Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tukala viikko tiedossa: Lämpöennätyksiä voi paukkua rikki

Alkaneesta viikosta tulee helteinen ja kuuma sää jatkuu etenkin maan etelä- ja länsiosassa ensi viikon alkupuolelle saakka.

Suomessa vallitsee korkeapaine ja sää lämpenee suuressa osassa maata varsin tukaliin hellelukemiin, tiedottaa Ilmatieteen laitos.

Päivän maksimilämpötilat kohoavat etenkin maan etelä- ja keskiosassa keskiviikosta alkaen monin paikoin yli 30 asteeseen. Jopa eri mittausasemien kesäkuun lämpöennätyksiä voi rikkoutua.

Lisäksi järvien pintavesien lämpötila noussee paikoin noin 25 asteeseen, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkea lukema.

Kesäkuussa yli 30 asteen lämpötiloja mitataan keskimäärin 3–4 kertaa vuosikymmenessä, Ilmatieteen laitos kertoo.

Digitoidun mittaushistorian korkein kesäkuun lämpötila mitattiin 24.6.1935 Ähtärissä, jossa lämpötila nousi 33,8 asteeseen.

Viimeksi 30 asteen lämpötilaraja rikottiin viime vuonna, jolloin 6.-8. kesäkuuta lämpötilat nousivat laajalti maan etelä- ja keskiosissa 30 asteen tuntumaan. Kokkolassa ja Oulussa lämpötilat nousivat 32,3 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ennusteiden epävarmuus kasvaa merkittävästi heti viikonlopun jälkeen, koskien lämpötilan lisäksi myös pilvisyyttä ja sateita.

Laitos muistuttaa, että jo nyt metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa, ja kuiva sekä kuuma sää kasvattaa metsäpaloriskiä entisestään.