"Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään

– Jokainen työvuoro olemme vesillä. Meidän venekausi kestää jäiden lähdöstä marras-lokakuuhun, sanoo ylikonstaapeli Jarmo Niininen (oik.). Vieressä vanhempi konstaapeli Antti Iso-Peura. Johanna Erjonsalo
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Venepoliisille tehtävien hälytysten määrät ovat viime vuosina Helsingin vesialueilla pysyneet jotakuinkin samoina, mutta valvontatehtävät ovat lisääntyneet.

Näin sanoo yli 30 vuotta venepoliisina työskennellyt ylikonstaapeli Jarmo Niininen.

– Ylinopeutta ajetaan todella usein. Niihin joudutaan puuttumaan. Lisäksi erilaisia välineitä veneistä puuttuu usein.

Venepoliisi saa Helsingissä kuukausittain noin 150 hälytystä. Merivartiosto auttaa tehtävissä tarvittaessa – ja päinvastoin. Muun ajan poliisi keskittyy valvontatehtäviin.

Venepoliisi keskittyy valvontatehtävissä varusteisiin ja ylinopeuksien seurantaan, sillä nopeusrajoituksia rikotaan usein.

– Kaivopuisto kaipaa valvontaa kaikkein eniten. Sen edustalla on paljon ylinopeuksia. Kaivopuisto on koko Suomen vesialueista yksi kaikkein vilkkaimmista, Niininen sanoo.

– Samoin on itään päin mentäessä Herttoniemi, Tullisaarenselkä, Vartiokylänlahti ja lännessä Seurasaarenselkä, Niininen luettelee alueita, jotka kaipaavat eniten poliisin valvontaa.

HU lähti venepoliisin kyytiin Suomen vilkkaimmalla vesialueella ja vipinää riitti – "Veneet ja nopeudet ovat kasvaneet, mutta kyvyt aina eivät samaan tahtiin"

Venepoliisin työpäivät ovat 12-tuntisia. Työsarkaa on niin paljon, että käytännössä koko vuoro lounastaukoja lukuun ottamatta kuluu vesillä.

– Työ on monipuolista. Juhannuksena oli todella kiireistä. Hälytystehtäviä oli kymmenkunta vuorossa, Niininen sanoo ja jatkaa.

– Normipäivämme koostuu siitä, että suoritamme hyvin pitkälle vastaavanlaisia hälytystehtäviä kuin autopartiotkin. Iso osa on meripelastustehtäviä eli kone menee rikki, polttoaine loppuu tai ajetaan karille.

Yksi jokakesäisistä ilmiöistä on veteen hyppiminen silloilta.

– Se on lämpimien kesäpäivien riesa. Varsinkin Kaskisaaren ja Lauttasaaren välinen silta. Siihen joudumme puuttumaan joka kesä. Myös Isoisänsilta ja Mustikkamaan silta ovat ajoittain ongelmallisia.

Poliisi antaa tarvittaessa sakon.

Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"

Uimareita tavataan kesäisin usein Kustaanmiekan laivaväylällä Suomenlinnan edustalla.

– Se on hirmu vaarallista touhua. Väylällä kulkee isoja laivoja ja imu on voimakas, Niininen sanoo.

Siiloilta hyppijät ovat aiheuttaneet pelkoa ja vaaratilanteita myös muualla. Rajasaaren sillalta erityisesti nuoret ovat keksineet hyppiä sillalta sup-lautailijoiden sekä melojien viereen ja jopa moottoriveneiden eteen, kertoo Iltalehti. Poliisi vahvistaa, että viime viikolla asiasta on tehty poliisille ainakin yksi ilmoitus. Poliisi on jututtanut nuoria asiasta.

Uusi laki vaatii päällikön veneeseen

Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan kesäkuun alussa.

Muun muassa vuokravenesääntely keveni, kun erilaisista teknisistä ja katsastusvaatimuksista luovuttiin. Muutosten tavoitteena on helpottaa veneiden vuokrausta.

Laki tuo ensimmäistä kertaa yhteen kaikki veneilijöiltä vaadittavat säännöt.

Merkittävin muutos on päällikön nimeäminen. Päällikkö vastaa käytännössä kaikesta veneeseen liittyvästä.

Veneen päällikkö on tavallisesti se, joka ohjailee tai hallitsee venettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 9. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 10. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 11. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 12. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 15. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.