Sokeristen hattaroiden pyöräyttämiseen piti pyytää lupa – huvipuisto tarjoili suomalaisille uudenlaisia makuelämyksiä 50 vuotta sitten
Huvipuisto: Linnanmäki on ollut Suomessa edelläkävijä monissa herkuissa.
Pumpuli-sokeria! Näin nätisti kuvattiin Linnanmäen huvipuiston ensimmäisiä hattaroita. Sodan jälkeisessä puute-Suomessa piti anoa kansanhuoltolautakunnalta sokeria niiden pyöräyttämiseen.
Sen jälkeen Lintsi onkin ollut paikka, joka on tutustuttanut miljoonat suomalaiset uusiin ruokiin: vohveleihin, hampurilaisiin, popcorniin, corn dogiin...
Olympiavuonna 1952 kuumat makkarat nimettiin yömakkaroiksi. Samana vuonna ravintoloitsija Leo Vuoristo oli käynyt opiskelemassa alaa Amerikassa, perusti 1953 Hollywood-nimisen hampurilaisravintolan Kaisaniemeen ja toi hampurilaiset mäelle 1955.
Tavallisina iltoina hampurilaisia meni Eetun baarista 500–1 000 kappaletta. Pihvit tehtiin ja hampurilaiset paistettiin paikan päällä kuin 2000-luvun gourmet-versiot ikään.
Joskus Lintsi oli liikaakin aikaansa edellä, kuten Victor Mantovanin espressokahvila 1956. Myöskään kreikkalaisen Jean Papakostasin kermatötteröt eivät vallanneet muuta Suomea.
1969 Linnanmäen ravintola Tivoli sai olut- ja viinioikeudet. 1990-luvulla paikka tunnettiin myös El Pasona ja Kapteeni Koukkuna.
Linnanmäen historiikit kertovat, että Lasten Päivän Säätiö oli tyly isäntä ravintoloitsijoille. Se vaati yrittäjiltä investointeja itselleen ja kilpaili hyvästä henkilökunnasta.
Kun säätiö otti 1975 hoidettavakseen montaa sukupolvea palvelleen Linnangrillin, ravintolapäällikkö Lahja Korhonen vei sinne mennessään Tuure Räykkylän Mannala Oy:n ”parhaat likat”.
Mannala paisteli Linnanmäen kuuluisat vohvelit vuoteen 1980. Räykkylä oli siihen asti pitkäaikaisin yrittäjä. Hän oli tuonut sekä idean että ensimmäiset pannut Ruotsista 1951.
Lisäksi mäellä on nähty yrittämässä muun muassa Maanviljelijäin maitokeskus, SOK:n Karjakunta, vanhan Alkon Arctia ja HOK, joka osti parempia ravintoloita pitäneen Perämies Oy:n 1980-luvulla.
Popcornien myynnin aloitti vuonna 1963 amerikkalainen Robert Petersen, josta tuli valmentajana yksi Suomi-koripallon suurista legendoista. Senkin bisneksen säätiö söi.
Toinen koripallotähti ja liigajyrä Ervin Latimer toi Linnanmäelle corn dogit.
Nykyinen Lintsiburger avautui 1999.
Vuonna 2012 Linnanmäki perusti suurin odotuksin ravintolamaailman nimeltä Kattila. Siihen lähtivät nykyisin tv:stä ja Finnjävelistään tutun Tommi Tuomisen Lihapullabaari, tv- ja huippukokki Hans Välimäen pohjoisamerikkalainen Middhill, välimerellinen Coccola, suomalainen Ilona ja Sushibar + Wine.
Kaikilla näistä oli tausta Helsingin huippuravintoloissa.
Ensimmäisenä Kattilasta lähti Sushibar + Wine, joka sai huomata, että sushibuumi ei vielä yltänyt Linnanmäelle.
Nyt rakennuksesta löytyy muun muassa ravintolajätti NoHo:n American Classic Diner, joka tuli Välimäen Midhillin tilalle 2016. Yläkerrassa Kim Heiniön 2012 perustama perhebuffet Caruzello pysyy kiinni koronakesän. Alakerrassa porisee italialainen Spasso.
Jutun lähteinä on käytetty Eeva-Kaarina Holopaisen Saisko lipun karuselliin (Linnanmäki 1950-90) ja Linnanmäki 50 -kirjoja.
Juttua korjattu 26.6.: Robert Petersen oli amerikkalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.