1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"

Syy: Saalistaan kaupittelevat kalastajat huvenneet murto-osaan entisestä.

Helsingin ja koko Suomen vanhimpiin tapahtumiin kuuluvia Silakkamarkkinoita aiotaan uudistaa. Syynä tähän on, että kalastajien määrä on hiipunut.

– Kalastajia on saalistaan myymässä enää ehkä kahdeskymmenes osa siitä, mitä viime vuosisadan alkupuolen valokuvissa näkyy, Silakkamarkkinoiden tuottaja Emma Lumme kertoo.

Helsingin Silakkamarkkinoita on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1743. Silakkamarkkinoilta kaupunkilaiset hankkivat entisaikaan talven suolakalat.

Silakkamarkkinat eivät häviä minnekään, mutta niiden kylkeen Havis Amandan alueelle tulee Saaristolaistori.

Silakkamarkkinat siirtyi viime vuonna kaupungin uuden tapahtumasäätiön järjestettäväksi. Säätiön vastuulla ovat myös Juhlaviikot, Helsinki-päivä ja Tuomaan markkinat. Säätiö kehittää Helsingistä entistä vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia.

Mikä olisi parempi ekoteko kuin syödä silakkaa!

– Tapahtumien siirtyessä säätiölle kävimme kehittämisotteella läpi kunkin tapahtuman ytimen ja sen, mitä uutta niihin voisi tuoda, Lumme kertoo.

Silakkamarkkinoissa säätiö näkee mahdollisuuden kasvattaa tapahtuman elämyksellisyyttä lisäämällä merihenkisyyttä, mutta myös ympäristöystävällistä elämäntapaa ja Itämeren tilaa.

– Mikä olisi parempi ekoteko kuin syödä silakkaa! Sillä kaupunkilainen nollaa helposti Itämeren-päästönsä, Lumme innostuu.

Hänen mukaansa silakalla on jo valmiiksi hyvä imago.

– Media pitää silakkaa kiitettävästi esillä ja monilla ravintoloilla on silakka-annos listallaan.

Mitä Saaristolaistorille on tarkoitus tulla?

– Esimerkiksi saaristolaisherkkuja ja käsityöläistuotteita. Saaristossa ja etenkin Ahvenanmaalla on paljon kiinnostavia toimijoita, jotka tuottavat vaikka mitä köysitaiteesta silakkahampurilaisiin.

Tapahtumasäätiö etsii parhaillaan kiinnostavia myyjiä Saaristolaistorille. Aikaa ilmoittautua on heinäkuun loppuun.

– Tänä vuonna uutta osiota kokeillaan, ja voi olla että Saaristolaistori löytää muotonsa vasta muutaman vuoden aikana, Lumme miettii.

Silakkamarkkinat ja uusi tori eivät rajoitu pelkästään uusimaalaisiin myyjiin. – On vain hienoa, jos eri maakunnat näkyvät markkinoilla.

Tapahtuma

Silakka-markkinat

Helsingin silakkamarkkinat järjestetään 4.–10. lokakuuta.

Tapahtumassa käy vuosittain noin 50 000 ihmistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut