Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”

Uskoisitko tätä kurvikuningatarta vastavalmistuneeksi ekonomiksi? Somekaunotar Sointu Borgilla on näkemykseen suoraviivainen kannanotto:

– Meillä tuppaa olemaan valtava tarve lokeroida toinen toisiamme. Vielä nykypäivänäkin yhteiskunnassamme vallitsee melko kapea-alainen käsitys siitä, mitä nainen saa ja ei saa olla.

Sointu Borg, 28, on uhkea blondi, joka säväyttää ihailijoitaan näyttävillä kuvilla sosiaalisessa mediassa. Sointu on myös yrittäjä, joka pyörittää omaa emännöintialan yritystään Viphost Finlandia.

Hän valmistui kesäkuussa 2020 ekonomiksi Turun kauppakorkeakoulusta. Gradussaan hän tutki ohjelmistorobotiikan hyödynnettävyyttä hankinnan prosessien automatisoinnissa. Joten se niistä ennakkoluuloista!

– Olen törmännyt useasti siihen ajatusmalliin, että tietyntyyppinen ulkoinen habitus ja tietyn tason ammattiosaaminen tai korkeakoulutus eivät yksinkertaisesti mahdu joidenkin mielestä samaan yhtälöön. Tämä on mielestäni täysin naurettava ja absurdi ajatus. Ihminen voi mielestäni olla monta asiaa samanaikaisesti.

– Muistan yliopistoaikojeni alkutaipaleelta muutaman naispuolisen opiskelijan samalta vuosikurssilta, jotka jättivät esimerkiksi aurinkolomiensa bikinikuvat tietoisesti julkaisematta, koska pelkäsivät sen vaikuttavan negatiivisesti työnhaussa. Heidän sanojensa mukaan ”tulevaisuuden toimitusjohtajat eivät pyllistä bikineissä rantahietikoilla”. Oliko se heidän todellinen mielipiteensä, vai heihin iskostettu käsitys, on sitten kysymys erikseen.

– Toki meillä kaikilla on jollain tasolla taipumus jäsentää ympäristöämme ja ihmisiä ympärillämme, mutta mustavalkoisen ja kapeakatseisen ajattelun seurauksena elämä jää mielestäni todella yksiulotteiseksi.

Kohtaatko paljon ennakkoluuloja ulkoisen olemuksesi puolesta?

– Kyllähän niihin joskus törmää, mutta olen ajan myötä oppinut kasvattamaan paksun kuoren ja sulkemaan alentavat sekä piikittelevät kommentit pois mielestäni. Paras reaktio provosointiin on olla provosoitumatta. Olen myös kasvanut siihen, että minun ei tarvitse alleviivata pätevyyttäni tai todistella älykkyyttäni. Teot puhuvat aina puolestaan, liike-elämässä varsinkin. Mielestäni yksilön sivistyksen taso mitataan usein siinä, miten hän kohtelee ympäristöään, ei niinkään akateemisten tai liike-elämän suoritusten kautta, Borg sanoo.

Haluatko kannustaa nuoria naisia seksikkyyteen tai kauneusoperaatioihin?

– Enemmänkin haluan kannustaa naisia tekemään asioita, jotka tuntuvat heidän omalla kohdallaan voimaannuttavilta. Mietimme aivan liian usein sitä, mitä ympäristö meiltä haluaa ja oma minuutemme hukkuu kaiken kohinan keskelle. Jokaisen nuoren naisen tulisi tajuta, että kukaan ei ole ympäristönsä mielipiteiden summa ja jokaisella on oikeus elää itsensä näköistä elämää. Mikäli olet työnantajille ”liikaa”, niin perusta oma bisnes. Muottiin ei ole pakko mahtua, mikäli ei niin halua.

– Ei säväyttävien bikinikuvien räpsiminen ole missään nimessä kaikkien kuppi teetä. On jotenkin kummallinen ajatus, että jos haluan pitää kauneudestani huolta tai pukeutua tilanteen salliessa näyttävämmin, niin vaatisin sitä jotenkin ympäristöltäni tai tuomitsisin ihmisiä ympärilläni omien elämänvalintojeni ja toimintatapojeni pohjalta.

Somekuvat ja livetilanteet yritysmaailmassa ovat kaksi eri asiaa.

– Pukeudun aina tilanteen arvokkuuden mukaan, varsinkin työtilanteissa. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Mutta en myöskään häpeile naiseuttani ja jos haluan tilanteen salliessa lähteä ulos kotiovesta näyttävässä kaula-aukossa, niin sen teen ja piste. Jos siitä nyt joku pahoittaa mielensä niin meillä päin sanotaan, että koirat haukkuu ja karavaani kulkee, Sointu Borg sanoo.