Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Anne Iivanainen on tarjoillut Anissa jo 14 vuotta ja tuntee kanta-asiakkaat, kuten vuodesta 1995 yrittäjänä toiminut maailmaa nähnyt kokki Ismail Turhun Ugucu. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Ravintolan liikeidean keski-ikä on nykyään jotain noin viisi vuotta. Sitten on paikkoja, jotka ovat pysyvää stadia, ja joissa pitäisi käydä ainakin kerran elämässä.

Missä? Yhdeksän ravintoloiden ja kulttuurin suurkuluttajaa antoi vinkit. Tässä yhdeksän lista:

Ani. Telakkakatu 2:ssa jo vuodesta 1982 toiminut turkkilainen ravintola. Nykyinen isäntä ja kokki Ismail Turhon Ugucu on pitänyt sitä vuodesta 1995.

Kokkaamisen hän aloitti 12-vuotiaana. Ennen Suomeen tuloa vierähti seitsemän vuotta New Yorkissa. Alan ammattikokemusta on kertynyt 45 vuotta.

– Aina pitää olla jotain uutta, mutta seisovaa pöytää on muutettu vain hienovaraisesti. Loppuvuodesta listoille tulee ottomaanien ruokia, Ugucu sanoo.

Hän lupaa ravintolaan myös itämaista tanssia.

Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä

Botta. Töölönkadun, Museokadun ja Dagmarinkadun kulmauksessa on ollut ravintolatoimintaa vuodesta 1912. Manalan keittiö ruokkii nälkäiset yötä myöten. St. Urho’s Pub on oluenystävien mekka. Vastapäätä löytyy Jaskan grilli.

Cella Fleminginkatu 15:ssa edustaa perinteistä kalliolaista ravintolakulttuuria vuodelta 1969, jolloin keskiolut vapautui. Hurja maine on kuitenkin historiaa. Aikuinen löytää vaikka stadin silakkapihvit.

Elite. Mika Waltarin puiston hillitty porvarillinen klassikko vuodesta 1932, jolloin kieltolaki kumottiin. Taiteilijakoti Lallukan läheisyys tuo tunnelmaa. Elokuvan ystävä voi syödä Matti Pellonpään pöydässä Tauno Palon pihvin.

Karl Johan Yrjökatu 21:ssä on kuin kaupunkiin kätketty salaisuus. Klassikkoja ja husmanskostia (hyvää ruokaa tarkoittava sana, jolle ei ole suomeksi vastinetta). Sisäelimiä, vorschmackia ja vuoden huipennuksena lipeäkalaillat. Hinta/laatusuhteeltaan huippuhyvät lounaat jo yli 30 vuotta.

Palma de Pyy eli Pyysaaren ravintola. Laajasalon ja Kulosaaren välissä jo vuodesta 1952. Helsingin työväen pursiseuran kotipesään pääsee veneellä ja kävelysiltaa. Erittäinen perinteinen ruokalista, muun muassa harvinaiseksi käyneitä lämpimiä voileipiä.

Savoyn tarjoilija Anna Erkinheimo vuonna 2017 otetussa valokuvassa. Ravintolan remonti valmistui tämän vuoden alussa. Päivi Tuovinen / arkisto

Savoy avattiin Eteläesplanadi 14:ään vuonna 1937 ja oli marsalkka Mannerheimin kantapaikkoja. Nyt ravintolaa johtaa Lontoossa huippumaineeseen noussut chef patron Helena Puolakka.

– Siellä jokaisen tulisi käydä ainakin kerran elämässään, sanoo pitkän uran johdon sihteerinä tehnyt Arja Porvali.

Näin Porvali perustelee: Yksi pitkäaikaisimmista ravintoloista Helsingissä. Kautta aikojen keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaista ja sijainti erinomainen.

Sea Horse on Ullanlinnan klassikko. Jussi Vehkasalo

Sea Horse Kapteeninkatu 11:ssä on ruokkinut ja juottanut Etelä-Helsinkiä vuodesta 1934.

Voit törmätä julkkiksiin. Silakoistaan kuuluisassa paikassa kannattaa kokeilla myös kateenkorvaa.

Zetor Mannerheimintie 3-5:ssä oli Elannon neronleimaus törmäyttää city ja lande lamavuosina. Sakke Järvenpään sisustus ja traktorimiehen pihvi (300 grammaa) täyttävät 30 vuotta 6.12.2021. Sitä odotellessa sahtiakin saa.

Ja näihin sitten, kun taas pääsee

Äläkä unohda näitä, jotka ovat kiinni juuri nyt syystä tai toisesta:

Bellevue, Rahapajankatu 3:ssa on odottanut uutta vuokralaista yli puoli vuotta. Sellokilpailusta tunnetun Reko Paulon perustama ja ravintola-alan grand-old-ladyn Ragni Rissasen pitkään johtama klassikko. Maailman vanhin Venäjän ulkopuolella toimiva venäläinen, jos se vielä joskus avautuu.

Perho. Mechelininkatu 7:ssä toimiva ravintolakoulun ravintola. Huippuhyvä hinta/laatusuhde. Omaa olutta Helsingin vanhimmasta toimivasta panimosta. Omaa hunajaa keskeltä kaupunkia. Bonuksena Alvar Aallon oppilaan Aarne Ervin arkkitehtuuri. Auki taas 4.8.

Tavastia. Urho Kekkosenkatu 4-6:n rock-klubi on Euroopan vanhimpia. Perustettu jo 1970. Kevään keikat peruttu tai siirretty koronan takia, mutta maanantaina 4.8. ja tiistaina 5.8. lavalle astuu Eppu Normaali. Eppuja seuraa Atomirotan levyn julkkarit.

Tornin yläbaari, Yrjönkatu 26. Helsingin ensimmäisen, vuonna 1931 valmistuneen, pilvenpiirtäjän kaupunkinäkymä on huikea. Hissillä ylimpään kerrokseen ja vielä kierreportaat ylös. Juomat tyyriit, mutta kerrankos se kirpaisee. Remontti valmistuu 2021.

Troikka Caloniuksenkatu 3:ssa on tietoniekka Timo T. Kaukosen 1968 perustama venäläinen ravintola. Paikalla toimi jo 1920-luvulla Ruokabaari -niminen yritys, jota kansan suussa kutsuttiin Ryssän baariksi. Sisustus hyvin kliseinen ja palvelu lämminhenkinen. Melko kallis. Auki taas 15.7.

Ultima Eteläranta 16:ssa on julkkiskokkien perustama kestävän kehityksen mukainen kotimaisen ruoan ravintola.

Koronan takia kokkijoukko on pakannut veitsensä ja keskittänyt kaikki voimansa Henri Alénin ja Tommi Tuomisen johdolla tv:stä tuttuun Finnjäveliin. Kallis. Auki taas viikolla 34.

Pub Sirdie Kolmas linja 21:ssä on aikamatka keskiolutbaareihin, vaikka siellä onkin A-oikeudet. Joukkorahoituksella pelastettu asiakkaidensa ravintola. Maitokaupan paikalla vuodesta 1966. Kummallinen nimi tulee entisiltä omistajilta Sirpalta ja Dieteriltä. Ravintola on ollu suljetuna tänä kesänä rakennuksen julkisivuremontin vuoksi.

Ja jos Helsinki on nähty, Perhon lehtori ja Alexanderplatsin ravintoloitsija Sampo Kantele antaa neuvon lähimatkailuun:

Mikko Utter Lohjalla. Ravintola mihin mahtuu kahdeksan henkilöä kerralla.

Mannerheimin kantapöydästä tehtiin outo löytö – kuva: Savoyn kuuma linja paljastui

Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma

Helsinkiläinen ravintola käytti koronan tarjoaman tilaisuuden hyväkseen – yrittäjä: "Tein 30 000 euron päätöksen nopeasti"

Hans Välimäki oli Suomen ykkönen 7 vuotta – sitten ravintolassa syöminen muuttui rytinällä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.