Töölöläistalon lämmitysratkaisusta väännettiin pitkään, mutta lopputulos kerää kiitosta – Säästää rahaa ja toi huoneistoihin viilennyksen

Energia: Lämpökeskus tuo myös huoneistokohtaisen viilennyksen helsinkiläistaloyhtiöön.

Matti Kupari ja kaupungin projektikoordinaattori Aleksi Heikkilä ovat tyytyväisiä Mannerheimintie 106:n maalämpöprojektiin. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Töölössä sijaitsevan Mannerheimintie 106:n asukkailla on syytä iloon. Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta taloyhtiö palkittiin kaupungin ympäristöpalkinnolla.

Taloyhtiö voitti kisan siitä, missä on pienennetty tuntuvimmin energiankulutusta tai lisätty merkittävästi omavaraisuutta energiantuotannossa.

Hieman vajaat 300 000 euroa maksanut hanke on jo nyt tuottanut taloyhtiölle runsaan 11 000 euron puhtaan säästön vuodessa.

Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa

Kilpailun voittajayhtiössä on tehty monia energiaratkaisuja.

Vuonna 1939 rakennettuun taloon on 2000-luvulla muun muassa säädetty patteriverkostoa sekä uusittu ikkunat, hissi ja yleisten tilojen valaistus.

Uusin voitto taistelussa energiahävikkiä kohtaan saavutettiin kuitenkin puolisentoista vuotta sitten, kun taloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön.

Asukkaat ihmettelivät, miksemme ole jo aiemmin siirtyneet maalämpöön.

Liikkeelle lähdettiin nelisen vuotta sitten, jolloin taloyhtiössä alettiin keskustella maalämpöön siirtymisestä.

Tie maalämpöön ei ollut helppo, sillä osa asukkaista vastusti hanketta sitkeästi.

– Pelättiin, että maalämpöhanke ei maksaisi koskaan itseään takaisin. Niinpä asiasta väännettiin kättä peräti neljässä yhtiökokouksessa, kunnes enemmistöpäätös vihdoin ratkaisi asian, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Matti Kupari.

Hankkeen edistymistä helpotti se, että kolmantena vuonna järjestettiin kokous, jossa koko joukko asiantuntijoita kertoi maalämmön tuomista hyödyistä asukkaille.

– Tämä oli ratkaiseva kokous. Sen jälkeen asukkaat vain ihmettelivät, miksemme ole jo aiemmin siirtyneet maalämpöön, Kupari kertoo.

Töölössä vaihtoehto parakkiluokille– 1930-luvun arvorakennuksesta väistötila seitsemälle koululle

Kiinnostuksen herättää ennen kaikkea rahallinen säästö.

Tarjouskilpailun jälkeen energiahankkeen toteuttajaksi valittiin LeaseGreen Suomi Oy, joka toteutti taloyhtiöön myös viilennyksen.

Matti Kuparilla on kokemusta myös Paciuksenkatu 6:n vastaavasta energiahakkeesta.

– Siellä porattiin useita, jopa 360 metriä syviä lämpökaivoja, joista saatiin maalämpöä. Vanhoissa taloyhtiöissä on usein ongelmana se, että iäkkäät patterit tarvitsevat suhteellisen suuren lämpöarvon, Kupari muistuttaa.

Eerik, 30, osti hitas-asunnon ja aikoo asua siinä korkeintaan 5 vuotta – Kalasataman kupeessa rakennetaan nyt vauhdilla

Myös Mannerheimintie 106:n taloyhtiössä hanke toteutettiin siten, että taloyhtiön pihamaalle porattiin useita lämpökaivoja, joista energia johdettiin talon entiseen lämmönjakohuoneeseen.

Sinne rakennettu lämpökeskus huolehtii myös siitä, että asukkaat saavat koteihinsa riittävän viilennyksen.

– Varsinkin tällaisina kuumina kesinä huoneistokohtainen viilennys on ollut todella hyödyllinen etu, Kupari kertoo.

Maalämmön olemassaolosta muistuttaa Mannerheimintie 106:n pihamaalla oleva tarkistuskaivo, joka Matti Kupari ja Aleksi Heikkilä tutkivat. Jari Pietiläinen

Helsingin kaupungin projektikoordinaattori Aleksi Heikkilä on tyytyväinen hankkeen onnistumiseen.

Hänen luotsaamansa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -projekti etsii Matti Kuparin edustaman taloyhtiön tapaisia, energiasäästöistä kiinnostuneita taloyhtiöitä.

– Näyttää selvästi siltä, että tällaiset energiahankkeet ovat alkaneet kiinnostaa taloyhtiöitä, Heikkilä kertoo.

– Kiinnostuksen herättää ennen kaikkea rahallinen säästö, mutta yhä useammin myös ympäristösyyt, Heikkilä luonnehtii.

Helsingissä on paljon potentiaalia maalämpöön – selvitys ehdottaa korttelikohtaisia maalämpökeskuksia

252 neliön koti vaihtui yksiöön Lauttasaaressa – sitten vuokra alkoi tuntua liian kovalta ja Riitta, 54, teki täydellisen muutoksen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut