Kukas se siellä häärii hiki hatussa? Satoi tai paistoi, näyttelijä Ville Haapasalo myy Puumalan keskustassa kioskistaan georgialaisia piiraita, hatsapureja.
– 225 grammaa juustoa. 225 grammaa taikinaa, jossa ternimaitoa, kermaa ja voita. Kaikkea, mitä ihminen tarvitsee, puhekone Haapasalo selvittää taukoamatta.
Näyttelijän työt Venäjällä ja Suomessakin tyssäsivät koronaan. Siksi pikainen uranvaihto.
Hän on leiponut piiraat itse ja suorastaan loukkaantuu kysymyksestä: Mistä leipomosta ostat ne?
Hatsapuri on pizzaa pienempi, mutta jopa täyttävämpi eväs. Yhdestä riittää lounaaksi kahdelle toimistotyöntekijälle. Sakari Nupponen
Leipomonsa hän perusti Puumalan pakastamon mäelle entisen kalanjalostamon tiloihin. Huiman menekin takia yritys on joutunut palkkaamaan kuusi työntekijää.
Koko kesän myyntiennuste oli 5000 – tai siihen Haapasalo olisi ollut tyytyväinen. Se täyttyi jo viikko sitten eli kahdessa ja puolessa viikossa. Vielä on kesää jäljellä.
– Tänäänkin oli jonoa, vaikka satoi ja tuuli. Eilen tein 19,5 tunnin työpäivän, Haapasalo kertoo Päivö-myrskyn laannuttua.
– Ei tässä ole ehtinyt vaa’alla käymään – hyvä kun edes vilkaista peiliin.
Viisi vuotta sitten Haapasalo julkaisi Makujen matka – Georgia -kirjan. Neljä vuotta sitten hän avasi Helsingissä yhteistyössä Restamaxin (nykyinen NoHo Partners) kanssa entisen Chez Dominquen tilassa georgialaisen ravintolan nimeltä Purpur.
– Niin, onhan minulla ravintola, mutta leipomisesta en tiennyt yhtään mitään. Internetin ihmeellisestä maailmasta tutkin asiaa. Kiittää pitää myös väikkäriä, joka käsitteli leipomoteollisuuden kulurakennetta.
Sitten Haapasalo sanoo tehneensä kymmeniä ja kymmeniä kokeiluja eri taikinoilla, eri paistoajoilla – ylipäätään eri variaatioilla. Meni kuukausia ennen kuin uunista pyörähti ensimmäinen kaupallinen versio, jota sitäkin on säädetty.
– Tämä on sekä perinteitä että innovaatiota. Omaa ja muiden kokemusta. Sain vähän apuja. Ovathan muut huomattavasti kokeneempia kuin minä.
– Keväällä kävin sitten suorittamassa myös anniskelupassin.
Anniskeluluvat hatsapurikioskin terassi sai paikallisen Virta-ravintolan avustuksella. Helteellä myös georgialainen Borjomi-kivennäisvesi näyttää maistuvan lomaileville asiakkaille, joista merkittävä osa on tullut pääkaupunkiseudulta.
Haapasalolla on ollut jo ensimmäinen palaveri hatsapurien tuomiseksi pääkaupunkiin. Suunnitelma on pitkällä, ja leipomo on tarkoitus perustaa myös Helsinkiin.
Kioskin ja leipomon osoitteesta sekä mahdollisesta yhteistyökumppanista hän vaikenee toistaiseksi.