10 prosenttia ruokahävikistä löytyy avaamattomista pakkauksista – näin monta kiloa menee roskiin vuosittain henkeä kohden

Turun ja Helsingin alueella ruokahävikki oli noin 25 kiloa vuodessa henkeä kohti, selviää Luonnonvarakeskuksen lajittelututkimuksesta.

Yhteensä elintarvikejätettä syntyy 50–60 kiloa asukasta kohden vuodessa. Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruokahävikin ja syömäkelvottoman jätteen yhteismäärää.

– Tässä osahankkeessa selvitettiin elintarvikejätteen koostumusta ja jakautumista. On tärkeää saada selville, mikä osa alun perin syötäväksi tarkoitetusta ruoasta joutuu hukkaan, kertoo Luken tutkija Kirsi Silvennoinen tiedotteessa.

Ruokahävikistä iso osa, 25–30 prosenttia oli kotiruokaa, valmisruokia ja pitkälle jalostettua elintarvikkeita kuten maustekastikkeita ja napostelutuotteita.

Vihanneksia oli 16–18 %, hedelmiä ja marjoja 10–13 %, perunaa 4–11 % leipää 15–20 %. Lihatuotteita, kuten sian-, naudan-, kanan-, ja kalanlihaa hävikistä oli noin 10 % ja juustoa sekä muita maitotuotteita 5–7 %.

Noin 10 % ruokahävikistä löytyi avaamattomissa pakkauksissa, eniten valmis- ja noutoruokia, napostelutuotteita sekä kastikkeita ja mausteita.

EU velvoittaa jäsenmaitaan seuraamaan ja raportoimaan kotitalouksien ja ruokaketjun elintarvikejätteen määrää kotitalouksissa ja muissa ruokaketjun osissa.

– Luke valmistelee uusia päivitettyjä tietoja ja julkaisee niitä loppuvuodesta, myös osana Suomen raportointia komissiolle, kertoo Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri tiedotteessa.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n ja Lounais-Suomen Jätehuolto LSJH Oy:n kanssa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut