Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Rottaan verrattavissa oleva haittaeläin" – supikoira teki pesän helsinkiläisperheen terassin alle, paikalle kutsuttiin metsästäjä

Haittaeläin: Supikoira levittää tauteja. Metsästäjä vertaa supikoiraa rottaan. Siitä pitäisi päästä eroon.

Helsingin supikoirakanta on paisunut jo niin suureksi, että muun muassa tauteja levittävästä vieraslajista on koitunut vakava terveydellinen uhka.

Näin arvioi supikoirien pyyntiin erikoistunut metsästäjä Hannu Luoto, joka on harvoja kaupunkialueilla supikoiria metsästävistä.

– Koko Suomessa supikoiria on arviolta 700 000–800 000, Helsingissä tuhansia.

Myös Helsingin kaupunki neuvoo ihmisiä soittamaan supiasioissa Luodolle. Soittoja on tänä kesänä tullut muun muassa Tapaninvainiosta, Tapanilasta, Jollaksesta, Munkkiniemenrannasta ja Marjaniemen siirtolapuutarha-alueelta.

Kesäkuun alussa Tapanilassa asuva perhe otti yhteyttä kaupungin ympäristöpalveluihin, josta sai Luodon yhteystiedot. Rivitalon terassin alle oli jo keväällä pesiytynyt supikoirapariskunta, jonka elämä alkoi viimeistään kesäkuussa häiritä talon perheen elämää, kun emo pyöräytti pesään kaksi poikasta ja ruoanhakuralli alkoi.

– Supikoira on tavallisesti huomaamaton, koska se liikkuu yöllä. Vasta sitten se huomataan, kun se tulee oman talon terassin alle. Poikasten tulon jälkeen se liikkuu entistä herkemmin, kun niille on pakko hakea jatkuvasti ruokaa, Luoto kertoo.

 Se on rottaan verrattavissa oleva eläin.

Supikoiraperhe lopetettiin toissa viikolla.

Tapanilan supikoirapariskunnalla oli vain kaksi poikasta. Tämä on supikoiralle poikkeuksellisen pieni määrä.

– Näin pieniä poikueita ei tavallisesti ole. En tiedä mitä on tapahtunut. Suomessa on tavattu jopa 21 poikasen poikueita, Luoto toteaa.

Supikoiran haitoista suurimmat ovat niiden tekemät syvät kaivaukset ja tarttuvat taudit. Supikoira levittää muun muassa kettukapia ja salmonellaa. Se kantaa ja levittää ihmisellekin hengenvaarallista trikiiniä ja myyräekinokokkia, jota Suomessa ei ole vielä tavattu. Trikiini voi aiheuttaa ihmiselle lihassairauden.

– Trikiiniä on tavattu myös Etelä-Suomen supikoirissa. Se voi levitä supikoiran kautta syötävää riistan lihaan, toteaa Pohjoismaisessa supikoira-projektissa mukana oleva ammattimetsästäjä Juha Mäkimartti.

Supikoira pitää myös marjoista ja saattaa vierailla esimerkiksi siirtolapuutarhoissa.

– Useissa Euroopan maissa keittämättömien marjojen syöminen ei juuri myyräekinokokin vuoksi ole enää mahdollista. Mitä enemmän supikoira liikkuu ihmisalueella ja mikäli epidemia puhkeaa, sitä on hankala hallita.

Myyräekinokokki lähtee elintarvikkeista ainoastaan keittämällä.

Mäkimartti vertaa supikoiraa rottaan.

– Se on rottaan verrattavissa oleva eläin, joka ei kuulu Suomen alkuperäiseen luontoon. Se poistettiin riistaeläinluettelostakin muutama vuosi sitten.

Käytännössä supikoiran rauhoitusaika poistettiin ja sen metsästämiseen saatiin uusia työkaluja. Metsästämiseen voidaan käyttää esimerkiksi keinovaloa ja pimeänäkölaitteita.

– Ihmiset eivät osaa hahmottaa, että se on haitallinen vieraspeto. Nimi ja ulkomuoto tekevät sen. Jos sen nimi olisi vaikkapa supirotta, siihen suhtauduttaisiin aivan toisella tavalla.

Mäkimartti kiittelee suomalaisia metsästäjiä ja riistahallintoa.

– He ovat jälleen kerran ison asian vartijoita ja tekevät luonnonsuojelutyötä, kun pitävät supikoirakantaa kurissa.

Keväisin supikoirien metsästykseen erikoistuneen Luodon puhelin soi tiuhaan. Tänä keväänä Luoto on metsästänyt Helsingissä jo 65 supikoiraa. Soittoja alkoi tulla tavallista aikaisemmin.

– Normaalisti supikoira nukkuu talven horroksessa. Tänä vuonna se oli jo tammikuussa etsimässä lisääntymiskykyisiä naaraita eli liikkeellä noin puolitoista kuukautta aikaisemmin kuin yleensä.