Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"

Patterimäki: Jos ely-keskukselta ei heru poikkeuslupaa, Espoon ja Helsingin yhdistävä pikaraitiotieprojekti tulee myöhästymään jopa vuosilla.

Työkoneiden äänet kantautuvat tiheään Patterimäen metsään. Raidejokeria rakennetaan hiki hatussa, mutta yhdessä kohtaa työt seisovat.

Yhtään puuta ei Pajamäen viheralueelta Patterimäestä ole kaadettu. Viimeisimpänä käänteenä Uudenmaan ely-keskus hyväksyi Pajamäki-seura ry:n ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen vaatimukset ja kielsi toukokuussa aloittamasta puunkaatoa alueella. Päätös johtui uusimmasta tiedosta liito-oravien levähdys- ja pesäpaikoista.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on hakenut ely-keskukselta lupaa poiketa luonnonsuojelulain mukaisesta liito-oravan suojelusta Patterimäen puistossa.

Tilaajan projektinjohtaja Juha Saarikoski arvelee, että poikkeamisluvan saaminen vie noin kuukauden.

– Nyt ollaan kokonaisaikataulussa nippa nappa. Voi sanoa, että ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun.

Raidejokerin pitäisi valmistua kesällä 2024.

Saarikoski toteaa, että jos poikkeamislupaa ei Patterimäessä saada, uuden linjauksen laatiminen tarkoittaa kaavatyön aloittamista alusta, joka vie vuosia. Vaihtoehtoisia suunnitelmia ei ole.

Raidejokeri jyrää Vantaanjoen historialliset sillat – kansalaisaloite ehdottaa toisen siirtoa läheiselle uimarannalle

Pajamäessä on toivottu pikaratikan linjauksen siirtämistä kulkemaan Takkatien kautta.

– Sieltä jouduttaisiin muun muassa lunastamaan ja purkamaan rakennuksia, kertoo Saarikoski, jonka mukaan kaikki vaihtoehdot on jo olemassaolevaa linjausta suunnitellessa tutkittu perusteellisesti.

Hän sanoo, että valitusten tekeminen nyt, kun raidejokerille on Patterimäkeen olemassa vahvistettu kaava ja alueelle puistosuunnitelma, on ”erinomaisen hankala asia toteuttajaorganisaation näkökulmasta”.

– Jo nyt on tullut kustannusvaikutuksia.

Saarikosken mukaan kustannuksia koituu muun muassa työvaihdeiden järjestämisestä uusiksi. Lisäksi tunnelin louheen jatkosijoitus tulee maksamaan, kun alunperin sitä oli tarkoitus hyödyntää hankkeessa. Tunnelia kaivetaan parhaillaan Arinatien suunnasta.

Jos satojen miljoonien raidejokeri myöhästyy aikataulusta, tuo se puolestaan omat kustannuksensa ja kerrannaisvaikutuksensa.

Pikaratikka on hitaampi kuin nykyinen bussi 550 – Yksinkertainen syy

Raidejokeri kulkee Patterimäen läpi tunnelissa ja länsipuolella aivan teollisuusalueen reunassa, jotta alueen luontoa säilyy mahdollisimman paljon. Rakentamisen myötä Patterimäen alueen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen pinta-alasta häviää noin 11 prosenttia. Liito-oravakanta on vahvistunut Helsingissä viime vuosina nopeasti.

Pajamäessä ollaan huolissaan paitsi raidejokerin vuoksi, myös siksi, että Patterimäen itälaidalle on kaavoitettu useita kerrostaloja: kaupunki haluaa rakentaa uusia asuntoja pikaratikan pysäkkien yhteyteen.

Putkityöt jämähtivät Patolassa valitukseen – liito-oravan alue voi jo viivästyttää koko raidejokeria

Raidejokeri korvaa valmistuessaan runkobussin 550.

Raidejokeri herättää pelkoja – "Miten lasten reitti kouluun ja takaisin kotiin turvataan?"

Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"