Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kuluttajien tulee tukehtumisvaaran vuoksi hävittää nämä ja vastaavat tuotteet" – Ruokavirasto varoittaa hyytelömakeisista

Ruokaviraston saamien tietojen mukaan Suomeen on tuotu hyytelömakeisia, jotka saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kuluttajien tulee tukehtumisvaaran vuoksi hävittää nämä ja vastaavat tuotteet.

Tuotteita on ollut myynnissä laajalla alueella Suomessa erityisesti aasialaisia elintarvikkeita myyvissä elintarvikeliikkeissä, kerrotaan tiedotteessa. Suomessa paikalliset viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä tuotteita ole enää myynnissä viranomaisten tietämissä näiden tuotteiden myyntipaikoissa.

Taiwanilaista alkuperää olevia makeisia on myyty eri nimillä ja erilaisissa pakkauksissa. Pusseissa tai muovipurkeissa myytyjä makeisia yhdistää pikarimuotoinen yksittäispakkaus. Tuotenimiä ovat ainakin:

Girl Jelly Fruity Bites

Boy Jelly Fruity bites

Fruitery Jelly Assorted Jar

Fruitery Jelly Assorted Bag

Ruokaviraston tiedotteen mukaan lisäaineasetuksen (EY) N:o 1333/2008 mukaan lisäaineita E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418, E 425 ja E 440 ei saa käyttää minipikareihin pakatuissa hyytelömakeisissa, jotka ovat koostumukseltaan kiinteitä, puolijäykkiin minipikareihin tai minikapseleihin pakattuja hyytelömakeisia ja jotka on tarkoitettu kerralla syötäväksi puristamalla minipikaria tai minikapselia makeisen lennättämiseksi suuhun. Kyseiset hyytelömakeiset saattavat aiheuttaa yhdessä tuotteen koon ja muodon kanssa tukehtumisvaaran.

Muokattu 22.6.2020 kello 16.02: Poistettu tuotenimilistalta ne nimet, jotka Ruokaviraston uuden tiedotteen mukaan eivät olekaan vaarallisten listalla.