Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kaupunki vaarantaa uskottavuutensa" – vihreät ja vasemmisto kaatoivat Lapinlahti-hankkeen kaupunginhallituksessa

Lapinlahden entinen sairaala-alue pysyy kaupungin omistuksessa ja rakennukset korjataan. Hanketta varten nimitetään selvityshenkilö, jonka tehtävänä on laatia vuoden loppuun mennessä alueelle laajasti hyväksyttävissä oleva ja toimintakonseptiltaan monipuolinen ratkaisu.

Kaupunginhallitus äänesti eilen alueen varaamisesta kiinteistösijoitusyhtiön NREPin kehityshankkeelle, vihreät ja vasemmisto kaatoivat esityksen 9–6. Aiemmin hanke oli tyrmätty kaupunkiympäristölautakunnassa, mutta pormestari Jan Vapaavuori (kok). toi otto-oikeudellaan Lapinlahti-esityksen hieman muokattuna kaupunginhallitukseen. Menestystä ei kuitenkaan siis tullut kh:ssakaan.

Kokoomuksen ryhmä ja Mika Raatikainen (ps.) jättivät maanantaisessa kokouksessa päätöksestä eriävän mielipiteen.

– Kaupunki on itse määritellyt Lapinlahden aluetta koskevan konseptikilpailun säännöt. Hylkäämällä kilpailun voittaneen ja kilpailusäännöt täyttäneen ehdotuksen kaupunki vaarantaa uskottavuutensa luotettavana ja tasapuolisena kumppanina. Tämä on erityisen huolestuttavaa aikana, jolloin investoinneista on maailmalla kova kilpailu, mielipiteessä todetaan.

Mielipiteessä muistutetaan, että kaupunkiympäristölautakunta päätti aikanaan konseptikilpailun järjestämisestä yksimielisesti ja päätti, ettei kiireellisen peruskorjauksen tarpeessa olevia entisiä sairaalarakennuksia korjata kaupungin varoin.

– On taloudellisesti vastuutonta käyttää kaupungin rahaa kohteeseen, jota ei tarvita kaupungin omassa käytössä. Lapinlahden alueen rakennusten on todettu olevan sisäilmaongelmaisia ja pelkät välttämättömät korjaukset tulevat olemaan kaupungille kalliita. Kiinteistöjen perusparannuksiin varattuja määrärahoja tulisi kohdentaa ensisijaisesti niihin tiloihin, joita tarvitaan kaupungin omassa palvelutuotannossa, eriävän mielipiteen jättäneet painottavat.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä listasi kokouksen alla tiedotteella ongelmia, joita Lapinlahden sairaala-alueen varaamisessa NREPille olisi ollut muutetussakin suunnitelmassa.

– Suunnitelmassa säilyy merkittävässä asemassa hotelli, jota ryhmä on kritisoinut aikaisemminkin. Hotellitoiminta ei ole lähtökohdiltaan kaikille kaupunkilaisille avointa, valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki kommentoi.

Myös muun muassa lisärakentamisen määrää ryhmä piti liiallisena.

Kaupunginhallitus päätti, että alue puistoineen tulee säilyttää kaikille avoimena ja mahdollinen lisärakentaminen osoitetaan Länsiväylän läheisyyteen suunnittelualuetta laajentamalla.