Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan pääsykokeiden toisen vaiheen pisteytyksessä on havaittu virhe, Itä-Suomen yliopisto tiedotti myöhään torstaina.

Yhteisvalinnassa ovat mukana myös Helsingin, Lapin ja Turun yliopistot.

Laskuvirhe johtuu yliopiston mukaan siitä, että hakijoille on vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ei-vastausta -kohdan.

Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä

Yliopisto kertoo, että laskuvirheen korjaaminen voi vaikuttaa kaikkiin hakijoihin, mukaan lukien myös hyväksytyksi tulleet.

Pahimmillaan tämä tarkoittaa siis sitä, että jo hyväksytyksi tulleen opiskelijan paikka joudutaan perumaan. Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoelautakunnan puheenjohtaja Antti Aine vahvistaa asian Ylelle.

–  Tätä vaihtoehtoa ei tässä vaiheessa voida sulkea pois. Tilanne on kaiken kaikkiaan valitettava, mutta tässä vaiheessa on syytä pitää pää kylmänä, koska emme vielä tiedä näitä käytännön vaikutuksia, Aine sanoo Ylelle.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Tapio Määttä sanoo, että virheeseen havahduttiin torstaina sosiaalisessa mediassa käydyn keskustelun perusteella. – Selvästi olemme mokanneet tässä, rehtori kirjoitti Twitter-viestissä illalla.

Tilanne on painajaismainen erityisesti heidän kannaltaan, jotka ovat irtisanoneet asunnon tai työpaikkansa oikeustieteellisen opiskelupaikan takia.

– Tilanne hakijoiden näkökulmasta on hyvin tiedossa juuri muun muassa asuntojen hankinnan osalta, Määttä twiittasi torstaina.

Useat huolestuneet ihmiset ovat lähettäneet Itä-Suomen yliopiston rehtorille kysymyksiä Twitterissä.

Määttä ei vastauksissaan poissulje vaihtoehtoa, että yhteisvalinnassa oikeustieteelliseen hyväksyttäisiin alkuperäistä suurempi määrä opiskelijoita.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Yliopiston mukaan virhe koskee suurta osaa kokeen toiseen vaiheeseen osallistuneista. Itä-Suomen yliopisto mukaan kaikkia valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistuneita on tiedotettu asiasta sähköpostitse. Virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä. Tilanne ei edellytä hakijoilta toimenpiteitä.

Itä-Suomen yliopisto lupasi tiedottaa asiasta lisää maanantaina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut