Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä

Oikeustieteellisen pääsykokeessa havaittu virhe koskee myös Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan hakeneita. Tiedekunta sijaitsee pääosin yliopiston keskustakampuksella. Ella Kajaste / Arkisto

Aapo Siippainen

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan pääsykokeiden toisen vaiheen pisteytyksessä on havaittu virhe, Itä-Suomen yliopisto tiedotti myöhään torstaina.

Yhteisvalinnassa ovat mukana myös Helsingin, Lapin ja Turun yliopistot.

Laskuvirhe johtuu yliopiston mukaan siitä, että hakijoille on vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ei-vastausta -kohdan.

Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä

Yliopisto kertoo, että laskuvirheen korjaaminen voi vaikuttaa kaikkiin hakijoihin, mukaan lukien myös hyväksytyksi tulleet.

Pahimmillaan tämä tarkoittaa siis sitä, että jo hyväksytyksi tulleen opiskelijan paikka joudutaan perumaan. Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoelautakunnan puheenjohtaja Antti Aine vahvistaa asian Ylelle.

–  Tätä vaihtoehtoa ei tässä vaiheessa voida sulkea pois. Tilanne on kaiken kaikkiaan valitettava, mutta tässä vaiheessa on syytä pitää pää kylmänä, koska emme vielä tiedä näitä käytännön vaikutuksia, Aine sanoo Ylelle.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Tapio Määttä sanoo, että virheeseen havahduttiin torstaina sosiaalisessa mediassa käydyn keskustelun perusteella. – Selvästi olemme mokanneet tässä, rehtori kirjoitti Twitter-viestissä illalla.

Tilanne on painajaismainen erityisesti heidän kannaltaan, jotka ovat irtisanoneet asunnon tai työpaikkansa oikeustieteellisen opiskelupaikan takia.

– Tilanne hakijoiden näkökulmasta on hyvin tiedossa juuri muun muassa asuntojen hankinnan osalta, Määttä twiittasi torstaina.

Useat huolestuneet ihmiset ovat lähettäneet Itä-Suomen yliopiston rehtorille kysymyksiä Twitterissä.

Määttä ei vastauksissaan poissulje vaihtoehtoa, että yhteisvalinnassa oikeustieteelliseen hyväksyttäisiin alkuperäistä suurempi määrä opiskelijoita.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Yliopiston mukaan virhe koskee suurta osaa kokeen toiseen vaiheeseen osallistuneista. Itä-Suomen yliopisto mukaan kaikkia valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistuneita on tiedotettu asiasta sähköpostitse. Virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä. Tilanne ei edellytä hakijoilta toimenpiteitä.

Itä-Suomen yliopisto lupasi tiedottaa asiasta lisää maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 14. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 15. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.