Terveyspalvelut: Nykyinen terveysasema sulkee ovensa vuoden lopussa.
Kannelmäen terveysaseman palvelut ulkoistetaan ensi vuoden alussa. Vielä ei ole tietoa, mikä yritys toiminta alkaa pyörittää ja missä saadaan uudet tilat. Nykyinen terveysasemarakennus on huonossa kunnossa ja se suljetaan.
Terveyspalveluiden ulkoistaminen saa Kannelmäessä tyrmäävän vastaanoton.
– Onneksi käyn terveyskeskuksessa hyvin harvoin, mutta olen yksityistämistä vastaan. Terveydenhuollolla ei pitäisi rahastaa, sanoo nimettömänä pysyttelevä mies.
Seija Riikonen on käyttänyt Kannelmäen terveysaseman palveluita 40 vuotta.
– Tunnen kaikki lääkärit. Ja he myös minut. Yksityistäminen tuo mieleen hyvin huonoja asioita.
Tekstiilitehtaana Kaustisenpolku 6:ssa alkujaan toiminut rakennus valmistui vuonna 1975. Terveysasemana se aloitti vuonna 1978.
Lokakuussa Kannelmäkeen muuttanut Anja Banks ei käytä Kannelmäen asemaa lainkaan, vaan Lauttasaaren.
– Sanon yksityistämiselle silti ehdottomasti ei. Kenelle verorahat sitten menevät? Entä mitä tästä sitten seuraa? Banks pohtii.
Helsinki päätti kesän korvilla, että Kannelmäen ja Viiskulman terveysasemat ulkoistetaan kokeiluna. Ensi vuoden alusta alkaen terveysasemien toimintaa ryhtyy pyörittämään jokin yksityinen lääkäripalveluita myyvä yritys. Palveluntuottaja valitaan loppuvuodesta. Sitä ennen on kuitenkin vielä paljon tehtävää, sillä malli on Helsingissä uusi.
– Tämä on vielä ihan alkutekijöissä. Mallia hiotaan vielä moneen kertaa. Ei se ole ihan että tuosta vaan, toteaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen Helsingin sote-toimialalta.
Kaupunki laatii parhaillaan palvelukuvausta eli sitä, mitä uudelta terveyspalveluita tarjoavalta yritykseltä vaaditaan. Asiakkaalle se tarkoittaa sitä, että minkään ei pitäisi muuttua.
Potilailla on jatkossakin käytössään samat terveyskeskuspalvelut kuin tähänkin asti ja terveyslääkärikäynti on maksuton, kuten Helsingissä muutoinkin.
Iso kysymysmerkki on se, mistä uudet tilat löytyvät.
– Me emme määrää paikkaa, mutta edellytämme kuitenkin, että uusi toimipiste on Kannelmäen alueella. Osoitetta meillä ei ole. Paikan täytyy olla ihmisten helposti saavutettavissa, Turpeinen sanoo.
Terveysasemien nykyinen henkilökunta siirtyy työskentelemään Helsingin muille terveysasemille. Kannelmäessä on vakanssit kahdeksalle lääkärille ja 12 hoitajalle. Kaikkia vakansseja ei ole aina saatu täytettyä.
Yksi syy asemien ulkoistamiseen olivat ongelmat rekrytoinnissa.
– Kannelmäessä mittarit ovat keskivertoa. Mikään ei erityisesti pomppaa, mutta rekrytointihaasteita on ollut, Turpeinen myöntää ja toteaa, että haasteet johtuvat monesta tekijästä.
– Jos jossain kohtaa terveysasema joutuu tilanteeseen, että lääkäreitä on vähän, tilannetta on vaikea korjata. Siitä tulee helposti noidankehä.
Lääkäreitä on Turpeisen mukaan aina helpompi rekrytoida, jos asemalla on jo pidempään työskennelleitä lääkäreitä.
– Se luo vakautta ja turvaa, kun kaikki eivät ole uusia.
Terveysaseman vastuualueella asuu 19 200 ihmistä. Kannelmäen väestörakenne on laaja. Alueella asuu paljon lapsiperheitä, mutta myös ikäihmisiä.
Yksi huomioitava asia liittyy tietoturvaan. Uuden palvelutuottajan edellytetään liittyvän samaan tietokantaan kuin mitä Helsinki käyttää.
– Alkuun heidän tulee käyttää Pegasosta. Ja kun Helsinki siirtyy huhtikuussa Apotin käyttöön, niin silloin edellytetään, että hekin ovat mukana Apotissa, johon on mahdollista ottaa mukaan myös kaupungin ulkopuolisia toimijoita, Turpeinen sanoo.