Helsinkiläinen Hannu näki ovisilmästä, kun voro ajoi pois hänen pyörällään – "Herrasmiesvaras" oli jättänyt tilalle toisen

Pyörävarkaudet: Kadonneista pyöristä tehtiin alkuvuonna poliisille yli 80 ilmoitusta enemmän kuin viime vuonna. Kesä on jälleen pyörävarkauksien aikaa.

Kevät ja kesä ovat pyörävarkaiden kulta-aikaa ja sen huomaa. Sosiaalisessa mediassa on kevään ja kesän aikaina julkaistu kuvia kadonneista pyöristä.

Näin teki myös Tapanilassa asuva Hannu Rajasammal, jonka lukittu hybridipyörä varastettiin toukokuussa perheen omakotitalon pihalta. Rajasammal julkaisi tapahtuneen jälkeen kuvan pyörästään Tapanilan Facebook-sivuilla. Samalla hän kertoi varkauteen liittyvän erikoisen tarinan.

– Koira rupesi haukkumaan yöllä noin kello 3.30. Tavallisesti se ei öisin hauku. Kun menin katsomaan ovisilmästä, näin kun kaveri pyöräilee nokan edestä pyörälläni.

Hämmästys oli suuri, kun Rajasammal pihalle mentyään huomasi, että varastetun pyörän tilalla seisoikin toinen pyörä.

– Olisikohan liikkeellä ollut joku herrasmiesvaras, joka etsi parempaa pyörää ja jätti toisen tilalle.

Voi olla, että ostaja oli jo valmiina.

Hybridipyörän tilalle oli jätetty miesten maastotyylinen pyörä ja bensakanisteri. Rajasammal ilmoitti pihalleen jätetyistä tavaroistaan jälleen Facebookissa. Se tuotti tulosta.

– Pyörä löysi omistajan, samoin bensakanisteri. Pyörä oli varastettu Töyrynummesta aivan läheltä.

Rajasammal teki omasta pyörästään rikosilmoituksen. Vakuutusyhtiö maksoi nopeasti rahat pyörästä, joka on edelleen kadoksissa.

– Olen etsinyt sen merkkistä pyörää netistä, mutta voi olla, että ostaja oli jo valmiina. Ei tarvinnut paljon markkinoida, mies epäilee.

"Käyttäjäjoukko on homogeeninen" – Tutkimus selvitti kaupunkipyörillä liikkuvien taustoja

Myös Tapaninvainiossa asuvan Mia Kuusniemen vaihteeton ja uudenkarkea "mummomankeli" varastettiin huhtikuussa ulko-oven edestä.

– Seuraavana päivänä sitä myytiin Tori.fi-sivulla samalla alueella. Ilmoituksessa oli Pasi-nimisen henkilön puhelinnumero. Kun koitimme ystäväni kanssa soittaa numeroon, ei kukaan vastannut ja ilmoitus katosi, nainen toteaa.

Pyörää kaupattiin 130 eurolla. Sitä ei ole vieläkään löytynyt. Kuusniemi teki asiasta rikosilmoituksen.

Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Tämän vuoden tammi–kesäkuun alkuun mennessä poliisille tehtiin 1 376 ilmoitusta kadonneesta pyörästä. Ilmoituksia kirjattiin 82 enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Viime vuonna ilmoituksia oli 1 294.

Helsingin poliisin rikostarkastajan Jari Illukan mukaan varkaiden matkaan ei useinkaan lähde mitä tahansa pyöriä. Tällä hetkellä suosittuja varkauskohteita ovat Jopot sekä uudet sähköpyörät.

Illukka muistuttaa pyöränomistajia huolehtimaan tunnisteiden kirjaamisesta tai kuvaamisesta.

– Olisi tärkeää, että rungon numerot olisivat tiedossa. Tai jos turvamerkintöjä on tehty, niin niistä olisi hyvä kertoa samalla, kun tekee ilmoituksen anastetusta pyörästä. Silloin pyörä on helpompi löytää.

Poliisi ei aktiivisesti etsi ihmisten varastettuja pyöriä, mutta passiivista etsintää tehdään.

– Esimerkiksi kotietsintöjen yhteydessä pyörä voi jälleen päätyä oikealle omistajalle, Illukka toteaa.

Rajasammal uskoo, että varkaus oli täsmäisku.

– Kaveri tiesi mitä haki. Vaimon pyörä oli vieressä lukitsematta. Tyttären Jopokin oli lukittuna pihassa, mutta sekään ei lähtenyt, mies toteaa.

Ensimmäinen katu Helsingissä muutetaan pyöräilyn käyttöön – autollakin saa ajaa, mutta pyöräilijöiden ehdoilla

Pyöräilijöille ja potkulautailijoille ropissut sakkoja ja huomautuksia – Poliisi: "Kevyen liikenteen valvonnalle on todellakin tarvetta Helsingissä"

Myydään huutokaupassa

Poliisille tuotuja pyöriä säilytetään poliisin varastossa, josta ne aikanaan myydään poliisin pyörähuutokaupassa.

Poliisi ja rajavartiolaitos huutokauppaa myös käytöstä poistettua kalustoa ja takavarikoitua omaisuutta. Nettihuutokaupassa on tälläkin hetkellä myytävänä lukuisia polkupyöriä ympäri Suomen.

Määräajan päätyttyä pyörä myydään eniten tarjoavalle.

Sähköpolkupyörän voi saada 300–400 eurolla. Vaihteettoman pyörän voi saada muutamalla kympillä.

Poliisin nettihuutokauppa toimii osoitteessa www.huutokaupat.com/poliisi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut