Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä

Kruununhaan edustalla sijaitsevan Tervasaaren mattolaiturin ympäristö täyttyi kesäkuussa roskista niin, että jopa kokonaisia roskapusseja lojui maassa.

Kuvan kaatopaikkaa muistuttavasta mattolaiturista ottanut Ville Arponen kertoo, että kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, vaan kesäinen ilmiö.

– Terviksen haaste on, ettei siellä ole kunnon roskiskapasiteettia. Ainakaan näkyvää sellaista. Sitten on tämä ihmisten ikiaikainen kyvyttömyys siivota omia jälkiään.

Arponen arvelee, että ainakin jälkimmäinen vähenisi, jos ensimmäinen saataisiin ratkaistua.

– Esimerkiksi iso kontti kääntöpaikan nurkille tai riittävän näkyvälle paikalle, mies ehdottaa.

Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"

Ydinkeskustan puisto- ja yleisten alueiden siisteydestä vastaava Staran piiripuutarhuri Sampo Sainio kertoo, ettei tieto Tervasaaren mattolaiturin roskatilanteesta ole kantautunut hänelle asti, vaikka Tervasaari on yksi niistä paikoista, joihin roska-astioita on lisätty kesän aikana.

– Itse en ole kuullut mattolaiturin roskaisuudesta, alueella kylläkin tehdään kesällä roskakierros arkipäivisin.

Tervasaari ei kuulunut viikonloppusiivouksen piiriin.

Uimarannalta löytynyt autonraato on vain jäävuoren huippu – laittomia kaatopaikkoja siivoava Helena Saarikoski teki lähimetsästä uskomattomia löytöjä

Roskaantuminen on lisääntynyt kuluneen koronakesän aikana. Myös säillä on ollut roskaantumista lisäävä vaikutus.

– Tilanne on ollut selvästi haasteellisempi kuin aikaisempina vuosina, Sainio sanoo.

Ydinkeskustan puistoihin on kesäkuun aikana lisätty 11 uutta roskakonttia, joiden tilavuus on 5–8 kuutiota. Tervasaaren lisäksi uusia roskakontteja on tuotu muun muassa Tähtitorninmäelle, Kaivopuistoon, Koffinpuistoon, Eiranrantaan ja Merisatamanrantaan.

Myös siivousta on kevään ja kesän aikana lisätty monessa kohteessa, kuten Tähtitorninmäellä, Johanneksenpuistossa ja Lastenlehdossa.

Yksi ydinkeskustan roskaisimmista paikoista on Merisatamanranta.

– Se on kävelyreitin varrella ja siellä on myynti- sekä jäätelöpisteitä, Sainio sanoo.

Roskat eivät tahdo päätyä Merisatamassa roska-astioihin siitäkään huolimatta, vaikka alueelle on jopa 12 isoa syväsäiliötä.

– Lämpimillä säillä jäätelökippoja tulee valtava määrä. Säiliöt ovat kuorma-autotyhjennyksessä ja niiden kapasiteetti on liian pieni.

Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"

Toinen ongelmallinen paikka on Punavuoressa sijaitseva Koffinpuisto.

– Se on selvästi tänä kesänä ollut kahtena viikonloppuna hyvinkin haasteellinen. Irtoroskia käydään keräämässä tietyistä paikoista myös viikonloppuisin. Sää vaikuttaa tietenkin oleellisesti, kuinka paljon roskaa kertyy, Sainio jatkaa.

Ydinkeskustan alueella on 20 kohdetta, jotka viheralueiden osalta kuuluvat viikonloppusiivouksen piiriin

Esimerkiksi ydinkeskustan 30 kolmen kuution roska-astiat tyhjennetään kahdesti viikossa. Esplanadin puistossa sijaitsevat älyroskikset tyhjennetään jopa kahdesti päivässä.