Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”

Asuminen: Hekan mukaan häiritsevään elämään puututaan ja ensin vuokralaisella on aina mahdollisuus parantaa tapansa.

Veijo Pekkarinen on kärsinyt kerrostalonaapureidensa metelistä jo pari vuotta.

Pekkarisen vuokra-asunnon alakerrassa on sosiaalipalveluiden jälkihuollon asunto. Jälkihuolto tarjoaa asunnon esimerkiksi lastensuojelulaitoksesta aikuistuvalle nuorelle.

Pekkarinen toivoo, että Helsingin kaupungin asunnot (Heka) ja sosiaalitoimi vaihtaisivat asunnon paikan jonnekin muualle.

– Edellinen asukas sai häädön viime syksynä, mutta joulukuussa 2019 sisään muutti uusi asukas ja sama meno jatkui heti.

Kaiken kukkuraksi Pekkarinen, 73, oli juuri tuolloin menettänyt vaimonsa.

– Tulin hautajaisista kotiin. Uusi asukas oli muuttanut sisään ja meteli alkoi. Silloin tuli olo, että ei voi olla totta, hän kertaa.

Vaimo sairasti rintasyöpää. Pekkarinen kertoo, että raahasi sairasta vaimoaan olohuoneeseen nukkumaan, kun makuuhuoneeseen kantautui alakerrasta järjetön meteli, eivätkä vaimon jalat enää kantaneet.

Nykyisin Pekkarinen kantaa olohuoneeseen omaa patjaansa, usein joka yö.

– Yleensä noin 23 aikaan meteli alkaa ja jatkuu kolmeen, tai aamuviiteen, jos jaksavat juhlia, hän kertoo.

Usein talon pihalla on nähty myös poliisipartio tai ambulanssi.

Häiriöilmoitukset Hekalle tai ystävällismieliset pyynnöt naapuriasuntoon eivät ole auttaneet.

– Isännöitsijään kun olin yhteydessä, sieltä sanottiin, että eivät voi tehdä mitään, kun on jälkihuollon asunto. Mutta että yritä vaihtaa asunto jonkun kanssa, joka käy yövuorossa töissä, hymähtää Pekkarinen.

Pekkarinen ei haluaisi muutenkaan vaihtaa Roihuvuorentiellä sijaitsevaa asuntoaan. Hän on muuttanut sinne reilut 10 vuotta sitten ja pitää paikasta Kirsikkapuiston läheisyydessä. Jälkihuollon asunnossakin vielä useampi vuosi sitten laitettiin musiikki pienemmälle, jos kävi sanomassa. Nyt edes useiden naapurien allekirjoittamat häiriöilmoitukset tai puhelut Hekaan eivät auta.

– Miksi minun pitäisi muuttaa, eikä häiriöiden aiheuttajan, Pekkarinen kysyy.

Jutun teon jälkeen Pekkarinen soittaa takaisin. Hän kertoo kuulleensa, että vauhdikasta elämää viettänyt asukas on itse irtisanonut sopimuksensa. Heka on Pekkarisen tietojen mukaan ryhtynyt toimiin, jotta jälkihuollon käytössä oleva asunto voitaisiin sijoittaa muualle.