Pysäköintipaikasta varattiin taloyhtiön pyöräparkki – Asukas: "Talossa ei vielä edes asuta"

Ajoneuvot: Luotsikatu 1:ssä otettiin pysäköintiruutu käyttöön asunto-osakeyhtiön asukkaiden pyörille, vaikkei asukkaitakaan vielä ole.

Pekka Säilä hämmentyi siitä, että yksityinen on voinut varata julkiselta kadulta pyöräparkin itselleen. Lukijan kuva/Pekka Säilä
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Katajanokalla asuva Pekka Säilä on tuohtunut. Alueella on kova pula ajoneuvojen pysäköintipaikoista ja nyt niitä on supistettu lisää.

Reilu kuukausi sitten Luotsikatu 1:n edestä otettiin yksi pysäköintiruutu pyöräparkin käyttöön. Nyt telineeseen on vielä ilmestynyt lappu "Nämä pyörätelineet ovat vain Asunto Oy Luotsilinnan asukkaita varten".

– Millä perusteella ja millaisten säädösten turvin yksityinen asunto-osakeyhtiö voi ottaa käyttöönsä julkisen kadun ajoradalta yhden entisen asukaspysäköintipaikan omien fillareidensa käyttöön? mies ihmettelee.

Huviajelu Kaivopuiston rannassa loppuu – kaupunki muuttaa osan tiestä kävelykaduksi

Kaiken huipuksi Säilän mukaan talossa ei edes asu ketään, koska sitä on remontoitu viisi vuotta.

Pyöräpaikoille olisi Säilän mielestä löytynyt paremmin tilaa esimerkiksi Tove Janssonin puiston kupeesta.

– Tämä temppu ei naapuritalojen asukkaita lämmitä mitenkään. Pyöräparkki sotii törkeästi kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta vastaan, hän sanoo.

Kaupunkiympäristötoimialan alueidenkäyttö ja -valvonta yksikön päällikkö Antti Mäkinen selvitti asiaa Helsingin Uutisten pyynnöstä. Hänen mukaansa Luotsikatu 1:ssä on menossa kiinteistön remontti, jonka vuoksi kaavaan määritellyt pyöräpaikat eivät ole juuri nyt käytössä.

– Asiasta on sovittu kaupungin kanssa, että pyöräpaikat ovat tilapäisesti kadun puolella, Mäkinen sanoo.

Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"

Luotsikatu 1:n kaavassa on määritelty tietty määrä pysäköintipaikkoja pyörille. Rakennusluvan edellytyksenä on, että pyöräpysäköinti on kohtuullisesti ja tilapäisesti toteutettu.

– Muuta vaihtoehtoa ei löytynyt. Kun remontti valmistuu, pyöräpaikat kertyvät sinne tontille, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa peruskorjauksen olisi tarkoitus valmistua syksyllä 2021.

Pekka Säilä ei tyydy Mäkisen vastaukseen.

– Millekään muulle samalla alueella olevalle rakennustyömaalle, joita on viime vuosina ollut neljä, ei ole tarjottu ajoradalle pyöräparkkia. Vielä vähemmän olemattomille asukkaille, hän sanoo.

Luotsilinnaa muutetaan toimistotiloista asunnoiksi.

Lue myös: Kirkon arvotalot muuttuvat kodeiksi – "Merkittävä vaihe korttelin historiassa"

Antti Mäkisen mukaan kaupunki voi tapauskohtaisesti harkita sitä, että kadulta vuokrataan tilaa pyöräpysäköinnille katualueelta.

– Arviointi tehdään sen perusteella, onko liikenteellisesti ja toiminnallisesti perusteltua, että esimerkiksi yksi pysäköintiruutu otettaisiin pyörien käyttöön.

Omin päin tilaa ei voi lähteä ottamaan kadulta, vaan siitä pitää kaupungin kanssa sopia.

– Lähtökohtaisesti kaupunki ei lähde esimerkiksi moottoriajoneuvoille vuokraamaan katutilaa taloyhtiöille.

Jos taloyhtiö etsii kadulta paikkaa pyörille, ja kaupunki sen myöntää, lähtökohtana on, että se on kuitenkin kaikkien käytettävissä.

Lue myös: Helsinkiin rakennetaan 118000 euron hintaisia parkkipaikkoja – yhteyteen myös viinikellari

Pekka Säilä on harmissaan siitä, että auton pysäköiminen Katajanokalla vaikeutuu vuosi vuodelta. Hän sanoo etsivänsä harva se ilta parkkipaikkaa ympäri Katajanokkaa.

– Asukaspysäköintitunnuksia myydään hyvin suurpiirteisesti ja maksaa kohta 400 euroa vuodessa. Parkkipaikkoja taas vähennetään koko ajan milloin milläkin verukkeella, hän harmittelee.

Keskon entinen rakennus Satamakadulla valmistui asunnoiksi ja siihen palasi K-kauppa, jolloin myös sen edestä on poistettu pysäköintipaikkoja.

– Mukamas kaupan rekkojen pysäköintipaikaksi, vaikka rekat ajavat joka tapauksessa jalkakäytävälle.

Säilä uskoo, että Luotsikatu 1:n edessä oleva pyöräparkki oli taas yksi keino vähentää parkkiruutuja. Hän laittoi pyöräparkista valituksen kaupungille.

"Ei nykyisellään ilahduta asukkaita, kuten torin pitäisi" – Töölöntorin uuden käytön suunnittelu etenee

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut