Takavuosien kohuliikemies keskittyy nyt kalastamiseen Kulosaaren kotirannassa – syksyllä Peter Fryckman kohtaa oikeudessa valtion

– Tässä osoitteessa keskitytään kesällä kalastamiseen, Peter Fryckman sanoo.

Fryckman seisoo kotitalonsa laiturilla Kulosaaressa ja vetää verkkoja vedestä. Verkot on kytketty poijuun niin, että ne voi kokea ilman venettä.

– Kun tulee vanhemmaksi, ei enää viitsi mennä veneellä, ensi vuonna 70 täyttävä, takavuosien kohuliikemies kertoo.

Tänä aamuna merestä nousee useita lahnoja. Fryckman laskee lahnat takaisin mereen lukuun ottamatta yhtä, jonka hän heittää rannalle siilien ruuaksi.

Kalastaja itse näyttää jo jäävän ilman saalista, kunnes viimein tärppää. Vedestä nousee parikiloinen kuha.

– Minähän en mitään muuta syökään kuin kalaa. Silloin tällöin olen Votkinin dietillä, mutta muuten syön kalaa, Fryckman veistelee. Votkin viittaa tunnettuun helsinkiläiseen lihatukkuun.

Ei ole kysymys rahasta vaan oikeudesta.

Liikemiehen kesä ei kuitenkaan näytä kuluvan pelkän kalastuksen parissa. Fryckmanin puhelin soi tiheään.

– Kaverit soittelevat. Oli koronaa tai ei, pelissä täytyy olla mukana. Siinä saa mukavasti ajan kulumaan.

Mitä bisneksiä on menossa?

– Ei minulla varsinaisesti mitään, mutta autan niitä, jotka apua tarvitsevat. Ei sen kummempaa.

Lomasuunnitelmiakin on. Fryckman kertoo lähtevänsä maalle, kun hänen lapsensa ja lapsenlapsensa tulevat Suomeen. Fryckmanin tytär asuu Belgiassa ja poika, elokuvatuottaja Jesse Fryckman, Tukholmassa.

Luonnosta ja rauhasta saa tosin nauttia Kulosaaressakin, joka on Fryckmanin mukaan rauhallinen ja kaunis asuinpaikka. Kalasataman tornitalot saavat kuitenkin kritiikkiä.

– Tornitalot ovat minusta rumia eivätkä sovi ollenkaan maisemaan. Vieressä oleva valkoinen talo on nätti kokonaisuus, mutta ihmettelen kovasti, että se on rakennettu veden päälle. Kun minulla oli kivilaituri, jouduin purkamaan sen ja maksamaan 20 000 euroa sakkoa, koska se esti virtauksia.

Syksyllä Kulosaaren rauha vaihtuu oikeussalin jännittyneeseen tunnelmaan.

Fryckman nousi 1980-luvulla julkisuuteen niin kutsuttujen Kouri-kauppojen myötä. 2000-luvulla hänet tuomittiin useista talousrikoksista.

Vyyhdin jälkipuinti jatkuu yhä. Vuonna 2017 Fryckman yritti nostaa Suomen valtiota vastaan kanteen Haagin Pysyvässä välitystuomioistuimessa.

Silloinen oikeusministeri Jari Lindström antoi menettelyyn suostumuksen, mutta peruikin sen myöhemmin. Nyt Fryckman vaatii Helsingin käräjäoikeutta vahvistamaan Lindströmin suostumuksen.

– Katsomme käräjäoikeudessa, voiko oikeusministeri peruuttaa ministerinvalalla antamansa suostumuksen puoltentoista vuoden kuluttua sen antamisesta, kun hän ei enää ole ministeri eikä edes kansanedustaja. Mikäli voisi, kukaan ei uskaltaisi operoida Suomen kanssa.

– Tässä ei ole kysymys niinkään rahasta vaan oikeudesta. Asia ei koske pelkästään minua, vaan tuhansia muitakin, jotka joutuivat 1990-luvulla samanlaiseen tilanteeseen niin sanotun Koiviston konklaavin takia. Näille yrittäjille haemme esimerkillä oikeutta.

Viesti hallitukselle

Yritykset pärjäävät ilman tukia

Peter Fryckman kertoo, että koronaika on sujunut hänen osaltaan rauhallisesti. Fryckman on kuitenkin huolissaan Suomen julkisesta taloudesta.

Fryckman toivoo, että hallitus suhtautuu vakavasti Suomen talouteen ja unohtaa muiden EU-maiden avustamisen. Hän huomauttaa, että Suomi on kärsinyt jo pitkään EU:n asettamista Venäjä-pakotteista mutta ei ole silti saanut apua.

Fryckman kertoo, ettei hän ole koskaan hyväksynyt yritystukia eikä innostu niistä nytkään. Hänen mukaansa yritykset pärjäävät, kunhan veropolitiikka on pitkäjänteistä ja selkeää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut