Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"

Onnettomuus: Juoksin rappuun ja näin, että koko kerros oli täynnä savua, eivätkä palohälyttimet hälyttäneet, Laura Pukarinen kertoo kauhunhetkistään.

Kun kerrostalon ylimmän kerroksen huoneisto oli liekeissä Viikissä Maakaarenkujalla 23. kesäkuuta, saman kerroksen asukkaat jäivät loukkuun rappukäytävässä olleen sakean savun vuoksi.

– Meitä neuvottiin pysymään asunnoissa, koska se oli turvallisempaa, kertoo kerrostalon asukas Laura Pukarinen Helsingin Uutisille.

Hän kertoo, että toisen rapun naapuri oli kuullut parvekkeelle paenneen miehen avunhuudot.

– Aloin haistaa savun hajun ja kun menin parvekkeelle, huomasin, kuinka savu nousee talon katolta. Juoksin rappuun, ja näin, että koko kerros oli täynnä savua, eivätkä palohälyttimet hälyttäneet, Pukarinen kuvaa kauhun hetkiä.

Kuva: Kerrostalohuoneisto tuhoutui tulipalossa Helsingissä, asukas pelastettiin parvekkeelta

Pukarinen soitti hätääntyneenä noin kymmenen aikaan illalla hätäkeskukseen muutaman muun asukkaan tavoin.

– Olin hysteerinen ja poissa tolaltani. Mietin, mitä minun pitää ottaa mukaan, kun pakenen täältä, ja yritin samalla laittaa kissaa häkkiin. Oli todella sekopäinen olo, hän muistelee.

Oli hyvin traumatisoivaa olla palavassa talossa.

Pukarinen joutui olemaan myrkyllisen savun keskellä noin kaksi tuntia, ennen kuin pääsi pois.

Vaikka palosta oli kulunut jo viikko, Heka ei ollut yhteydessä asukkaisiin. Pukarinen on itse yrittänyt olla Hekaan yhteydessä, mutta häntä on ohjattu henkilöltä toiselle.

– Alueyhtiöstämme ei kukaan ole oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä asukkaisiin tarkastaakseen pystyykö asunnoissa asumaan tai tarjonnut meille mitään apua. Kaikki soittoyritykset työnjohtoon päätyvät puhelinvastaajaan, hän harmittelee.

Pukarisen asuntoon tuli savuvaurioita ja alempiin kerroksiin on tullut paljon vettä – todennäköisesti sammutustöistä. Asunto, josta tulipalo lähti liikkeelle, tuhoutui täysin.

Helsingin Uutiset tavoitti Hekan koillisen aluejohtajan Mari Catanzaron. Vasta pian sen jälkeen Laura Pukarinen sai vastauksen Hekalle lähettämäänsä sähköpostiviestiin.

Pukarisen saamassa vastauksessa Heka väittää, että loukkuun jääneitä ihmisiä ei ollut, kun poliisi ja palokunta tarkastivat porrashuoneen. Pukarisen mukaan kuitenkin kaikkia kolmannen kerroksen henkilöitä käskettiin pysymään asunnoissaan sammutuksen ajan. Naisen kaksi lasta eivät olleet onneksi kotona palon aikaan.

– Oli hyvin traumatisoivaa olla palavassa talossa ilman ulospääsymahdollisuutta. Me maksamme vuokraa. Ei voi olla, että kenelläkään ei ole aikaa vastata puheluihin ja sähköposteihin meille, Pukarinen sanoo.

Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”

Mari Catanzaro kertoo Helsingin Uutisille, että lähtökohtaisesti Hekalta ollaan yhteydessä niihin asukkaisiin, joita palo koskee.

– Kiireellisyys on ratkaissut sen, kehen ollaan oltu yhteydessä ja keihin ei olla oltu. Toki meillä on paljon lomia pyörimässä, mutta palvelut toimivat normaalisti, ei pitäisi olla mitään katkosta, hän sanoo.

Hän myöntää, että on valitettavaa, ettei asukas ole saanut tavoittelemiaan ihmisiä Hekalta kiinni.

Pukarinen on asunut Maakaarenkujan asunnossa jo kuutisen vuotta. Koko sen ajan palaneen asunnon asukas on aiheuttanut häiriötä asunnossaan ja pihapiirissä.

– Kun hätäkeskus piti minua linjalla, sanoin, että olemme osanneet odottaa, että jotain tällaista tapahtuu vielä, Pukarinen sanoo.

– Talvella poliisit löysivät hänet sammuneena, levy päällä hellassa. Veivät säilöön, koska tilanne vaaransi yleisen turvallisuuden.

Lukuisista naapurien valituksista huolimatta häiriöasukasta ei häädetty. Asia ratkesi vasta, kun liekit olivat tuhonneet huoneiston kokonaan.

Työmaan keskelle avattu kirjasto hämmensi asiakkaita: "Olen ihmeissäni, että ylipäätään löysin perille"

Onko tässä Helsingin uusi nouseva asuinalue? – Uudistalon 47 asuntoa havitteli 650 ostajaa

Vuokranantajalta outo korvausesitys Viikin rikkinäisen hissin kiistaan – asukkaat harkitsevat jopa oikeustoimia