Äänittäjä, toimittaja, valo- ja videokuvaaja ja harrastajaelokuvantekijä Mika Koivusalo vastaa puhelimeen, kuinka ollakaan, Linnanmäellä. Hän on mies, jota voi luonnehtia intohimoiseksi Linnanmäki-harrastajaksi.
Linnanmäki täyttää tänä kesänä 70 vuotta ja sen kunniaksi hän on tehnyt huvipuiston historiasta kertovan lyhytelokuvan, joka on julkaistu Youtubessa.
Espoolaisen Mika Koivusalon tiivis Lintsi-suhde alkoi vuonna 2014, kun hän rakensi karuselliin äänentoiston. Hän oli äänittänyt karusellin urkujen musiikin jo vuosia aiemmin ihan huvikseen.
Ennen Linnanmäen huvipuisto 70 vuotta -lyhytelokuvaa Mika Koivusalo on tehnyt lyhytdokumentit Linnanmäen karusellista ja Vekkulasta.
26 minuuttia kestävä 70-vuotisjuhlaleffa on audiovisuaalinen matka Linnanmäen historiaan ja nykypäivään.
– Elokuva on nostalginen ja positiivinen, se herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin.
Kertojana elokuvassa on Teppo Lampela.
– Oikeastaan leffa on kuuden vuoden yhteenveto lintsipuuhasteluistani, Mika Koivusalo sanoo.
Linnanmäki-aiheista valokuva- ja videokuvamateriaalia alkoi kertyä Mika Koivusalolle samalla kun hän kävi säätämässä karusellin äänentoistoa.
Lyhytelokuva 120-vuotiaasta karusellista valmistui vuonna 2016 ja se on myös katsottavissa Youtubessa. 40-minuuttinen dokumenttielokuva vuosina 1961-2017 toimineesta Vekkulasta, Vekkula The Movie, on vuodelta 2018.
– Viime syksynä havahduin siihen, että Linnanmäellä on kohta juhlavuosi.
– Minun oli tarkoitus haastatella leffaan yksittäisiä ihmisiä, mutta sitten tuli korona ja suunnitelmat muuttuivat. Tein erilaisen version ja julkaisin sen Youtubessa. Jos koronatilanne sallii, järjestän syksyllä näytöksen Kino Tapiolaan, koska on ihan eri asia katsoa elokuva ja kuunnella äänimaisemaa isolta kankaalta, Mika Koivusalo sanoo.
Elokuva valottaa Linnanmäen alkuaikoja ja kertoo mielenkiintoista sirpaletietoa puiston historiasta. Elokuvassa on historiallisia arkistovalokuvia, materiaalia vanhoista lehtiartikkeleista ja vanhoja filmikatkelmia KAVIlta. Kuvia nykyajan Linnanmäeltä on myös runsaasti.
– Olen muun muassa hankkinut verkosta yksittäisten ihmisten myymiä vanhoja, Linnanmäkeen liittyviä valokuvia.
Äänellä ja musiikilla on merkittävä osa elokuvassa ja äänenlaatuun on kiinnitetty erityistä huomiota.
Taustaäänimaisemat ovat kaikki peräisin Linnanmäeltä, ja osa niistä on jo historiallisiakin, äänitetty vuonna 1996.
Myös vuonna 2017 puretun Vekkulan tuttua narinaa ja kolinaa kuullaan elokuvassa.
Lopun onnittelulaulun on sovittanut Mika Koivusalon veli Petri Koivusalo.
Loppuhuipennus on kuvattu 26.–31. toukokuuta Linnanmäellä, mutta puiston ulkopuolella, koska huvipuisto oli silloin vielä kiinni. Kaikki viisi laulajaa on kuvattu ja äänitetty erikseen.
Linnanmäen huvipuisto 70 vuotta -elokuva on kokonaan Mika Koivusalon omaa tuotantoa.
– Vaikka leffa on Youtubessa, se en tehty elokuvaksi eikä lyhytjännitteiseksi videopätkäksi. Siinä on kaari ja tavallaan "juoni". Ääni ja kuva on ajateltu katsottavaksi ja kuunneltavaksi isona, vaikka toki se kännykälläkin onnistuu.