Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"

Kuvituskuva. Juha Perämäki

Maria Aittoniemi

Asiakas ihmetteli, että lokki ei lennä kunnolla karkuun, kun sitä jahdataan. Palomestari Jukka Ekholm lukee huvittuneena tietoja eläinpelastustehtävistä ja -pyynnöistä. Lokkitarinalla on onnellinen loppu; lintu nimittäin lähti lentoon. Vaivaamaan jäi vain kysymys, miksi lokkia piti jahdata.

Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot. Eläinten luontainenkin käyttäytyminen kummeksuttaa kansalaisia niin, että niistä soitetaan hälytyskeskukseen. Onpa hälytetty myös pelastamaan pesukarhu, vaikka niitä ei Suomen luonnossa eläkään.

Tuijottava eläin ei vielä välttämättä anna aihetta toimenpiteisiin, mutta Ekholm kertoo, että usein soiton perusteella lähdetään liikkeelle. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on Lohjan alueella vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää

– Pelastuslain mukaan meidän on turvattava ihmiset, eläimet ja omaisuus. Tosin aina ei tiedä, kumpi pelastetaan, eläin vai ihminen, Ekholm naurahtaa ja viittaa usein kesällä tuleviin hälytyksiin siitä, että käärme luikerteli taloon. Hän kertoo myös tapauksesta, jossa palokunta ei löytänyt talon sisälle luikerrellutta käärmettä.

Sen sijaan on löytänyt lukuisia terraariosta karanneita lemmikkikäärmeitä patterin välistä ja se jo turhauttaa jonkin verran.

– Jos sama asia toistuu useamman kerran, sitä miettii, että eikö omistaja mitenkään voisi itse varautua siihen, että lemmikkikäärme hakeutuu lämpimään paikkaan patterin väliin, Ekholm sanoo.

Usein niillä ei ole mitään hätää.

Jukka Ekholm

Maallikolle herää myös kysymys, eikö kansalainen itse voi hävittää käärmettä talostaan.

– Jos sitä ei itse saa pois, me tulemme apuun ja käärme palautetaan luontoon.

Legendaarisin eläinten pelastustehtävä lienee kissa puussa. Ekholm kertoo, että niistä hätäkeskukseen tulleet puhelut ohjataan päivystävälle palomestarille, joka ensin selvittää tilanteen, kuten muun muassa sen, kauanko kissa on ollut puussa.

– Kissa on kiireellisyysluokituksessa kategoriassa D, kun A on kiireellisin. Ja jos joku muu tehtävä tulee, se hoidetaan ensin, Ekholm sanoo ja kertoo, että useammankin kerran kissan pelastaminen on jouduttu keskeyttämään toisen tehtävän takia – mutta on niitä kissoja myös saatu alas puista.

Josko kansalaiset ovat toisinaan ymmärtämättömiä eläinten käyttäytymisestä, ovat he myös ajattelemattomia.

– Kun menimme pelastamaan kissaa puusta, siellä oli naapurin isäntä koiransa kanssa puun alla seuraamassa tilannetta. Eipä uskaltanut kissa tulla alas, Ekholm hymähtää.

Jäiden tultua pelastuslaitosta työllistävät soitot jäihin juuttuneista joutsenista. Useinkaan niillä ei ole mitään hätää, vaan lentävät pois viimeistään paloauton kurvatessa paikalle.

– Toivoisinkin, että ihmiset hetken seuraisivat tilannetta, huoli voisi ratketa jo sillä, eikä meitä tarvittaisi paikalla, Ekholm sanoo.

Samoin hän peräänkuuluttaa kansalaisten omatoimisuutta.

– On äärettömän helppoa ulkoistaa ongelmat, ja soittaa meille sen sijaan, että toimitaan itse, kuten, että häädettäisiin lintupesue pois vilkkaalta tieltä.

Palataan vielä siihen harmaaseen joutseneen. Huolestunut kansalainen soitti keväällä pelastuslaitokselle nähneensä öljyn peittämän joutsenen. Paikalle rientäneet palomiehet totesivat linnun olevan ruma ankanpoikanen, eli nuori joutsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.