Ensimmäiset noin 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa saapuvat Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen heinäkuun alkupuolella.
Siirron tarkka päivä ei ole vielä tiedossa. Siirtoja vastaanotetaan Kreikan lisäksi Kyprokselta ja Maltalta, tiedottaa Maahanmuuttovirasto (Migri).
Alun perin kesäkuun alkuun suunniteltu ensimmäinen siirto viivästyi käytännön järjestelyiden takia.
– Kreikka, Euroopan komissio ja EU:n turvapaikkavirasto tekevät paljon töitä saadakseen ilman huoltajaa olevat alaikäiset mahdollisimman nopeasti Kreikan saarilta mantereelle ja valmistellakseen lapset siirtoihin, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen tiedotteessa.
Valtioneuvosto päätti helmikuussa, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Kaikki eivät saavu yhtä aikaa, vaan siirroissa kuluu todennäköisesti joitakin kuukausia.
Kreikan pakolaisleireiltä vastaanotetaan yhteensä sata alaikäistä ilman huoltajaa olevaa turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on yli 14-vuotiaita ja alle kymmenen prosenttia heistä on tyttöjä.
Lisäksi Kreikasta voidaan siirtää yksinhuoltajia lapsineen.
Kyprokselta ja Maltalta on tarkoitus siirtää sekä ilman huoltajaa olevia alaikäisiä että yksinhuoltajaperheitä, Kyprokselta yhteensä noin 30 turvapaikanhakijaa ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa.
Maahanmuuttoviraston painopiste on nuorimmissa alaikäisissä tai alaikäisissä, joilla on erityisiä tarpeita.
Suomeen siirrettävien turvapaikanhakijoiden tulee olla erityisen heikon turvallisuustilanteen maasta ja todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa.
– Kaikki Välimeren alueelta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa, kertoo Airiainen.
Koronatesti sisältyy jokaiselle turvapaikanhakijalle ennen siirtoa tehtävään terveystarkastukseen.
Kaikille tehdään Suomeen saapumisen jälkeenkin terveystarkastus. Alaikäisille järjestetään myös 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely ryhmäkotia vastaavissa oloissa.
Ilman huoltajaa Välimereltä saapuvat lapset ja nuoret asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksiköissä. Yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia, kertoo Maahanmuuttovirasto.
Lapset ja nuoret saavat yksikössä turvallisen ympäristön ja tarvitsemansa hoidon, kasvatuksen ja huolenpidon. Tarvittaessa palveluja järjestetään myös yksiköiden ulkopuolelta.