Seksitaudin etätestiä ei voi tilata Helsingissä kotiin ainakaan lähitulevaisuudessa – "Ei voi olla niin, että toimitaan miten sattuu ja sitten vain testaillaan"

Sukupuolitaudit: Vantaa käynnisti etätestauksen jo 2014.

Kondomin käyttö saattaa unohtua hetken huumassa. THL:n valtakunnallisten tilastojen mukaan klamydiatartunnat ovat kasvussa. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Vaikka tietoisuus sukupuolitaudeista on hyvällä tasolla, silti ne ovat lisääntyneet selvästi viime vuonna. Syitä suojaamattomaan seksiin on monia.

– Esimerkiksi satunnaisissa seksisuhteissa alkoholin vaikutuksen alaisena kondomi voi unohtua, se voi mennä rikki tai niitä on vain yksi ja aamulla tekeekin mieli, Seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi Roni Grinberg toteaa.

– Hetken huumassa sitä ei välttämättä ajatella, mutta aamulla asia saattaa nousta mieleen, että mitä tässä tapahtuikaan ja olisiko hyvä käydä testissä.

Kuinka "seksihelle" vaikuttaa ihmisten aktiivisuuteen? – asiantuntijan mukaan nyt eletään mielenkiintoista aikaa

Vantaalla seksitautitestejä on saanut kotiin jo vuodesta 2014. Helsingissä on käyty keskustelua seksitautien etätestausmahdollisuudesta.

Kaupunki tukeutuu seksitautien testaamisessa sähköiseen Omaoloon, jossa oirearvion perusteella voi saada lähetteen labraan.

Vuonna 2017 Helsingin Sanomien haastattelema silloinen Helsingin terveysasemien johtaja Olli Huuskonen kertoi, että kun omat digiajan hyvinvointipalvelu (Omaolo) alkaa toimia, tavoitteena on saada helsinkiläisillekin seksitautien etätestausmahdollisuus Vantaan mallin kaltaisesti.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kuitenkin sanoo, että seksitautien etätestausmahdollisuus ei ole tulossa Helsinkiin ainakaan vähään aikaan.

– Kehitystyö nykyisten työkalujen ja järjestelmien osalta on valitettavasti vienyt suunniteltua pidempään, Lukkarinen sanoo.

Myös Apotti-järjestelmän käyttöönotto keväällä 2021 ja siihen valmistautuminen vaikuttavat kaikkeen muuhun kehitykseen.

– Olemme sitoutuneet Omaolon kehittämiseen ja pyrimme sitä kautta tekemään testeihin hakeutumisesta mahdollisimman helppoa, Lukkarinen toteaa.

Kaupunki tekee tiiviisti yhteistyötä Huslabin kanssa, joka tällä hetkellä toteuttaa sukupuolitautitestit Helsingissä.

– Pyrimme etsimään etätestauksen mahdollistamiseen ratkaisua nykyisten palveluntuottajiemme kanssa.

Sexpon seksuaalineuvoja Roni Grinberg pitää matalan kynnyksen testausta hyvänä: se lisää vastuuntuntoa ja vastuunottoa.

– Olisi hienoa, jos etätestimahdollisuus tulisi myös Helsinkiin. Uskon, että pitkällä juoksulla se olisi myös kustannustehokkaampaa kaupungin näkökulmasta, Grinberg sanoo.

Lukkarinen näkee etätestauksessa monia puolia.

– Suojaamattomasta seksistä on muitakin seurauksia kuin hoidettavissa olevat sukupuolitaudit, siksi ei voi olla niin, että toimitaan miten sattuu ja sitten vain testaillaan.

Lukkarinen kuitenkin näkee etätestit hyvänä. Hän toivoo, että joskus päästäisiin tilanteeseen, jossa testaaminen olisi helppoa ja nopeaa, mutta tarve vähäisempää.

THL: Klamydiatartunnat nousivat ennätyslukemiin – suurin osa todetaan nuorilla aikuisilla

Viekö kännykän räplääminen suomalaisilta seksihalut? Tutkimuksen mukaan se on ainakin hyvä tekosyy

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut