Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Yhä suurempi osa suomalaisista haluaa rahapeliautomaatit erillisiin pelisaleihin – asenteet rahapelaamista kohtaan kiristyneet muutenkin

Yhä useampi suomalainen kannattaa sitä, että rahapeliautomaatit sijoitettaisiin erillisiin pelisaleihin. Tieto selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime vuonna tekemästä tutkimuksesta.

Vastaajista yli puolet (52 prosenttia) kannatti erillisiä pelisaleja, kun osuus vielä vuonna 2015 oli 37 prosenttia. Ajatusta vastusti vuoden 2019 tiedonkeruussa runsas viidennes (22 prosenttia).

Pakollinen tunnistautuminen rahapeliautomaateilla sai viime vuoden tutkimuksessa erillisiä saleja suuremman kannatuksen, 66 prosenttia. Vain 15 prosenttia vastusti pakollista tunnistautumista. Pakollinen tunnistautuminen on tulossa pakolliseksi viimeistään vuoden 2022 alussa. Lakimuutoksella pyritään estämään alaikäisten pelaaminen ja hyödyntämään pelaajakohtaisia pelirajoituksia.

THL:n erikoistutkija Anne Salosen mukaan erityisesti nuorten aikuisten suhtautuminen rahapelaamiseen oli muuttunut.

– Samalla, kun he pelaavat vähemmän, he suhtautuvat aiempaa myönteisemmin rahapeliautomaattien sijoittamiseen erikseen ja pakolliseen tunnistautumiseen, Salonen sanoo THL:n tiedotteessa.

Kaiken kaikkiaan suomalaisten suhtautuminen rahapelien pelaamiseen on muuttunut hieman kielteisemmäksi vuoden 2015 jälkeen.

Vuonna 2019 suomalaisten suhtautuminen rahapelaamiseen oli lievästi kielteistä (keskiarvo 22,5), kun vuonna 2015 se oli lievästi myönteistä (keskiarvo 24,3). Suhtautumista rahapelaamiseen tarkasteltiin Attitudes Towards Gambling Scale -mittarilla (ATGS-8), jonka kahdeksan kysymyksen yhteispisteiden perusteella kielteisen ja myönteisen suhtautumisen raja-arvo on 24.

Valtaosa suomalaisista katsoi vuoden 2019 tutkimuksessa, ettei rahapelien pelaamiseen pitäisi kannustaa (91 prosenttia), että rahapelaamiseen on liikaa mahdollisuuksia (71 prosenttia) ja että pelaaminen on vaaraksi perhe-elämälle (61 prosenttia).

Toisaalta enemmistö oli myös sitä mieltä, että ihmisillä on oikeus pelata rahapelejä milloin haluavat (61 prosenttia), eikä pelaamista ole syytä kieltää (79 prosenttia).