"Maakuntakaava heikentää pk-seudun lähiluontoa" – Luonnonsuojelijat huolissaan Viikin rantavyöhykkeestä

Eero Haapanen kiikaroi keväällä Vanhankaupunginlahden lintuja. Tänä vuonna lahdella on pesinyt muun muassa merikotka. Arkisto/Janne Koivisto
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä alkuviikolla edenneessä Uudenmaan maakuntakaavassa heikenetään pääkaupunkiseudun lähiluontoa.

– Uusimaa 2050 -kaavassa piti kehittää maakunnan viherverkostoa. Virkistysalueita ja viheryhteyksiä karsittiin kuitenkin rankasti varsinkin pääkaupunkiseudulla. Tämä on väärin, koska juuri kiivaimman kasvun alueella maakuntakaavan tulisi ohjata keskeisen viheralueverkoston säilymistä nykyistä tehokkaammin. Pöyristyttävintä on virkistysaluevarauksen alarajan nosto voimassa olevien kaavojen viidestä hehtaarista täysin keinotekoiseen 50 hehtaariin, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

Kaavan kipupisteitä ovat luonnonsuojelijoiden mukaan Helsingissä Vartiosaaren kohdalla yhä oleva taajamatoimintojen kehittämisvyöhykkeen merkintä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin lisäksi sitä vastustivat lausuntokierroksella muun muassa ympäristöministeriö, Uudenmaan ely-keskus ja Museovirasto kulttuuri- ja luontoarvojen takia.

Alueen tulevaisuuden kannalta on merkittävää, että se on yhä valtakunnallisesti tärkeiden rakennetun ympäristön kulttuuriympäristöjen luettelossa. Rakentamisintoa osaltaan rajoittaa myös virkistyskäytön kohdemerkintä.

Malmin lentokentän alueen rakentamissuunnitelmat ovat maakuntakaavassa ennallaan, vaikka alueella on merkittäviä luonto- ja kulttuuriarvoja.

Kaavassa on myös muita ympäristölle ongelmallisia merkintöjä, Uudenmaan piiri katsoo. Esimerkiksi Etelä-Viikin pelloille on esitetty laaja taajamatoimintojen kehittämisvyöhyke. Tämä on erityisen ongelmallista Vanhankaupunginlahden Natura-lintuveden läheisyydessä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut