Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Medialiiton Kangaskorpi Yle-lain muutosehdotuksesta: Olimme ihan oikealla asialla

Hallituksen esitysluonnoksesta voi antaa lausuntoja 31. elokuuta saakka.

Jos hallituksen muutosehdotus Yle-laiksi toteutuu, Yleisradio ei voisi jatkossa julkaista tekstimuotoista sisältöä ilman, että siihen liittyy myös ääntä tai liikkuvaa kuvaa.

Muutos juontaa juurensa siitä, että Medialiitto teki Euroopan komissiolle kesällä 2017 kantelun Yleisradiolle maksetusta valtiontuesta.

Medialiiton puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi pitää muutosehdotusta merkittävänä asiana. Hän katsoo, että Ylen agendasta on ollut tiettyä epätietoisuutta: mitkä tehtävät sille kuuluvat ja mitkä eivät.

– Tässähän on kyse siitä, voiko Yle kilpailla valtion tuen turvin kaupallisten verkkosanomalehtien kanssa. Kilpailulainsäädännön ja vapaan kilpailun näkökulmasta tämä on ollut kestämätön ja hankala tilanne, hän sanoo.

Muutosehdotuksen tavoitteena on tarkentaa Yleisradion julkisen palvelun tehtävän sääntelyä ja muuttaa sääntelyä niin, että se olisi EU:n valtiontukisääntelyn mukainen.

– Jos kaupallisella medialla ei ole edellytyksiä tehdä kaupallisesti järkevää liiketoimintaa verkkolehtien osalta, se uhkaa median moniarvoisuutta ja pitkällä tähtäimellä media-alan työpaikkojen määrää, Kangaskorpi huomauttaa.

Tuntuisi oudolta, jos muutos ei toteutuisi.

Vesa-Pekka Kangaskorpi, Medialiitto

Suomen viranomaiset ovat neuvotelleet Euroopan komission kanssa tarvittavista muutosehdotuksista Suomen lainsäädäntöön.

– Tämä todentaa sen, että olimme ihan oikealla asialla ja havaintomme olivat perusteltuja ja järkeviä, Kangaskorpi sanoo.

– Tuntuisi oudolta, jos muutos ei toteutuisi. Komission viesti on aika selkeä.

Hallituksen esitysluonnoksesta voi antaa lausunnon kuka tahansa 31. elokuuta mennessä. Lausuntokierroksen jälkeen lain on määrä astua voimaan mahdollisimman pian.

Kangaskorpi toimii myös Mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjohtajana. Uutissuomalainen on Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen yhteinen uutistoimitus.