Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"

Muistopuut: Harva helsinkiläinen tietää kysyttäessä, että Sibeliuksen puistossa sijaitsee Mauno Koivistolle istutettu visakoivikko.

Sibeliuksen puiston yhdessä kulmassa sijaitsee tusinoittain vänkyröitä koivuja. Harva tietää, että ne on istutettu Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi 37 vuotta sitten.

Monta kymmentä vuotta Helsingissä asunut Heikki Ahlqvist, 86, huomasi, että edes kaupungin työntekijät eivät tienneet visakoivikosta niin paljoa kuin hän.

– On häpeällistä, ettei tällaista asiaa ole hoidettu. Se pitäisi saada kuntoon ja kansan tietoisuuteen, että tällainen on olemassa. Sibelius-monumentti vie kaiken huomion. Elämänläheinen suomalaisiin liittyvä koivikko on jäänyt aivan heitteille, Ahlqvist sanoo.

Suunnitteluasiantuntija Satu Tegel kaupunkiympäristön toimialalta myöntää, että tarkkoja tietoja visakoivikosta on vaikea löytää.

– Ei oikein löydy täydellisiä dokumentteja siitä, että mitä siitä oli tarkoitus tulla. Yritimme kovasti selvittää mukana olleita ihmisiä vuonna 1983, mitä on luvattu ja ajateltu. Se jäi kuitenkin hämärän peittoon, Tegel sanoo.

Hänen mukaansa visakoivikkoa on hoidettu tavallisena puiston osana mutta tiedostaen sen historian.

– Perimätieto ei ole kulkenut kovin kirkkaana mukana. Koivikosta on puuttunut pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelma.

Sibeliuksen puiston perusparannuksessa on otettu myös visakoivikko huomioon. On suunniteltu, että Mechelinkadun ja Kesäkadun kulmasta tehdään uusi sisäänkäynti puistoon visakoivikon läpi.

– Sillä tavalla visakoivikosta tulisi uusi sisäänkäynti ja selkeämmin osa puistoa. Kulmassa olevat pensaat poistetaan, nyt koivut eivät oikein näy mihinkään.

Joitakin puita joudutaan myös karsimaan uuden sisäänkäynnin tieltä.

– Monet puista ovat myös huonokuntoisia, niissä on muun muassa tyvivaurioita, Näkymä Oy:n maisema-arkkitehti Matti Liski sanoo.

Sibeliuksen puiston työryhmälle ei myöskään ole selvinnyt, miksi vain yksi puu on haaroittunut leveäksi, kuten visakoivut yleensä. Koivut ovat aikanaan istutettu hyvin lähelle toisiaan, mutta se ei välttämättä ole suorarunkoisuuden syy, Liski arvelee.

Suunnitelmissa on myös kaavailtu, että koivujen alle istuttaisiin sipulikukkia, jotta keväällä siinä olisi ”kukkameri”.

– Vaikka haluaisimme sipulikukat, niitä ei välttämättä pysty istuttamaan. Esimerkiksi koivujen juuret voivat olla liian pinnassa, Liski muistuttaa.

Visakoivikon hoito on Heikki Ahlqvistin mielessä siksi, koska hän oli 1980-luvulla noin 50-vuotiaana koivikon istuttamisen aikaan kaartinpataljoonan komentajana.

– Silloisen presidentin protokollaan liittyviä menoja jouduin hoitamaan Helsingissä. Sen takia myös tunsin lukkarinrakkautta Koivistoa kohtaan, hän selittää.