Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"

Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus on edennyt aikataulussaan. Vaativimmat pohjatyöt on nyt tehty.

– Vaikeimmat pohjan vahvistukset ja isot betonityöt on saatu tehtyä. Seuraavaksi päästään ykköskerroksen päälle tekemään pintoja sekä ilmanvaihto- putki- ja sähkötöitä, kertoo projektinjohtaja Mika Kontkanen.

Rakennuksen pohjanvahvistustyöt osoittautuivat haasteellisiksi, sillä rakennuksen huonokuntoiset puupaalut ovat olleet muun rakentamisen tiellä.

Vaikka satavuotiaan kauppahallin peruskorjaus on edennyt aikataulussaan, jatkossa haasteita on luvassa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaksi viikkoa sitten Hakaniemen kauppahallin maanalaisen huoltopihan hankesuunnitelman. Hankkeen valitusaika umpeutui keskiviikkona, eikä kukaan valittanut hankkeesta.

Käytännössä torikannen alle ryhdytään nyt peruskorjauksen rinnalla rakentamaan maanalaista huoltopihaa, jonne ohjataan jatkossa kauppahallin jätehuolto.

Rakentamiseen on varattu 19,7 miljoonaa euroa. Samalla myös peruskorjauksen hinta nousi 20 miljoonasta eurosta lähes 40 miljoonaan euroon.

– Nyt kun huoltopihan rakentaminen starttaa, se hankaloittaa asioita monella tavalla. Se muuttaa käytännössä koko työmaan logistiikan, Kontkanen toteaa ja arvioi, että peruskorjaus valmistuu kaikesta huolimatta ajallaan eli alkuvuonna 2022 – vaikkakin aikataulua on hankkeen aikana siirretty jo jopa muutamalla vuodella.

– Meille ei juurikaan jää käytännössä työmaa-aluetta lainkaan, kun tori revitään auki. Uudelleenjärjestelyitä tulee ja paljon, Kontkanen jatkaa.

Huoltopihaan kuuluu tavaroiden kuljettamiseen tarkoitettu huoltokuilu, jota tulee kaivaa nykyisestä lähes kuudesta metristä yli yhdeksään metriin. Samalla toteutetaan kaivuineen myös maanalainen jalankulkuyhteys metron lippuhalliin.

– Työmaakopit täytyy siirtää torin laidalle ja osa torialueesta kaivetaan auki. Kaivualueelta tieltä tulee siirtää kaasu- ja vesihuoltoputkia, luettelee projektista Starassa vastaava työnjohtaja Riku Koponen ja jatkaa.

– Olisi sen voinut aikaisemminkin päättää, mutta hyvä että edes nyt.

Ajo huoltopihalle tapahtuu nykyisen Arena Centerin ajoluiskasta. Hanke piti alkujaan nivoa yhteen yksityisen pysäköintilaitoksen kanssa. Hakaniementorin maanalaiset parkkipaikat päätettiin viime vuonna kuitenkin toteuttaa kalliolouhintana, josta koituu vain vähän haittaa toritoiminnalle. Uuden suunnitelman myötä Helsinki päätti loppuvuodesta, että huoltopihan rakentaminen tulee kytkeä nyt käynnissä olevaan kauppahallin peruskorjausurakkaan.

Lue myös: Hakaniemen kauppahallin avautuminen siirtyi taas – katso kuvat "luilleen puretusta" kauppahallista

Ennen huoltopihan rakentamisen aloittamisen on tehtävä lisää maaperän pohjatutkimuksia. Kauppahallin peruskorjauksen alkaessa maaperä todettiin paikkapaikoin erittäin pilaantuneeksi. Maaperästä löytyi muun muassa entisille satama-aluille tyypillisiä ja terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä.

– Onneksi tilanne on kuitenkin se, että myyjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä väistötiloihin, eikä meille ainakaan sieltä suunnalta ole paineita, Koponen jatkaa.

Hallikauppiaat saavat olla torille tuodussa väistötilassa niin pitkään, kunnes remontti valmistuu.

Koponen on toiveikas, että huoltopihan rakentaminen alkaisi syksyllä. Rakentamisen aloittamista hidastavat kesälomat ja puuttuva rakennuslupa.

Lähes 20 miljoonalla eurolla peruskorjattavaa kauppahallia remontoidaan nyt samanaikaisesti sekä ulkoa että sisältä.

Kellarikerroksissa päästään kohta tekemään kauppiaiden varastotilojen pintoja, taukotiloja ja asentamaan talotekniikkaa. Vanhat ikkunat kunnostetaan ja niihin laitetaan lämpölasit. Talon ulkopinnassa olevat tiilet puhdistetaan ja välit saumoitetaan uudelleen. Myös katto uusitaan.