Huvipuisto: Linnanmäki on ollut Suomessa edelläkävijä monissa herkuissa.

Pumpuli-sokeria! Näin nätisti kuvattiin Linnanmäen huvipuiston ensimmäisiä hattaroita. Sodan jälkeisessä puute-Suomessa piti anoa kansanhuoltolautakunnalta sokeria niiden pyöräyttämiseen.

Sen jälkeen Lintsi onkin ollut paikka, joka on tutustuttanut miljoonat suomalaiset uusiin ruokiin: vohveleihin, hampurilaisiin, popcorniin, corn dogiin...

Olympiavuonna 1952 kuumat makkarat nimettiin yömakkaroiksi. Samana vuonna ravintoloitsija Leo Vuoristo oli käynyt opiskelemassa alaa Amerikassa, perusti 1953 Hollywood-nimisen hampurilaisravintolan Kaisaniemeen ja toi hampurilaiset mäelle 1955.

Tavallisina iltoina hampurilaisia meni Eetun baarista 500–1 000 kappaletta. Pihvit tehtiin ja hampurilaiset paistettiin paikan päällä kuin 2000-luvun gourmet-versiot ikään.

Joskus Lintsi oli liikaakin aikaansa edellä, kuten Victor Mantovanin espressokahvila 1956. Myöskään kreikkalaisen Jean Papakostasin kermatötteröt eivät vallanneet muuta Suomea.

1969 Linnanmäen ravintola Tivoli sai olut- ja viinioikeudet. 1990-luvulla paikka tunnettiin myös El Pasona ja Kapteeni Koukkuna.

Linnanmäen historiikit kertovat, että Lasten Päivän Säätiö oli tyly isäntä ravintoloitsijoille. Se vaati yrittäjiltä investointeja itselleen ja kilpaili hyvästä henkilökunnasta.

Kun säätiö otti 1975 hoidettavakseen montaa sukupolvea palvelleen Linnangrillin, ravintolapäällikkö Lahja Korhonen vei sinne mennessään Tuure Räykkylän Mannala Oy:n ”parhaat likat”.

Mannala paisteli Linnanmäen kuuluisat vohvelit vuoteen 1980. Räykkylä oli siihen asti pitkäaikaisin yrittäjä. Hän oli tuonut sekä idean että ensimmäiset pannut Ruotsista 1951.

Lisäksi mäellä on nähty yrittämässä muun muassa Maanviljelijäin maitokeskus, SOK:n Karjakunta, vanhan Alkon Arctia ja HOK, joka osti parempia ravintoloita pitäneen Perämies Oy:n 1980-luvulla.

Popcornien myynnin aloitti vuonna 1963 amerikkalainen Robert Petersen, josta tuli valmentajana yksi Suomi-koripallon suurista legendoista. Senkin bisneksen säätiö söi.

Toinen koripallotähti ja liigajyrä Ervin Latimer toi Linnanmäelle corn dogit.

Nykyinen Lintsiburger avautui 1999.

Lue myös: Linnanmäki korotti kausityöntekijöiden palkkoja: näin paljon työntekijä tienaa nyt vähintään tunnissa

Vuonna 2012 Linnanmäki perusti suurin odotuksin ravintolamaailman nimeltä Kattila. Siihen lähtivät nykyisin tv:stä ja Finnjävelistään tutun Tommi Tuomisen Lihapullabaari, tv- ja huippukokki Hans Välimäen pohjoisamerikkalainen Middhill, välimerellinen Coccola, suomalainen Ilona ja Sushibar + Wine.

Kaikilla näistä oli tausta Helsingin huippuravintoloissa.

Ensimmäisenä Kattilasta lähti Sushibar + Wine, joka sai huomata, että sushibuumi ei vielä yltänyt Linnanmäelle.

Nyt rakennuksesta löytyy muun muassa ravintolajätti NoHo:n American Classic Diner, joka tuli Välimäen Midhillin tilalle 2016. Yläkerrassa Kim Heiniön 2012 perustama perhebuffet Caruzello pysyy kiinni koronakesän. Alakerrassa porisee italialainen Spasso.

Jutun lähteinä on käytetty Eeva-Kaarina Holopaisen Saisko lipun karuselliin (Linnanmäki 1950-90) ja Linnanmäki 50 -kirjoja.

Juttua korjattu 26.6.: Robert Petersen oli amerikkalainen.

Lue myös: Linnanmäki korotti kausityöntekijöiden palkkoja: näin paljon työntekijä tienaa nyt vähintään tunnissa

”Vohveleista tuli perheemme perinne”

– Tämä on jo perinne. Ei ole sellaista kertaa, että emme söisi vohveleita, sanoo jalkapallomaailmasta ja television urheiluohjelmista tuttu Erkka V. Lehtola.

Isä ja äiti toivat hänet Linnanmäelle 1980-luvulla. Siitä se alkoi, ja nyt perinne siirtyy omille lapsille.

Kurkataanpa vohvelilautasille: kaksi kermalla ja hillolla, yksi kermalla ja yksi maapähkinävoilla. Toinen pojista otti pehmisjäätelön, joka sekin on Linnanmäen klassikkoja jo vuosien takaa.

Kaiken markkinahumun ja metelin keskellä Cafe vohvelitehdas on kaikkein lintsimäisintä lintsiä, vaikka alkuperäisistä kioskeista on säästynyt vain historiallisia kuvia.

Vohvelit olivat myös toimittaja-kirjailija Eeva-Kaarina Holopaisen mukaan ”se juttu”.

Mitä mäellä syötiin, kun Erkka V., 48, oli teini-iässä?

Sen paljastaa tilasto vuodelta 1989, ja määrät kertovat, miksi Linnanmäen myyntipaikoista käytiin kovaa kilpailua:

165 756 popcorn-tötteröä.

112 234 hattaraa.

73 291 kerma- ja hillovohvelia. Kermavohvelit olivat ehdoton ykkönen.

36 402 hampurilaista, josta kerroshampurilaisia liki 11 000.

28 500 ranskanperuna-annosta.

16 000 lihistä, porilaista ja nakkia vohvelibaarista.

14 133 lihapiirakkaa hampurilaisbaarista.

11 699 nakkia hampurilaisbaarista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut