Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"

Satama: Eteläsataman siirron myötä Katajanokalle mahtuisi uusia asukkaita yli tuhannelle, laskee Mikko Särelä (vihr.)

- Selvityksen vahvinta antia ovat havainnot, miten yksinkertaista on siirtää rekkaliikenne pois Olympiaterminaalista, Otso Kivekäs (vihr.) katsoo. Juha Peurala
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin keskiviikkona valmistunutta satamaselvitystä aletaan nyt arvioida ja satamatoimintojen tulevaisuuden sijoittelusta tehdään ratkaisuja syksyllä Helsingin päätöksenteossa.

Tekniikan tohtori ja kaupunkisuunnitteluaktiivi Mikko Särelä (vihr.) arvioi asiaa eri tavalla kuin tänään julkaistu selvityksen yhteenveto.

Selvitys: Matkustajaliikenteen keskittäminen Vuosaareen ei ole realismia

– Selvityksien perusteella kannattavinta on vapauttaa Eteläsataman alue muuhun käyttöön sekä Olympialaiturin että Katajanokan ympäristössä, ohjata hinnoittelulla autolla kulkevaa rahtia ja matkustajia Vuosaareen ja tutkia Vuosaaressa matkustajasataman rakentamismahdollisuuksia, Särelä katsoo.

Selvityksessä päädyttiin suosittelemaan nykyistä Eteläsatama-Länsisatama-Vuosaari-mallia, mutta todettiin, että myös keskustan satamatoimintojen keskittäminen Länsisatamaan on mahdollista.

Särelän mukaan syntyvästä rakennusmaasta tulisi huomattavasti enemmän tuloja kuin sataman siirrosta aiheutuu kustannuksia.

– Samalla ydinkeskustan ranta saadaan kaupunkilaisten ja turistien käyttöön ja Katajanokalle asuntoja yli tuhannelle ja tuhansia työpaikkoja. Tämä on ehdottoman kannatettava ratkaisu joka tapauksessa, Särelä kirjoittaa blogissaan.

Laivojen rekkarallia lähes mahdoton häätää Helsingin keskustasta – rahtiliikenteen lopettaminen matkustajalautoista johtaisi turistikatoon

Olympialaiturilla voisi Särelän mielestä jatkossa olla muun muassa uusia ekologisia katamaraaneja, mutta ei autolikennettä.

Särelän muistuttaa, että rekkaliikenteen viime vuoden tammikuussa aloitettu hintaohjaus ruuhka-aikoina on jo tuonut hyviä tuloksia ja rahtiliikennettä on siirtynyt maksuiltaan halvempaan Vuosaaren satamaan.

– Silti skenaariotarkastelussa ei tutkittu vaihtoehtoa, jossa tämä laajennetaan koko vuorokaudeksi ja myös henkilöautoihin. Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?

Helsingin Satama keksi keinon ohjata rekkoja keskustan sijaan Vuosaareen – "Voimme olla tyytyväisiä"

Lisää kaupunkia -Facebook-ryhmässä Särelä ehdotti keskiviikkona, että henkilöautoilta voisi periä vaikkapa 10 euron maksua, mikäli he käyttävät Jätkäsaaressa sijaitsevaa Länsisatamaa, eivätkä Vuosaarta, joka olisi monelle autoilijalle myös helpommin saavutettavissa.

Vihreiden valtuutettu ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs pitää selvitystä laajempien muutosten osalta hieman näköalattomana.

Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi

– (Se) keskittyy lähinnä todistelemaan, miten nykytilanne olisi ainoa mahdollinen tilanne, Kivekäs kommentoi Facebookissa.

–  Selvityksen vahvinta antia ovat havainnot, miten yksinkertaista on siirtää rekkaliikenne pois Olympiaterminaalista ja mitä hyötyjä sillä voitaisiin saada. Tämä on hyvä uutinen, koska tulevan Arkkitehtuuri- ja designmuseon kylkeen sopii aika huonosti rekkaparkki, Kivekäs jatkaa.

– Helsinki on lähiaikoina linjaamassa satamien tulevaisuudesta. Sataman julkistamat selvitykset antavat tähän hyviä eväitä Eteläsataman osalta. Kokonaisuudessaan ratkaisut pitää kuitenkin tehdä ajatellen kaupungin kokonaisetua, ei vain sataman näkökulmaa. Luultavasti paras ratkaisu sisältää osia eri skenaarioista, Kivekäs toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 2. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 5. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 6. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 7. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 8. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 9. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 10. T24: Lokakuussa Tallinnassa voi seurata huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä, kun kaupungissa järjestetään Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailu
 11. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 12. T24: Itä-Virumaa houkuttelee matkailijoita tänä kesänä uusilla nähtävyyksillä
 13. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 14. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 6. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 7. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 9. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 12. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 13. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 14. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.