Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee

Poiminta: Koivistoinen on yksi maan suurimpia mansikanviljelysyrityksiä.

Kivistöläinen Heino Kuokkanen kävi poimimassa itselleen mansikoita Koivistoisen Mansikkapaikassa Hakkilassa viime viikolla. Tänä kesänä siellä on vain itsepoimintaa koronan aiheuttaman ulkomaisen poimijapulan vuoksi. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Jo vuosia suomalaisten marjat on kerätty ulkomailta hankitulla työvoimalla, koska työhön ei ole saatu suomalaisia. Kaikki muuttui, kun maat asettivat koronaviruksen vuoksi matkustusrajoituksia keväällä.

Viljelijä Vesa Koivistoisenkaan pelloilla Vantaalla, Hollolassa ja Lahdessa ei ole 22 vuoteen kuultu suomen kieltä, mutta tänä vuonna on tosin.

Koivistoisen yhteensä noin 500 poimijasta 350 on suomalaisia ja 150 ukrainalaisia. Kaikki työskentelevät Hollolassa ja Lahdessa. Aiemmista kesistä poiketen Vantaan Hakkilassa on nyt vain itsepoimintaa, koska poimijoita ei riitä sinne.

Koivistoisen mansikkatila on yksi Suomen suurimpia yhteensä 150 hehtaarin alallaan.

Vielä keväällä Suomessa pelättiin, että koronavirus estää ulkomaisten ammattipoimijoiden maahantulon kokonaan, ja että marjat jäävät maahan. Sen vuoksi Koivistoinenkin alkoi hakea kotimaista työvoimaa oikein urakalla.

– Kaksi kuukautta rehkittiin ja tytär haastatteli yli tuhat suomalaista, Koivistoinen kertoo.

Toivon, että heistä tulisi pysyvää työvoimaa.

Vesa Koivistoinen

Lopulta palkattiin 350 poimijaa, joista suurin osa on 15–20-vuotiaita. Koivistoinen on yllättynyt ja tyytyväinen, että suomalaisiakin poimijoita löytyi.

Houkutellakseen suomalaisia töihin Koivistoinen nosti heidän urakkatyö- eli suorituspalkkansa 1,20 euroon kerätyltä kilolta. Ukrainalaisten palkka on 1,05 euroa kilolta, mikä on on mansikan urakkapalkkasuositus tänä vuonna.

Koivistoinen sanoo, että hän haluaa tukea suomalaista työtä maksamalla heille isompaa korvausta kuin ulkomaisille työntekijöille.

– Toivon, että heistä tulisi pysyvää työvoimaa.

Kaikki ukrainalaiset työntekijät ovat olleet Koivistoisella töissä useita kesiä.

Onko oikein maksaa eri kansallisuutta olevalle työntekijälle eri suuruista korvausta? Lain mukaan samasta työstä pitää maksaa kaikille sama palkka.

Teollisuusliiton maaseutuelinkeinojen sopimusasiantuntija Asta Kääriäinen ei ota kantaa yksittäisen työpaikan tai työnantajan palkkoihin tai muihin työehtoihin, mutta kommentoi asiaa yleisesti.

– Sama palkka kuuluu kaikille. Jos niin ei ole, se rikkoo työntekijän oikeuksia. Vain asiallisella perusteella voi maksaa toiselle enemmän, Kääriäinen tähdentää.

Tietty kansallisuus ei ole asiallinen peruste.

Asia ei ole niin yksinkertainen, sanoo Koivistoinen, sillä ukrainalaisilla on etuja, joita suomalaisilla ei ole ja niistä aiheutuu marjayritykselle myös kuluja.

– Heille on maksuton majoitus ja heidät kuljetetaan pelloille. Suomalaiset kulkevat omin päin.

Koivistoisen Mansikkapaikassa Hakkilassa on tänä kesänä vain itsepoimintaa, koska palkattuja poimijoita ei ole riittävästi. Johanna Erjonsalo

Ulkomaiset poimijat eivät useinkaan tunne oikeuksiaan eivätkä kuulu ammattiliittoon, joka muun muassa auttaisi työsuhteeseen liittyvissä asioissa.

– On tärkeä tieto, että kausityöntekijän ja muidenkin määräaikaisia tai lyhytaikaisia työsopimuksia tekevien on hyödyllistä ja täysin sallittua liittyä ammattiliiton jäseneksi. Eli työsuhteen kestosta riippumatta on hyödyllistä hankkia työntekijänä itselleen tuo työelämän vakuutus eli liiton jäsenyys.

Kun liitto puuttuu esimerkiksi palkkauksen tapahtuneisiin virheisiin, ne saadaan Kääriäisen mukaan yleensä sovittua.

– Työnantajan tulee korjata palkat takautuvasti.

Juttua korjattu 8.6. klo 16.33: Mansikan urakkapalkkasuositus tulee Maaseudun Työnantajaliitolta, joka laskee sen tuottajayhdistyksiltä keräämiensä tietojen perusteella. Mansikanpoiminnan keskimääräiseksi, kohtuulliseksi työtahdiksi tuottajayhdistykset ovat ilmoittaneet 10 kiloa tunnissa.

Pula poimijoista

Vajeesta huolimatta sato saadaan talteen

Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että ulkomaisia kausityöntekijöitä tarvitaan Suomen viljelyksille yhteensä 16 000.

– Noin puolet eli 9 000 saatiin. Puuttuva puoli paikataan kotimaisilla työntekijöillä.

Koska aivan täyttä 16 000 kausityöntekijää ei ulko- ja kotimaisista poimijoista kerry. Määrä riittää sadonkorjuuseen, mutta vaikuttaa siihen, että huoltotöitä, kuten kastelujärjestelmien korjauksia, on siirrettävä syksyyn.

– Myös itsepoiminta nostaa päätään. Se paikkaa tilannetta ja tuo jonkin verran helpotusta, Ilomäki toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut