Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Asuminen: Vuokratuotot ovat kantakaupunkia paremmat.

Aulis Laukkanen ja Kirsti Ojanen vahvistavat, että Myllypuro on muuttunut uuden ostarin myötä viihtyisemmäksi ja taustalla näkyvä kampus on tuonut alueelle lisää elämää. – Ihan hyvä, että tuli, Ojanen kiittelee. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Nosturi nostaa pihakiviä kuorma-auton lavalta Laajasalon Yliskylässä. Kivet tulevat uuden kerrostalon pihalle.

Uusia kerrostaloja nousee nyt eri puolille Itä-Helsinkiä: Herttoniemeen, Itäkeskukseen, Kontulaan, Vuosaareen… Lähivuosina valmistuu tuhansia uusia asuntoja.

Ostajalla on valinnanvaraa, mutta missä kaupunginosassa uusi asunto olisi paras sijoituksena?

Siitä, miten uusien asuntojen hinnat ovat kehittyneet Itä-Helsingissä, ei ole tarkkaa tietoa.

– Vaikka uusia asuntoja valmistuu paljon, niitä valmistuu kuitenkin niin vähän, että tarkempaa alueellista hintatietoa on vaikea saada, Tilastokeskuksen yliaktuaari Johanna Vuorio selittää.

Siksi Vuorio suosittelee tarkastelemaan vanhojen asuntojen hintakehitystä. Uusien ja vanhojen asuntojen hinnat ovat kehittyneet Helsingissä samansuuntaisesti.

– Suunta on molemmissa nouseva, mutta uusissa asunnoissa vaihtelua on enemmän.

Tilastokeskuksen Osakeasuntojen hinnat -tilastosta käy ilmi, että asuntojen keskihintojen muutoksissa on suuria eroja kaupunginosittain.

Vuodesta 2010 vuoteen 2019 keskihinta nousi eniten Länsi-Herttoniemessä (48 %), Roihuvuoressa (39 %), Herttoniemessä (37 %), Myllypurossa (32 %), Puotinharjussa (30 %) ja Puotilassa (29 %).

Vähiten keskihinnat nousivat Kontulassa (2 %), Mellunmäessä (2 %), Jollaksessa (3 %), Tammisalossa (8 %), Itäkeskus-Marjaniemessä (9 %) ja Vartioharjussa (11 %).

Ääripäiden väliin jäivät Laajasalo (23 %), Aurinkolahti (22 %) Pohjois-Vuosaari (20 %), Etelä-Vuosaari (18%) ja Etelä-Laajasalo (14 %).

Mikään ei kuitenkaan takaa, että kehitys jatkuu samanlaisena.

Suomen vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen kertoo, että asuntosijoittajat ovat viime vuosina havainneet Itä-Helsingin olevan kannattava sijoituskohde.

– Asuntosijoittajat arvioivat, että saatava vuokratuotto on parempi kuin kantakaupungissa. Itä-Helsingistä saa asuntoja edullisemmin kuin muualta Helsingistä, mutta vuokrat ovat kuitenkin hyvällä tasolla.

Merkittävä muutos on ollut Rokkasen mukaan se, että Myllypuroon on noussut noin 6 000 opiskelijan ja 500 työntekijän kampus.

– Metropolian kampus on lisännyt asuntojen kysyntää. Itä-Helsinki on nykyään käytännössä korkeakoulukaupunki.

– Samalla Myllypuron keskustaa on kaavoitettu uudestaan. Myllypuro on hyvä esimerkki siitä, miten vanhempaan taantuvaan lähiöön on saatu uutta elinvoimaa, joka sykkii positiviista pöhinää myös lähialueille.

Toinen Itä-Helsingin vetovoimaa lisäävä tekijä on – hieman yllättäen – länsimetro.

– Vaikka ihmiset kuvittelevat, että länsimetro on hyödyttänyt erityisesti espoolaisia, todellisuudessa siitä hyötyy myös Itä-Helsinki. Länsimetron ja HSL:n vyöhykeuudistuksen ansiosta Itä-Helsingistä pääsee nopeasti opiskelemaan Otaniemeen tai töihin Keilaniemeen. Itä-Helsingin saavutettavuus on parantunut länsimetron myötä huomattavasti.

Miten raitiotiet vaikuttavat?

Jopa 20 prosentin nousu mahdollinen

Raidejokerin ja Kruunusillat-raitiotien ennustetaan nostavan asuntojen hintoja ja vuokria.

Nousun suuruutta on kuitenkin vaikea ennustaa. Kun on tutkittu, miten raitiotie vaikuttaa asuntojen hintoihin ja vuokriin, on päädytty hyvin erilaisiin tuloksiin.

Siinä, missä Englannin Newcastlessa päädyttiin 20 prosentin nousuun, Saksan Freiburgissa nousun arvioitiin jäävän 3 prosenttiin. Tyypillinen nousu on 5 prosenttia.

Lähde: Raide-Jokerin ja Laajasalon raitiotieyhteyden kaupunkitaloudellinen arviointi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.