Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”

Asuminen: Hekan mukaan häiritsevään elämään puututaan ja ensin vuokralaisella on aina mahdollisuus parantaa tapansa.

Asukasneuvojat auttavat haasteellisessa elämäntilanteessa olevia asukkaita, Hekalta kerrotaan. Ääritapauksissa kyseeseen voi tulla häätö. Sanna Jompero
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Veijo Pekkarinen on kärsinyt kerrostalonaapureidensa metelistä jo pari vuotta.

Pekkarisen vuokra-asunnon alakerrassa on sosiaalipalveluiden jälkihuollon asunto. Jälkihuolto tarjoaa asunnon esimerkiksi lastensuojelulaitoksesta aikuistuvalle nuorelle.

Pekkarinen toivoo, että Helsingin kaupungin asunnot (Heka) ja sosiaalitoimi vaihtaisivat asunnon paikan jonnekin muualle.

– Edellinen asukas sai häädön viime syksynä, mutta joulukuussa 2019 sisään muutti uusi asukas ja sama meno jatkui heti.

Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Kaiken kukkuraksi Pekkarinen, 73, oli juuri tuolloin menettänyt vaimonsa.

– Tulin hautajaisista kotiin. Uusi asukas oli muuttanut sisään ja meteli alkoi. Silloin tuli olo, että ei voi olla totta, hän kertaa.

Vaimo sairasti rintasyöpää. Pekkarinen kertoo, että raahasi sairasta vaimoaan olohuoneeseen nukkumaan, kun makuuhuoneeseen kantautui alakerrasta järjetön meteli, eivätkä vaimon jalat enää kantaneet.

Nykyisin Pekkarinen kantaa olohuoneeseen omaa patjaansa, usein joka yö.

– Yleensä noin 23 aikaan meteli alkaa ja jatkuu kolmeen, tai aamuviiteen, jos jaksavat juhlia, hän kertoo.

Usein talon pihalla on nähty myös poliisipartio tai ambulanssi.

Häiriöilmoitukset Hekalle tai ystävällismieliset pyynnöt naapuriasuntoon eivät ole auttaneet.

– Isännöitsijään kun olin yhteydessä, sieltä sanottiin, että eivät voi tehdä mitään, kun on jälkihuollon asunto. Mutta että yritä vaihtaa asunto jonkun kanssa, joka käy yövuorossa töissä, hymähtää Pekkarinen.

Pekkarinen ei haluaisi muutenkaan vaihtaa Roihuvuorentiellä sijaitsevaa asuntoaan. Hän on muuttanut sinne reilut 10 vuotta sitten ja pitää paikasta Kirsikkapuiston läheisyydessä. Jälkihuollon asunnossakin vielä useampi vuosi sitten laitettiin musiikki pienemmälle, jos kävi sanomassa. Nyt edes useiden naapurien allekirjoittamat häiriöilmoitukset tai puhelut Hekaan eivät auta.

– Miksi minun pitäisi muuttaa, eikä häiriöiden aiheuttajan, Pekkarinen kysyy.

Jutun teon jälkeen Pekkarinen soittaa takaisin. Hän kertoo kuulleensa, että vauhdikasta elämää viettänyt asukas on itse irtisanonut sopimuksensa. Heka on Pekkarisen tietojen mukaan ryhtynyt toimiin, jotta jälkihuollon käytössä oleva asunto voitaisiin sijoittaa muualle.

Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Jasmin Hamid nousi Anni Sinnemäen tilalle Hekan huippupestiin – nämä muutokset hän lupaa vuokra-asuntoihin

Heka vastaa

"Asukkaalla on aina mahdollisuus korjata tapansa"

Heka Kaakon aluejohtaja Jasi Kuokkanen toteaa, ettei tietosuojasyistä kommentoi yksittäisen asunnon tai asukkaan asioita.

– Päätös asunnon ohjaamisesta jälkihuollon käyttöön tehdään Helsingin kaupungilla, sosiaalitoimen ja asuntopalvelujen yhteistyönä. Ensisijaisesti olisi hyvä saada tilanne rauhoittumaan nykyisessä asunnossa, jotta ongelma ei asunnon vaihtamisen myötä jatkuisi jossain toisessa paikassa, Kuokkanen kommentoi yleisellä tasolla.

Jälkihuollossa itsenäistyvillä nuorilla on sosiaalitoimen puolelta tukihenkilö. Heka tekee tiivistä yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa.

– Meillä on Kaakon alueella myös asumisneuvojia, jotka tekevät työtä haasteellisissa elämäntilanteissa olevien asukkaiden kanssa, Kuokkanen kertoo.

– Häiriötapauksissa naapureiden pitäisi tehdä häiritsevän asumisen ilmoitus Hekalle. Jälkihuollon asunnoissa tukiasunnon ensivuokrasopimus on Hekan ja Helsingin kaupungin asuntovuokrauksen välinen. Kaupunki jälleenvuokraa asunnon tukiasukkaalle. Näin ollen asukkaiden ilmoitukset häiritsevästä asumisesta lähtevät Hekalta kaupungin asuntovuokraukselle. Huomautukset tai varoitukset varsinaiselle asukkaalle antaa hänen vuokranantajansa eli Helsingin kaupungin asuntovuokraus, Kuokkanen selvittää prosessia.

Häiritsevästä asumisesta voi saada huomautuksen tai varoituksen. Tämän jälkeen asukkaalla on aina mahdollisuus korjata tapansa.

– Mikäli häiritsevä asuminen jatkuu ja naapurit tekevät uuden häiriöilmoituksen, Heka ryhtyy toimenpiteisiin vuokrasuhteen päättämiseksi, Kuokkanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.