Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näissä tapauksissa tietokoneen voi saada Helsingissä sossusta – "Jos puhelin myönnetään, kyse ei ole älypuhelimesta vaan tavallisesta kännykästä"

Toimeentulo: Vähävaraisella helsinkiläisellä saattaa olla oikeus ilmaiseen tietokoneeseen. Työikäinen joutuu tyytymään peruskännykkään.

Moni helsinkiläinen voi saada kaupungin maksaman tietokoneen – jos vain edellytykset täyttyvät.

Mahdollisuus tietokoneeseen saattaa järjestyä toimeentulotuen avulla.

– Lähtökohta on se, että perustoimeentulotuki on tarkoitettu vähävaraiselle henkilölle tai perheelle, jolle välttämättömät hankinnat ovat mahdottomia, kertoo aikuissosiaalityön päällikkö Anne Qvist Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta.

Kelan maksaman perustoimeentulotuen lisäksi kunnat myöntävät harkinnanvaraista täydentävää toimeentulotukea.

Läheskään kaikilla nuorilla ei Helsingissä ole pääsyä nettiin – "Tämä syrjäyttää heidät jo peruskoulussa"

Tietokone kuuluu lukiolaiselle välttämättömien hankintojen joukkoon. Sen sijaan peruskoululainen tai ammatillisia opintoja suorittava ei ilmaista konetta saa. Tietokonetta voi käyttää kirjastossa tai esimerkiksi Kontupisteessä (HU 10.6.).

Ensin kaupunki selvittää Kelan kautta asiakkaan oikeuden toimeentulotukeen. Sen jälkeen käytetään yksilökohtaista harkintaa.

– Mitään yleistä ohjeistusta ei kaupungilla tässä asiassa ole, vaan esimerkiksi opiskelijoiden kohdalla tietokoneen myöntäminen on tapauskohtaista, Qvist kertoo.

Jos opiskelijan kotiolot ovat haastavat, voi lukiolainen saada maksusitoumuksen kilpailutettuihin tietokoneliikkeisiin tietokoneen hankkimiseksi.

– Tällöin puhutaan noin 300–400 euron hintaisista kannettavista tietokoneista, Qvist tarkentaa.

Kaupunki maksaa ainoastaan läppärin hankintakulut, muttei esimerkiksi nettimaksuja.

Helsingin kaupungilla ei ole tarkkaa tilastoa siitä, kuinka moni vähävarainen opiskelija on saanut ilmaisen koneen.

– Määrä on korkeintaan muutamia satoja. Tuhansista koneista ei kuitenkaan puhuta, Qvist mainitsee.

Myöskään helsinkiläisille työikäisille ei ole olemassa tarkkaa ohjeistusta siitä, milloin esimerkiksi tietokoen tai kännykkä voidaan myöntää täydentävän toimeentulotuen avulla.

– Jos kännykkä myönnetään, kyse ei ole älypuhelimesta, vaan aivan tavallisesta kännykästä, Qvist kertoo.

Työikäinen voi saada kaupungin maksaman kännykän tai jos hän on mukana esimerkiksi työllistymistä tukevassa koulutuksessa ja suorittaa päivittäin koulutustehtäviä.

USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla

Puhelimen ja netin käyttäminen on huomioitu Kelan maksamassa perustoimeentulotuessa, josta tietokone- ja viestintämenoihin on varattu viidennes. Yksinasuva saa siis tukea kuukaudessa 98 euroa muun muassa puhelin- ja nettikuluihin.

Lue tästä, ketkä Helsingissä ovat vailla nettiyhteyttä.

Köyhyysrajan alla elävä Reijo käyttää ruokaan 30 euroa viikossa: "Makkara on halvinta, kasviksista ostan joskus tomaattia"

Puuttuuko tietokone tai älypuhelin – Kallion digiasiointipiste auttaa