Turistien kaikkoaminen on valtava isku Helsingin taloudelle – "Kansainvälinen matkailu ei vielä tänä vuonna merkittävästi ehdi elpyä"

Helsingin matkailu on kärsinyt koronakriisistä pahemmin kuin muu Suomi keskimäärin, selviää kaupungin koostamista tilastoista.

Toukokuussa Helsingin hotellien käyttöaste oli noin 3 prosenttia ja lentoaseman liikenne oli vähentynyt 98 % verrattuna edellisvuoteen.

Huhtikuussa Helsingin osuus rekisteröidyistä yöpymisistä koko maassa oli 12,9 prosenttia, kun se yleensä on noin viidennes.

– Odotuksemme tämän kesän matkailun osalta liittyvät pääasiassa kotimaan matkailuun. Kansainvälinen matkailu ei vielä tänä vuonna ainakaan merkittävästi ehdi elpyä, toteaa Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

– Loppuvuoden matkailijamääriä on todella vaikea arvioida, riippuu paljon markkinoiden ja lentoreittien avautumisesta. Nyt vasta muutama lähimarkkina on auki ja liikenne palautumassa.

Muun muassa Tallink Silja kertoi hiljattain aloittavansa matkat Riikaan.

Kaupunki on koostanut kotimaan matkailijoille tietoa ja vinkkejä siitä, mitä kaikkea Helsinki tarjoaa kesällä.

"Valtavat risteilyalukset ovat ovat matkailuturismin syöpä" – Tutkija Tom Selänniemi listasi, miten matkailu muuttuu koronaviruksen myötä

Helsingin Satama on laskenut tälle vuodelle arviolta 40 prosentin pudotuksen matkustajamääriin.

Maalis–kesäkuussa Helsinkiin piti saapua myös noin 40 000 kongressivierasta. Pääkaupungin matkailusta noin puolet on työperäistä.

Taloudelliset menetykset ovat työ- ja elinkeinoministeriön mukaan negatiivisessa skenaariossa Helsingille 2,2 miljardia euroa ja positiivisessakin 1,9 miljardia. Matkailuelinkeinon parista kaupungista voi kadota jopa 6 000 henkilötyövuotta tänä vuona.

Helsinkiin on suunnitteilla tai rakenteilla 30 hotellia. Helsinki Business Hubin selvityksen mukaan hankkeita ei ole ainakaan toistaiseksi koronakriisin takia peruttu, mutta viivästyksiä voi tulla.

USU-gallup: Suomalaiset aikovat reissata tänä kesänä kotimaassa vähintään entiseen malliin

Helsingissä oli viime vuonna noin 4,5 miljoonaa yöpymistä, joista 54 prosenttia oli ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten vierailut Helsingissä painottuvat kesään.

Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut