Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhannuskokot kiellettyjä tänä vuonna – älä sytytä myöskään kertakäyttögrilliä, ohjeistaa pelastuslaitos

Uudenmaan alueella ei voi polttaa tänä vuonna juhannuskokkoa, sillä voimassa on metsäpalovaroitus.

Kaikenlainen avotulenteko on Uudellamaalla kielletty. Täten myöskään juhannuskokkojen polttaminen ei näillä näkymin ole mahdollista, muistuttaa pelastuslaitos.

Metsät ovat nyt niin kuivia, että suurpalon mahdollisuuden todennäköisyys on suuri. Metsäpaloriskiä lisäävät tuuliolosuhteet, jotka helposti kuljettavat kipinöitä mukanaan. Kipinä saattaa syntyä myös metallin työstämisestä tai käsittelystä.

Kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien ja helposti tuulessa kaatuvien grillien ja muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa tarkoitetuksi avotuleksi. Esimerkiksi kertakäyttögrillejä ei voi käyttää metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta sekä mahdollisista vahingoista, jotka aiheutuvat tulen riistäytyessä hallinnasta.

Tänä vuonna isossa osassa Suomea päästäneen viettämään perin harvinaista hellejuhannusta.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemeen Ilmatieteen laitos sekä Foreca ennustavat juhannusaatoksi 25–26 asteen lämpötilaa. Hieman kauempana rannasta pk-seudulla lämpötilat hipovat ennusteiden mukaan jopa 30 astetta.