Mitä löytyy merestä Helsingin paraatipaikoilta? HU:n magneettiin tarttui kaikenlaista – mutta sitten meribiologi teki huolestuttavan havainnon

Itämeri: Kauppatorin edustalle on päätynyt monenlaisia metalliesineitä. Meribiologi on niitä enemmän huolissaan ravinteista ja muoviroskasta.

WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo lähti Helsingin Uutisten pyynnöstä kokeilemaan, mitä kalastusmagneettiin tarttuu Kauppatorin edustalla. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Kiiltävä mötikkä lentää kaaressa mereen. Perässä viuhtoo punainen naru.

Ei, nyt ei olla lisäämässä Itämeren roskaa vaan vähentämässä sitä. Mötikkä on niin kutsuttu kalastusmagneetti, jolla voi etsiä vedenpohjasta metalliesineitä.

Heittäjänä on WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo. Hän lähti Helsingin Uutisten pyynnöstä kokeilemaan, minkälaista saalista Kauppatorin edustalta nousee.

Ensimmäisessä paikassa Vironaltaalla heitot eivät tuota tulosta. Magneettiin takertuu vain vanhaa muoviverkkoa.

– Muovia, jonka päällä kasvaa sammaleläintä. Tämä on varmaan vanha, Soirinsuo arvelee tutkiessaan löydöstä.

Kolera-altaalla saalista alkaa nousta.

Nythän tässä ruvetaan tienaamaan.

– No nyt on jotain! Soirinsuo hihkaisee.

Magneetin pohjassa roikkuu ruosteinen rautanaula. Seuraavilla heitoilla Kolera-altaan pohjasta nousee metallilevy, kuormaliina ja toinenkin rautanaula.

Usealla heitolla magneetin pohjaan tarttuu vain epämääräistä ruostemönjää.

– Jokin alus on selvästi aika atomeina tuolla pohjalla.

Selväksi tulee, että meressä makaa monenlaista metalliroskaa. Soirinsuo ei kuitenkaan ole meribiologina siitä eniten huolissaan.

– Rauta ei ole mikään suuri saastuttaja. Rautaoksidi on ihan normaali luonnosta löytyvä aine.

Suurempi huolenaihe ovat ravinteet. Soirinsuo huomauttaa, että Kauppatorin vesi on vihertävää.

Suurin löytö oli K. Hartwallin kuormaliina. Janne Koivisto

Vihreä väri kertoo, että vedessä kasvaa runsaasti kasviplanktonia. Se taas tarkoittaa, että vedessä on runsaasti ravinteita.

– On sanottu, että Itämeri on maailman saastunein merialue. Sillä ei tarkoiteta kemikaalisaastuneisuutta vaan ravinteisuutta. Puhutaan ihan maailmanluokan ravinteikkuudesta.

Ravinteet tulevat Itämereen etupäässä maa- ja metsätaloudesta.

– Viikinmäen jätevedenpuhdistamon poistoputket antavat pienen osuutensa, mutta se on jo nykyään aika hyvin puhdistettua vettä, Soirinsuo sanoo.

Soirinsuo on toiveikas, että ravinteita pystytään vähentämään, mutta vähentäminen edellyttää hänen mukaansa lisää toimenpiteitä maa- ja metsätaloudessa.

– Peliä ei ole suinkaan menetetty, mutta valitettavasti hajakuormitukseen ei ole vieläkään päästy kunnolla käsiksi. Siinä ei ole saatu kovin paljon vähennystä aikaan.

– Nyt on onneksi tulossa suuri lisärahoitus, jolla muun muassa rakennetaan kosteikkoja ja testataan, mitkä aineet voisivat vähentää peltojen ravinnepäästöjä.

Kolera-altaassa kelluu sipsipussi ja tupakantumppeja. Toinen Itämeren ongelma on muoviroska.

– Inhoan noita nuuskatyynyjä ja tupakantumppeja. Ihmiset eivät ajattele, että niissäkin on muovia.

Muovi ei poistu merestä vaan pirstoutuu yhä pienemmiksi palasiksi. Isot muovit takertuvat eläimiin ja tukkivat niiden elimistön. Mikromuovit lisäävät tutkimusten mukaan esimerkiksi lisääntymis- ja kasvuhäiriöitä.

– Vaikka muovin määrä ei ole Itämerellä yhtä suuri kuin Aasiassa, täälläkin on herätty siihen, että muovia kertyy koko ajan lisää eikä se hajoa pois.

Soirinsuo on kuitenkin jälleen toiveikas. Hän mainitsee esimerkkinä Euroopan unionin kertakäyttömuovidirektiivin, joka Suomen on pantava toimeen vuoden sisällä. Se pakottaa vähentämään muovin käyttöä.

– Paljon hyvää kehitystä on muutenkin tapahtumassa.

Vaihdetaan vielä paikkaa Linnanaltaalle Presidentinlinnan eteen. Reipas heilautus, ja magneetti molskahtaa veteen.

Kauppatorin edustalta nousi muun muassa rautanauloja, kolikoita, avaimia ja metallinpalasia. Janne Koivisto

Magneetti näyttää ensin tyhjältä, mutta pohjasta löytyykin viiden ruplan kolikko. Kohta Linnanaltaasta nousee myös viisisenttinen.

– Nythän tässä ruvetaan tienaamaan.

Linnanlaiturilta kulkee Katajanokalle kävelysilta, jossa roikkuu lemmenlukkoja. Löytyisiköhän sillan vierestä aarteita?

Löytyyhän sieltä. Magneetti noukkii pohjasta kaksi lemmenlukkojen avainta. Kaipaako joku avaintaan?

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut