Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”

Sointu Borg poseeraa kuten haluaa. Esa Piiroinen

Seppo Pänkäläinen

Uskoisitko tätä kurvikuningatarta vastavalmistuneeksi ekonomiksi? Somekaunotar Sointu Borgilla on näkemykseen suoraviivainen kannanotto:

– Meillä tuppaa olemaan valtava tarve lokeroida toinen toisiamme. Vielä nykypäivänäkin yhteiskunnassamme vallitsee melko kapea-alainen käsitys siitä, mitä nainen saa ja ei saa olla.

Sointu Borg, 28, on uhkea blondi, joka säväyttää ihailijoitaan näyttävillä kuvilla sosiaalisessa mediassa. Sointu on myös yrittäjä, joka pyörittää omaa emännöintialan yritystään Viphost Finlandia.

Hän valmistui kesäkuussa 2020 ekonomiksi Turun kauppakorkeakoulusta. Gradussaan hän tutki ohjelmistorobotiikan hyödynnettävyyttä hankinnan prosessien automatisoinnissa. Joten se niistä ennakkoluuloista!

– Olen törmännyt useasti siihen ajatusmalliin, että tietyntyyppinen ulkoinen habitus ja tietyn tason ammattiosaaminen tai korkeakoulutus eivät yksinkertaisesti mahdu joidenkin mielestä samaan yhtälöön. Tämä on mielestäni täysin naurettava ja absurdi ajatus. Ihminen voi mielestäni olla monta asiaa samanaikaisesti.

– Muistan yliopistoaikojeni alkutaipaleelta muutaman naispuolisen opiskelijan samalta vuosikurssilta, jotka jättivät esimerkiksi aurinkolomiensa bikinikuvat tietoisesti julkaisematta, koska pelkäsivät sen vaikuttavan negatiivisesti työnhaussa. Heidän sanojensa mukaan ”tulevaisuuden toimitusjohtajat eivät pyllistä bikineissä rantahietikoilla”. Oliko se heidän todellinen mielipiteensä, vai heihin iskostettu käsitys, on sitten kysymys erikseen.

– Toki meillä kaikilla on jollain tasolla taipumus jäsentää ympäristöämme ja ihmisiä ympärillämme, mutta mustavalkoisen ja kapeakatseisen ajattelun seurauksena elämä jää mielestäni todella yksiulotteiseksi.

Kohtaatko paljon ennakkoluuloja ulkoisen olemuksesi puolesta?

– Kyllähän niihin joskus törmää, mutta olen ajan myötä oppinut kasvattamaan paksun kuoren ja sulkemaan alentavat sekä piikittelevät kommentit pois mielestäni. Paras reaktio provosointiin on olla provosoitumatta. Olen myös kasvanut siihen, että minun ei tarvitse alleviivata pätevyyttäni tai todistella älykkyyttäni. Teot puhuvat aina puolestaan, liike-elämässä varsinkin. Mielestäni yksilön sivistyksen taso mitataan usein siinä, miten hän kohtelee ympäristöään, ei niinkään akateemisten tai liike-elämän suoritusten kautta, Borg sanoo.

Haluatko kannustaa nuoria naisia seksikkyyteen tai kauneusoperaatioihin?

– Enemmänkin haluan kannustaa naisia tekemään asioita, jotka tuntuvat heidän omalla kohdallaan voimaannuttavilta. Mietimme aivan liian usein sitä, mitä ympäristö meiltä haluaa ja oma minuutemme hukkuu kaiken kohinan keskelle. Jokaisen nuoren naisen tulisi tajuta, että kukaan ei ole ympäristönsä mielipiteiden summa ja jokaisella on oikeus elää itsensä näköistä elämää. Mikäli olet työnantajille ”liikaa”, niin perusta oma bisnes. Muottiin ei ole pakko mahtua, mikäli ei niin halua.

– Ei säväyttävien bikinikuvien räpsiminen ole missään nimessä kaikkien kuppi teetä. On jotenkin kummallinen ajatus, että jos haluan pitää kauneudestani huolta tai pukeutua tilanteen salliessa näyttävämmin, niin vaatisin sitä jotenkin ympäristöltäni tai tuomitsisin ihmisiä ympärilläni omien elämänvalintojeni ja toimintatapojeni pohjalta.

Somekuvat ja livetilanteet yritysmaailmassa ovat kaksi eri asiaa.

– Pukeudun aina tilanteen arvokkuuden mukaan, varsinkin työtilanteissa. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Mutta en myöskään häpeile naiseuttani ja jos haluan tilanteen salliessa lähteä ulos kotiovesta näyttävässä kaula-aukossa, niin sen teen ja piste. Jos siitä nyt joku pahoittaa mielensä niin meillä päin sanotaan, että koirat haukkuu ja karavaani kulkee, Sointu Borg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 2. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 3. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 4. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. T24: Keskiaikainen Tallinna oli värikäs kaupunki – Todisteita siitä löydettiin Olevisten kirkon kunnostustöissä
 8. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 9. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 10. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 11. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 12. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 15. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 9. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 12. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin
 15. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.