Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä

Tätä pidemmälle ei autolle pääse. Taksinkuljettaja Lasse piti jäätelötauon Ehrenströmintien betoniporsaan kohdalla. Hän miettii, asettaako sulku alueen yrittäjät epätasa-arvoiseen asemaan. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kaivopuiston rannassa kesäkuun lopulla alkanut kävelykatukokeilu on herättänyt runsasta närkästystä paitsi alueen asukkaissa myös muissa helsinkiläisissä.

Ajoneuvoliikennettä ja etenkin huviajelua rannassa on hillitty betoniporsain elokuun loppuun saakka. Vapautunutta tilaa on muutettu kävelykaduksi. Kokeilulla halutaan muun muassa helpottaa ruuhkia ja lisätä turvaväliä suositulla ulkoilualueella.

Pelkästään kaupungin Kerro kantasi -palveluun on tullut reilussa viikossa yli 1500 palautetta. Iso osa on kriittisiä. Useassa palautteessa harmitellaan sitä, että Helsingin kaunein paikka on "tuhottu".

Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa

Kaivopuiston rannassa tehdään muutoksia liikennejärjestelyihin. Kaisa Paastela

Helsingin Uutiset vieraili Kaivopuistossa viime viikon keskiviikkona. Kävelykaduksi tarkoitettu osuus oli käytännössä tyhjä jalankulkijoista. Ihmiset liikkuivat entiseen tapaan rannassa tai jalkakäytävällä.

Kaupungin mukaan alueen käytön ohjeistuksissa on parannettavaa. Kävelykadun merkitsemiseen on käytössä kuitenkin vain liikennemerkkejä ja betoniporsaita.

– Ihmiset eivät lue kylttejä tai aina ymmärrä mitä kävelykatumerkki tarkoittaa. Kahden kuukauden kokeilun vuoksi rakenteellisia muutoksia ja maalauksia ei voi tehdä kovin paljon. Pohdin viestiä, miten ihmiset voisivat ymmärtää paremmin, mistä on kyse, sanoo liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

– Kävelykadulla saa pyöräillä, mutta jalankulkijoiden ehdoilla.

Putkonen muistuttaa, autoilla pääsee edelleen muun muassa venepaikoille ja kiinteistöihin.

Kaivopuiston lähistöllä asuva Lena Rewell-Gripenberg luuli aluksi, että keltapunaiset tiesulut ovat merkki työmaasta. Tieto kävelykatukokeilusta herätti ristiriitaisia tunteita.

– Saamme odottaa siis jotain uutta. Kukat ovat kauniita. Penkit eivät kyllä houkuttele istumaan. Ne ovat kolkot. Kaivopuiston alueen kaikki penkit kaipaavat lisää puhdistusta.

Lena Rewell-Gripenberg piti Kaivopuiston rannan uusia penkkejä kolhoina. Uudet kuka ilahduttivat. Kaivopuiston edustalla sijaitseva Ehrenströmintie muuttui kävelykaduksi Mattolaiturilta Kylpylänaukiolle. Kyse on kokeilusta, jossa lisäksi Merisatamanranta ja Ehrenströmintie muutetaan rauhallisen liikkumisen kaduiksi. Aapo Siippainen

Kaivopuiston uusiin yrittäjiin kuuluu alkoholittomia juomia ruokarekasta myyvä teenvalmistaja Nordqvist Oy. Toimitusjohtaja Riku Nordqvistin mielestä kävelykatukokeilun idea on hyvä, mutta se tehtiin auttamatta liian myöhään.

– Ei täällä liiku enää samalla tavalla ihmisiä kuin keväällä esimerkiksi toukokuussa. Eikä kukaan halua mennä istumaan tuossa tiellä oleville penkeille. Siirryymme pian todennäköisesti johonkin vilkkaampaan paikkaan Helsingissä, Nordqvist sanoo.

Aurinkoisina päivinä rekan luona on ollut sutinaa. Nordqvist sanoo, että säät vaikuttavat asiakasmääriin enemmän kuin tiesulku.

– Blokki vaikeuttaa eniten meidän huoltoa. Huoltoauto pitää jättää kauemmaksi. Emme pääse ison pakettiauton kanssa useinkaan myyntipaikan läheisyyteen. Syynä ovat tiellä olevat esteet. Yksisuuntainen liikenne voisi toimia koko autoliikenteen blokin sijaan paremmin väliaikaisena ratkaisuna, koska pakollinen liikenne pääsisi kulkemaan mutta samalla pyöräilijöille olisi lisää tilaa ja samalla jalankulkijoille.

Kaivopuiston rannan liikkuvasta terassista on myyty parin viikon ajan alkoholittomia teejuomia. Nordqvist Oy:n toimitusjohtaja Riku Nordqvist pohtii auton siirtämistä toiseen paikkaan, koska ulkoilijoiden määrä kääntyi laskuun. Aapo Siippainen

Kävelykatua pidetään myös hyvänä tapana lisätä turvaväliä.

–  Uskon, että kun ajatukseen on totuttu, heinäkuun ja elokuun aurinkoisina päivinä väliaikaisratkaisu tulee olemaan erittäin hyvä, kommentoi nimetön käyttäjä Helsingin kaupungin sivulla.

Nimimerkki Väiskiläinen toivoo, että käytäntö jää pysyväksi.

– Rannassa on erityisesti kesäisin paljon ulkoilijoita, ja on ollut outo seurata, miten kävelijät joutuvat ahtautumaan kapealle väylälle huviautoilijoiden rohmutessa suurimman tiepinta-alan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut