Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja

Kukas se siellä häärii hiki hatussa? Satoi tai paistoi, näyttelijä Ville Haapasalo myy Puumalan keskustassa kioskistaan georgialaisia piiraita, hatsapureja.

– 225 grammaa juustoa. 225 grammaa taikinaa, jossa ternimaitoa, kermaa ja voita. Kaikkea, mitä ihminen tarvitsee, puhekone Haapasalo selvittää taukoamatta.

Näyttelijän työt Venäjällä ja Suomessakin tyssäsivät koronaan. Siksi pikainen uranvaihto.

Hän on leiponut piiraat itse ja suorastaan loukkaantuu kysymyksestä: Mistä leipomosta ostat ne?

Leipomonsa hän perusti Puumalan pakastamon mäelle entisen kalanjalostamon tiloihin. Huiman menekin takia yritys on joutunut palkkaamaan kuusi työntekijää.

Koko kesän myyntiennuste oli 5000 – tai siihen Haapasalo olisi ollut tyytyväinen. Se täyttyi jo viikko sitten eli kahdessa ja puolessa viikossa. Vielä on kesää jäljellä.

– Tänäänkin oli jonoa, vaikka satoi ja tuuli. Eilen tein 19,5 tunnin työpäivän, Haapasalo kertoo Päivö-myrskyn laannuttua.

Mies on silminnähden hoikistunut. Paljonko?

– Ei tässä ole ehtinyt vaa’alla käymään – hyvä kun edes vilkaista peiliin.

Viisi vuotta sitten Haapasalo julkaisi Makujen matka – Georgia -kirjan. Neljä vuotta sitten hän avasi Helsingissä yhteistyössä Restamaxin (nykyinen NoHo Partners) kanssa entisen Chez Dominquen tilassa georgialaisen ravintolan nimeltä Purpur.

– Niin, onhan minulla ravintola, mutta leipomisesta en tiennyt yhtään mitään. Internetin ihmeellisestä maailmasta tutkin asiaa. Kiittää pitää myös väikkäriä, joka käsitteli leipomoteollisuuden kulurakennetta.

Sitten Haapasalo sanoo tehneensä kymmeniä ja kymmeniä kokeiluja eri taikinoilla, eri paistoajoilla – ylipäätään eri variaatioilla. Meni kuukausia ennen kuin uunista pyörähti ensimmäinen kaupallinen versio, jota sitäkin on säädetty.

– Tämä on sekä perinteitä että innovaatiota. Omaa ja muiden kokemusta. Sain vähän apuja. Ovathan muut huomattavasti kokeneempia kuin minä.

– Keväällä kävin sitten suorittamassa myös anniskelupassin.

Anniskeluluvat hatsapurikioskin terassi sai paikallisen Virta-ravintolan avustuksella. Helteellä myös georgialainen Borjomi-kivennäisvesi näyttää maistuvan lomaileville asiakkaille, joista merkittävä osa on tullut pääkaupunkiseudulta.

Haapasalolla on ollut jo ensimmäinen palaveri hatsapurien tuomiseksi pääkaupunkiin. Suunnitelma on pitkällä, ja leipomo on tarkoitus perustaa myös Helsinkiin.

Kioskin ja leipomon osoitteesta sekä mahdollisesta yhteistyökumppanista hän vaikenee toistaiseksi.

– Kaikki riippuu luvista, Haapasalo sanoo.

Kaksi on kuitenkin varmaa:

Kun kesä on ohi, leipomo jää Puumalaan. Puumalassa on talvella vain 2000 asukasta. Kesällä kymmenkertainen määrä.

– Täytyyhän Puumalassa olla oma leipomo. Sillä on työllistävä vaikutus. Olisi hölmöä lopettaa. Se ei mene kiinni.

– Olen ikuinen optimisti. Minulla on suuret suunnitelmat.

Toinen varma on käsityö.

– Tämä on käsityötä. Hatsapurien leipomista ei ikinä voi koneellistaa.

– Raaka-aineista ei myöskään voi tinkiä. Halpaa ei kannata tehdä, Haapasalo vakuuttaa.