"Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"

Patterimäki: Jos ely-keskukselta ei heru poikkeuslupaa, Espoon ja Helsingin yhdistävä pikaraitiotieprojekti tulee myöhästymään jopa vuosilla.

Patterimäen metsässä on rukseilla merkitty puita, jotka on ajateltu kaataa. Projektinjohtaja Juha Saarikosken mukaan merkit eivät välttämättä ole ajan tasalla ja ne tullaan vielä tarkistamaan. Kaisa Paastela
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Työkoneiden äänet kantautuvat tiheään Patterimäen metsään. Raidejokeria rakennetaan hiki hatussa, mutta yhdessä kohtaa työt seisovat.

Yhtään puuta ei Pajamäen viheralueelta Patterimäestä ole kaadettu. Viimeisimpänä käänteenä Uudenmaan ely-keskus hyväksyi Pajamäki-seura ry:n ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen vaatimukset ja kielsi toukokuussa aloittamasta puunkaatoa alueella. Päätös johtui uusimmasta tiedosta liito-oravien levähdys- ja pesäpaikoista.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on hakenut ely-keskukselta lupaa poiketa luonnonsuojelulain mukaisesta liito-oravan suojelusta Patterimäen puistossa.

Patterimäen metsikössä on aidoin ympäröity joitain liito-oraville tärkeitä puita, jotta niihin ei vahingossakaan kosketa. Kaisa Paastela

Tilaajan projektinjohtaja Juha Saarikoski arvelee, että poikkeamisluvan saaminen vie noin kuukauden.

– Nyt ollaan kokonaisaikataulussa nippa nappa. Voi sanoa, että ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun.

Raidejokerin pitäisi valmistua kesällä 2024.

Saarikoski toteaa, että jos poikkeamislupaa ei Patterimäessä saada, uuden linjauksen laatiminen tarkoittaa kaavatyön aloittamista alusta, joka vie vuosia. Vaihtoehtoisia suunnitelmia ei ole.

Raidejokeri jyrää Vantaanjoen historialliset sillat – kansalaisaloite ehdottaa toisen siirtoa läheiselle uimarannalle

Pajamäessä on toivottu pikaratikan linjauksen siirtämistä kulkemaan Takkatien kautta.

– Sieltä jouduttaisiin muun muassa lunastamaan ja purkamaan rakennuksia, kertoo Saarikoski, jonka mukaan kaikki vaihtoehdot on jo olemassaolevaa linjausta suunnitellessa tutkittu perusteellisesti.

Hän sanoo, että valitusten tekeminen nyt, kun raidejokerille on Patterimäkeen olemassa vahvistettu kaava ja alueelle puistosuunnitelma, on ”erinomaisen hankala asia toteuttajaorganisaation näkökulmasta”.

– Jo nyt on tullut kustannusvaikutuksia.

Saarikosken mukaan kustannuksia koituu muun muassa työvaihdeiden järjestämisestä uusiksi. Lisäksi tunnelin louheen jatkosijoitus tulee maksamaan, kun alunperin sitä oli tarkoitus hyödyntää hankkeessa. Tunnelia kaivetaan parhaillaan Arinatien suunnasta.

Jos satojen miljoonien raidejokeri myöhästyy aikataulusta, tuo se puolestaan omat kustannuksensa ja kerrannaisvaikutuksensa.

Pikaratikka on hitaampi kuin nykyinen bussi 550 – Yksinkertainen syy

Raidejokeri kulkee Patterimäen läpi tunnelissa ja länsipuolella aivan teollisuusalueen reunassa, jotta alueen luontoa säilyy mahdollisimman paljon. Rakentamisen myötä Patterimäen alueen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen pinta-alasta häviää noin 11 prosenttia. Liito-oravakanta on vahvistunut Helsingissä viime vuosina nopeasti.

Pajamäessä ollaan huolissaan paitsi raidejokerin vuoksi, myös siksi, että Patterimäen itälaidalle on kaavoitettu useita kerrostaloja: kaupunki haluaa rakentaa uusia asuntoja pikaratikan pysäkkien yhteyteen.

Putkityöt jämähtivät Patolassa valitukseen – liito-oravan alue voi jo viivästyttää koko raidejokeria

Raidejokeri korvaa valmistuessaan runkobussin 550.

Raidejokeri herättää pelkoja – "Miten lasten reitti kouluun ja takaisin kotiin turvataan?"

Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.