Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee

Poiminta: Koivistoinen on yksi maan suurimpia mansikanviljelysyrityksiä.

Kivistöläinen Heino Kuokkanen kävi poimimassa itselleen mansikoita Koivistoisen Mansikkapaikassa Hakkilassa viime viikolla. Tänä kesänä siellä on vain itsepoimintaa koronan aiheuttaman ulkomaisen poimijapulan vuoksi. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Jo vuosia suomalaisten marjat on kerätty ulkomailta hankitulla työvoimalla, koska työhön ei ole saatu suomalaisia. Kaikki muuttui, kun maat asettivat koronaviruksen vuoksi matkustusrajoituksia keväällä.

Viljelijä Vesa Koivistoisenkaan pelloilla Vantaalla, Hollolassa ja Lahdessa ei ole 22 vuoteen kuultu suomen kieltä, mutta tänä vuonna on tosin.

Koivistoisen yhteensä noin 500 poimijasta 350 on suomalaisia ja 150 ukrainalaisia. Kaikki työskentelevät Hollolassa ja Lahdessa. Aiemmista kesistä poiketen Vantaan Hakkilassa on nyt vain itsepoimintaa, koska poimijoita ei riitä sinne.

Koivistoisen mansikkatila on yksi Suomen suurimpia yhteensä 150 hehtaarin alallaan.

Vielä keväällä Suomessa pelättiin, että koronavirus estää ulkomaisten ammattipoimijoiden maahantulon kokonaan, ja että marjat jäävät maahan. Sen vuoksi Koivistoinenkin alkoi hakea kotimaista työvoimaa oikein urakalla.

– Kaksi kuukautta rehkittiin ja tytär haastatteli yli tuhat suomalaista, Koivistoinen kertoo.

Toivon, että heistä tulisi pysyvää työvoimaa.

Vesa Koivistoinen

Lopulta palkattiin 350 poimijaa, joista suurin osa on 15–20-vuotiaita. Koivistoinen on yllättynyt ja tyytyväinen, että suomalaisiakin poimijoita löytyi.

Houkutellakseen suomalaisia töihin Koivistoinen nosti heidän urakkatyö- eli suorituspalkkansa 1,20 euroon kerätyltä kilolta. Ukrainalaisten palkka on 1,05 euroa kilolta, mikä on on mansikan urakkapalkkasuositus tänä vuonna.

Koivistoinen sanoo, että hän haluaa tukea suomalaista työtä maksamalla heille isompaa korvausta kuin ulkomaisille työntekijöille.

– Toivon, että heistä tulisi pysyvää työvoimaa.

Kaikki ukrainalaiset työntekijät ovat olleet Koivistoisella töissä useita kesiä.

Onko oikein maksaa eri kansallisuutta olevalle työntekijälle eri suuruista korvausta? Lain mukaan samasta työstä pitää maksaa kaikille sama palkka.

Teollisuusliiton maaseutuelinkeinojen sopimusasiantuntija Asta Kääriäinen ei ota kantaa yksittäisen työpaikan tai työnantajan palkkoihin tai muihin työehtoihin, mutta kommentoi asiaa yleisesti.

– Sama palkka kuuluu kaikille. Jos niin ei ole, se rikkoo työntekijän oikeuksia. Vain asiallisella perusteella voi maksaa toiselle enemmän, Kääriäinen tähdentää.

Tietty kansallisuus ei ole asiallinen peruste.

Asia ei ole niin yksinkertainen, sanoo Koivistoinen, sillä ukrainalaisilla on etuja, joita suomalaisilla ei ole ja niistä aiheutuu marjayritykselle myös kuluja.

– Heille on maksuton majoitus ja heidät kuljetetaan pelloille. Suomalaiset kulkevat omin päin.

Koivistoisen Mansikkapaikassa Hakkilassa on tänä kesänä vain itsepoimintaa, koska palkattuja poimijoita ei ole riittävästi. Johanna Erjonsalo

Ulkomaiset poimijat eivät useinkaan tunne oikeuksiaan eivätkä kuulu ammattiliittoon, joka muun muassa auttaisi työsuhteeseen liittyvissä asioissa.

– On tärkeä tieto, että kausityöntekijän ja muidenkin määräaikaisia tai lyhytaikaisia työsopimuksia tekevien on hyödyllistä ja täysin sallittua liittyä ammattiliiton jäseneksi. Eli työsuhteen kestosta riippumatta on hyödyllistä hankkia työntekijänä itselleen tuo työelämän vakuutus eli liiton jäsenyys.

Kun liitto puuttuu esimerkiksi palkkauksen tapahtuneisiin virheisiin, ne saadaan Kääriäisen mukaan yleensä sovittua.

– Työnantajan tulee korjata palkat takautuvasti.

Juttua korjattu 8.6. klo 16.33: Mansikan urakkapalkkasuositus tulee Maaseudun Työnantajaliitolta, joka laskee sen tuottajayhdistyksiltä keräämiensä tietojen perusteella. Mansikanpoiminnan keskimääräiseksi, kohtuulliseksi työtahdiksi tuottajayhdistykset ovat ilmoittaneet 10 kiloa tunnissa.

Pula poimijoista

Vajeesta huolimatta sato saadaan talteen

Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että ulkomaisia kausityöntekijöitä tarvitaan Suomen viljelyksille yhteensä 16 000.

– Noin puolet eli 9 000 saatiin. Puuttuva puoli paikataan kotimaisilla työntekijöillä.

Koska aivan täyttä 16 000 kausityöntekijää ei ulko- ja kotimaisista poimijoista kerry. Määrä riittää sadonkorjuuseen, mutta vaikuttaa siihen, että huoltotöitä, kuten kastelujärjestelmien korjauksia, on siirrettävä syksyyn.

– Myös itsepoiminta nostaa päätään. Se paikkaa tilannetta ja tuo jonkin verran helpotusta, Ilomäki toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 14. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 15. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.