Helsingin uimarannoille ilmestyi jo sinilevää – tällä helpolla kikalla voi tarkistaa, onko kyse myrkyllisestä levästä vai jostain muusta

Puotilan uimarannan levätilannetta ei alkuviikolla oltu päivitetty nettiin. Sen sijaan vastapäisen rannan Rastilasta oli tieto maanantailta, ettei sinilevää ollut. Johanna Erjonsalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Ennätyksellisen lämmin kesäkuu on tuonut yleensä heinäkuulta tutun riesan Helsingin uimarannoille, eli sinilevän.

Helsingissä ei nykyisellään ole luonnonrantoja, joissa ei ainakin toisinaan olisi myrkyllistä levää. Myös Vantaanjoen varren uimarannoilla sinileväkukintoja tavataan.

Helsingissä tänä kesänä jo 10 läheltä piti -tilannetta, jossa rantavahti on pelastanut ihmisen hukkumiselta – "Valvo lapsia käsivarren mitan päässä!"

Mikä on keskimäärin puhtain uimaranta Helsingissä?

– En pysty sellaista sanomaan, vastaa Helsingin kaupungin terveysinsinööri Anni Jylhä-Vuorio ja muistuttaa, että tilanne voi vaihdella nopeastikin ja päivittäin esimerkiksi tuulista riippuen.

Ulkoliikunta.fi -palvelusta voi tarkistaa uimavalvojien sinne merkitsemän levätilanteen.

– Itse kävin tänään Hietarannassa ja ainakin rannassa oli kirkasta vettä. Ihmisiä oli myös uimassa, Jylhä-Vuorio kertoi maanantaina.

Itämeren lisääntynyt ravinnekuorma antaa puhtia myös sinilevälle. Jylhä-Vuorio toteaa, että kesäkuun lämpöaalto on saanut sinilevät ilmestymään rannoille tavallista aiemmin. Tarkoittaako lämmin kesäkuu nyt sitä, että Helsingin rannat ovat nyt käytännössä uimakelvottomia elokuulle?

– En nyt sanoisi, että uimakelvottomia, toppuuttelee Jylhä-Vuori.

– Kyllähän ihmiset niissä uivat, jos on vähän sinilevää. Suihkussa on hyvä käydä uinnin jälkeen.

Joka neljännen helsinkiläislapsen uimataito on heikko, mutta vain ani harva ei osaa uida lainkaan – "Uimakouluihin on nykyään jonoja"

Sinilevä näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hippusilta. Yksi keino määrittää, onko vedessä sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Sinilevähiput nousevat veden pinnalle noin tunnin kuluessa.

Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä: mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisemmin siitepölyä tai jotain muuta levää.

Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Jos sitä on runsaasti, ei uiminen ole suositeltavaa lainkaan.

Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sitä.

Täältä näet Helsingin uimavesien lämpötilat liki reaaliajassa – sensorit tuottavat tiedon nettiin

Mikäli levää ei ole, uimareita hellivät nyt lämpimät vedet. Uimarantojen veden lämpötiloista voi hakea tietoa liki reaaliajassa tältä sivustolta. Esimerkiksi maanantaina iltapäivällä Marjaniemen uimarannalla vesi oli 24-asteista ja Pikkukoskella 24,3-asteista.

Myös rantoja ulompana meriveden pintalämpötilat ovat olleet viime vuosiin verrattuna ennätyskorkeita vuodenaikaan nähden.

Meriveden lämpötilan nousu näkyy kasviplanktonnäytteissä sinilevän runsastumisena. Näytteissä havaittiin viime viikolla kaupunkiympäristön toimialan mukaan myrkytöntä Aphanizomenon-suvun sinilevää, sekä vähäisemmissä määrin Dolichospermum- ja Nodularia- sukujen sinilevää, jotka voivat olla myrkyllisiä.

Laajoja sinilevälauttoja ei ole toistaiseksi havaittu, mutta lämpimällä ja tyynellä säällä sinilevät voivat muodostaa runsaita pintakukintoja nopeastikin.

Ruoholahden kanavassa oli viime viikolla veden pinnassa kelluvia, sinilevän ja siitepölyn muodostamia kalvomaisia kukintoja. Havupuiden kellertävää ja sinilevää muistuttavaa siitepölyä esiintyy vedessä edelleen.

Sähköveneen kyytiin pääsee Helsingissä tiistaista alkaen – Vartiosaareen liikennöi myös kahvilavene

Saunominen on Hannulle vakava harrastus – "Viime kesänä saunoin 41 peräkkäisenä päivänä"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut