"Hulluja ollaan" – Helsingissäkin vieraileva Christina-kauppalaiva on ainoa koko Suomessa, kauppias itse jää kuitenkin tänä kesänä maihin

Harvinaisuus: Suomen ainoa kauppalaiva liikennöi jälleen Helsingin, Sipoon ja Porvoon saaristossa. Kauppias itse jää kuitenkin tänä kesänä maihin.

Kauppalaiva Christina on jälleen liikenteessä, mutta kauppias Siv ”Dockan” Ahonen pysyy tänä kesänä toimistohommissa. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Kesätyöntekijä kantaa laivaan multaa, grillihiiliä ja kaasupulloja. Ruoat ja juomat nostetaan kyytiin viimeiseksi.

Suomen ainoa kauppalaiva Christina liikennöi tänäkin kesänä Helsingin, Sipoon ja Porvoon saaristossa. Kausi alkoi koronakriisin vuoksi tavallista myöhemmin, juhannuksen jälkeisenä maanantaina, ja jatkuu 8. elokuuta saakka.

Kauppias Siv Ahonen, lempinimeltään Dockan, on huojentunut, että kauppalaiva pystyy liikennöimään koronaviruksesta huolimatta.

– Saaristossa olisi aikamoinen suru ja kaipuu, jos me emme pystyisi kulkemaan. Kauppalaivan saapuminen on myös sosiaalinen tapahtuma. Laiturilla tavataan naapurit ja vaihdetaan kuulumiset.

Koronaviruksen vuoksi Dockan ei kuitenkaan itse ole mukana. Hän on työskennellyt kauppalaivalla lukioikäisestä asti.

– Veri vetää vesille, mutta ei sinne oikein uskalla vielä mennä. Kuulun riskiryhmään, kun olen tullut liian vanhaksi.

Tänä kesänä asiakkaita palvelevat kesätyöntekijät Daniela Sandström ja Maj Mäntylä. Kipparina toimii Dockanin serkku Ensio "Enska" Mäntylä, joka on kuljettanut alusta vuodesta 1995 lähtien.

Kauppalaivan takana on perheyritys, joka pyörittää myös Karhusaaren kauppaa ja sen yhteydessä toimivaa kahvilaa ja tankkauspistettä.

Kauppalaivan perustivat Dockanin vanhemmat vuonna 1963. Nykyään yritystä pyörittävät Dockan sekä hänen siskonsa Christina Haglund, veljensä Kalle Winberg ja veljenpoikansa Kim Winberg.

Vielä 1960-luvulla pelkästään lähistöllä liikennöi neljä kauppalaivaa. Vähitellen kauppalaivat ovat kadonneet ja Christina on jäänyt ainoaksi koko Suomessa.

Miten olette pystyneet jatkamaan toimintaa?

– Jaa-a. Sen verran hulluja ollaan. Sillä on selvitty, kun on oma väki ja oma väki ei ole laskenut tunteja. Töitä on tehty tarvittaessa vaikka kellon ympäri.

58 kesän varrelle mahtuu monenlaisia muistoja. Eräänä perjantaina kauppalaivan moottori hajosi viimeisellä laiturilla.

– Enska järjesti heti hinauksen ja uuden koneen. Kun saavuimme rantaan, siellä oli jo miehiä koneen kanssa. Kone vaihdettiin yöllä ja koeajolle päästiin yöneljältä. En usko, että moni pystyy samaan, Dockan naurahtaa.

Dockan kiittelee myös kipparin ajotaitoja.

– Hän on erittäin hyvä merellä. Laivaa ei ole helppo ohjata, kun tuulee ja on hankalat laiturit. Siinä pitää olla taitava.

Asiakkaat ovat tulleet vuosikymmenten aikana tutuiksi.

– Kyllä suurin osa on tuttuja. Jotkut ovat olleet asiakkaita ihan vuodesta 1963 alkaen. Monta perhettä tunnen jo kolmannessa sukupolvessa. Aina joku siirtyy talven aikana myös yläkertaan.

Dockan kertoo, että kauppalaivan jatkosta päätetään vuosi kerrallaan.

– Viimeiset 10 vuotta olemme menneet vuosi kerrallaan. Aina joulun jälkeen päätetään, saadaanko homma pyörimään. Eihän sitä koskaan tiedä tulevaisuudesta.

Viisi pysäkkiä Helsingissä

Koronavirus tuonut poikkeusjärjestelyjä

Korona on tuonut kauppalaivalle erityisjärjestelyitä. Kassoille on asennettu pleksit ja asiakkaita lasketaan sisään tasaisesti, jotta ruuhkia ei synny. Riskiryhmäläiset voivat tilata ostokset laiturille kaksi päivää aikaisemmin puhelimitse tai sähköpostitse.

Kauppalaiva liikennöi 22.6.–8.8.2020 maanantaina, tiistaina, torstaina, perjantaina ja lauantaina. Helsingissä kauppalaiva käy Satamasaaressa, Iiluodossa ja kolmessa laiturissa Villingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.