä.

Suomen Volkkariyhdistyksen Uudenmaan jaoston puheenjohtaja, malmilainen Vesa Tanskanen on innostunut muokkaamaan omaa autoaan tavallista enemmän.

– Olen muutaman vuoden ajan kunnostanut Kuplaa, joka seisoi pitkään tuolla puun alla. Rakennan siitä nuorisohenkistä menopeliä, jolla on rottalook, Tanskanen myhäilee.

– Malli on kuusysi, mutta se on mennyt aina katsastuksesta läpi. Mutta niinhän niillä Kuplilla on usein tapana.

Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista

Huviajelu Kaivopuiston rannassa loppuu – kaupunki muuttaa osan tiestä kävelykaduksi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut