Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingissä tänä kesänä jo 10 läheltä piti -tilannetta, jossa rantavahti on pelastanut ihmisen hukkumiselta – "Valvo lapsia käsivarren mitan päässä!"

Helsingin uimarannoilla on kuluvana kesänä tapahtunut jo useita vaaratilanteita, ja myös sellaisia, joissa rantapelastaja on hakenut ihmisen pintaan veden alta.

Surullisimmin tilanteet ovat päättyneet Pikkukoskella ja Tapaninvainion uimarannalla, joissa hukkui aiemmin tänä kesänä lapsi sekä keski-ikäinen mies.

Kaupunki painottaa tiedotteella, että vaikka Helsingissä työskentelee 39 rantapelastajaa, vastuu turvallisuudesta on jokaisella itsellään ja vanhemmilla lapsistaan.

Suomessa on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan hukkunut tammi-toukokuun aikana 40 ihmistä. Lukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014.

Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat edelleen yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä. Kaupunki muistuttaa, että lapsia tulee valvoa riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä.

Vanhemman on pakko olla lähellä, koska hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti.

– Onnettomuuden ja hukkumistapaukset ovat aina järkyttäviä. Jokainen tapaus tutkitaan ja arvioimme aina myös, olisimmeko voineet toimia paremmin, että onnettomuus olisi voitu ehkäistä, painottaa liikuntajohtaja Tarja Loikkanen.

–  Vaaratilanteiden määrän kasvuun näyttäisivät vaikuttavan ainakin uimataidottomuuden lisääntyminen sekä se, että lapset jätetään liian herkästi veden läheisyyteen ilman aikuisten valvontaa, Loikkanen toteaa tiedotteessa.

Uimavalvojakaan ei huomannut elottomana kelluvaa 5-vuotiasta – Hallipäällikkö: "Olisi pitänyt huomata"

Rantapelastajien rooli rannoilla on ehkäistä vaaratilanteita, puuttua häiriötilanteisiin sekä hätätilanteissa toimia tilanteen edellyttämällä tavalla.

– Uimarantojen turvallisuudesta puhuttaessa yksilön vastuuta ei voi korostaa liikaa. Hätätilanteessa rantapelastajat ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeässä asemassa, koska he tietävät, miten toimia ja missä järjestyksessä, kertoo tiedotteessa lähiliikuntayksikön tiimiesimies Jukka Lundgren.

– Julkisuudessa esiin nousevat usein hukkumistapaukset mutta vain harvoin rantapelastajien esimerkillinen toiminta. Pelkästään kuluvan kesän aikana rantapelastajat ovat olleet ensiarvoisen tärkeässä asemassa noin 10 läheltä piti -tilanteessa, joissa ihmisiä on pelastettu myös pinnan alta, Lundgren jatkaa.

Helsingin uimarannoille ilmestyi jo sinilevää – tällä helpolla kikalla voi tarkistaa, onko kyse myrkyllisestä levästä vai jostain muusta

Vantaa lisää Kuusijärven uimarannan valvontaa – syynä rannalla maanantaina tapahtunut alle 15-vuotiaan hengen vaarantanut ahdistelutapaus