Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei vielä yhtään juhannusta ilman hukkumisia – nämä kolme tekijää ovat tappava yhdistelmä 

Hauskanpidon lomassa on huomioitava turvallisuus, muistuttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) juhannuksen viettäjiä.

Moni viettää juhannuksen vesistön ääressä. SUH tähdentää, että humalassa tulee pysyä rannalla ja vesille lähtiessä tulee aina käyttää pelastusliivejä.

– Se on ihan selvää, että helteillä hukkuu enemmän ihmisiä kuin muulloin. Hukkuneiden määrä kasvaa, kun sää on suotuisa ja ihmisiä on paljon liikkeellä vesillä ja veden äärellä. Humala, helle ja huolimattomuus on tappava kombinaatio, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

Toistaiseksi juhannusta ei ole vielä koskaan juhlittu ilman hukkumisia. SUH:n ennakkotietojen mukaan juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä.

Suomessa on SUH:n ennakkotilastojen mukaan tammi-toukokuun aikana hukkunut 40 ihmistä. Alkuvuoden hukkumislukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014. Viime vuonna lukema oli 24.

Juhannuksena hukkuu ihmisiä, mutta niin myös muina kesäviikonloppuina ja jopa enemmän.

Niemisen mukaan nolla hukkumista juhannuksena ei ole mahdoton tavoite, mutta asennemuutosta kaivattaisiin ja sitä, että erityisesti läheisistä ja kavereista pidettäisiin huolta.

– Helteillä alkoholia käytetään tavanomaista enemmän. Humalassa riskikäyttäytyminen yleistyy ja lisää näin tapaturmien todennäköisyyttä. Alkoholia nauttineiden soisi juhlivan rannalla, kertoo Nieminen.

Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, mutta ovat edelleen yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Vanhemman on pakko olla lähellä. Hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti, sanoo Nieminen.

Uimareiden on hyvä uida rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin.

Vesiliikenteessä hukkumiskuolemat tapahtuvat usein melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienehköllä moottori- tai soutuveneellä.

Tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut pelastusliivit oikeaoppisesti puettuna ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa, kertoo Nieminen.

Tässä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton vinkit vesiturvalliseen juhannuksen viettoon:

– Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

– Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

– Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

– Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

– Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

– Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

– Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

– Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

– Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

– Muista terve järki ja selkeä arviointikyky - oikea asenne luo turvaa.