Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"

Jyväskyläläinen Jaana Kuula kävi kurkistamassa Famessa huoneeseen, jossa voi laulaa virtuaalikaraokea vaikkapa Hartwall-areenan lavalla. Takana olevassa huoneessa voi tanssia virtuaalisen Aira Samulinin kanssa. Myös moshaus on mahdollista heavyn tahdissa. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Pasilassa sijaitsevaan musiikkimuseo Fameen aukesi perjantaina uusi Metal Export -näyttely, joka esittelee suomalaisen heavy metal -musiikin menestystä maailmalla.

Näyttely houkutteli paikalle muun muassa ensi kertaa museossa vierailleen Jaana Kuulan. Metallin sijaan huomio kiinnittyi aluksi täysin toisenlaiseen musiikkiin.

– Ensivaikutelma museossa oli mahtava, kun kaiuttimista alkoi kuulua heti "Laulu virralla soi, ja se soi ja se soi", Kuula hyräili tuttua Me tulemme taas -tukkilaislaulua.

– Olen maalta kotoisin ja täällä soiva musiikki vei voimakkaasti siihen tunnelmaan. Samalla se muistutti edesmenneestä isästäni, joka oli metsätöissä.

Yhtä suuren vaikutuksen teki Famen kunniagalleriaan kuuluvan mestaripelimanni Konsta Jylhän viulun näkeminen ja hänen Vaiennut viulu -kappaleen kuuntelu. Se toi Jaana Kuulalle mieleen Kaustisen kansanmusiikkijuhlat.

– Ei sitä Jylhän soittoa voi liikuttumatta kuunnella. Täytyy tässä hetki odottaa, että tunnetila tasaantuu, Kuula sanoo.

Famen kunniagalleriaan kuuluu muun muassa Juice Leskinen. Esillä on hänen kitaroitaan. Ensi syksynä kunniagalleriaa täydennetään yhdeksällä uudella suomalaisella muusikolla tai musiikintekijällä. Samalla perusnäyttelyn esineet vaihtuvat. Kunniagalleriassa on tällä hetkellä 14 suomalaista ihmistä ja yhtyettä. Aapo Siippainen

Triplan kauppakeskuksen ulkopuolella oleva Fame aukesi uudelleen koronasulun jälkeen kesäkuussa. Kävijöitä oli juhannukseen asti vähän, mutta heinäkuussa on ollut vilkkaampaa, sanoo museon perustajiin kuuluva Olli Ilmolahti.

– Ennen koronaa kävijöitä oli jopa 500 päivässä. Nyt asiakkaita on ollut 100–200 päivässä. Uskon, että korkeampiin lukuihin päästään syksyllä, kun koulut alkavat. 90 prosenttia kävijöistä on ollut kesällä pääkaupunkiseudulta ja lähialueelta.

Jaana Kuula seurasi konsertteja virtuaalilaseilla. Aapo Siippainen

Jaana Kuula saapui Pasilaan Jyväskylästä.

– Tämä on ollut aivan mahtava päivä Helsingissä. Olen kiertänyt taidenäyttelyissä. Taideteosten katsomisen jälkeen olen kaivannut kuvien lisäksi ääntä, ja täällä musiikkimuseossa sitä on. Ääni ja sen herättämät muistot ovat ylitsevuotavan upeita, Kuula kertoo.

Järvenpääläinen Tero oli musiikkimuseossa perjantaina jo neljättä kertaa. Hänellä on Museokortti, jolla sisäänpääsy on ilmainen.

– Vaikka museo on ollut odotuksiani pienempi, täällä on paljon lukemista ja nähtävää. Musiikki on hyvin lähellä sydäntäni. Käyn paljon keikoilla ja harrastan musiikkia.

Iso osa museon materiaalista on esillä digitaalisesti esimerkiksi videoiden muodossa.

Tero on ollut kiinnostunut etenkin VR-lasien kautta katsottavista virtuaalikonserteista, joissa pääsee muun muassa katsomaan, miltä Haloo Helsingin keikka näyttää laulajan paikalta katsottuna.

– Vaikka videot ovat aina samat, palaan katsomaan niitä uudelleen.

Museokortin käyttäjiä museovieraista on Olli Ilmolahden mukaan noin puolet. Perushintainen lippu maksaa 25 euroa.

– Aika tyyris lippu, mutta harvoinpa täällä tulee käytyä, sanoo Pakilassa asuva Katri Turunen, joka vieraili museossa poikansa Aapeli Hatanpään kanssa.

Molemmat pitivät museota melko pienenä, mutta laadukkaana ja mielenkiintoisena.

Metallimusiikista kertova näyttelytila on rakennettu muistuttamaan keikkapaikan takahuonetta. Esillä on muun muasa Apocalyptican Eicca Toppisen käyttämä sello. Soittimeen saa koskea ja sen kieliä voi näppäillä sormin. Aapo Siippainen

Lue myös: Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan

14 jäsentä

Pasilan Triplassa sijaitsevan Musiikkimuseo Famen sydämenä on Suomen musiikin kunniagalleria, joka karttuu vuosittain joukolla merkittäviä muusikoita ja musiikintekijöitä.

Aino Ackté

Jean Sibelius

Georg Malmstén

Dallapé

Toivo Kärki

Reino Helismaa

Olavi Virta

Konsta Jylhä

Katri Helena

Juice Leskinen

Nightwish

Kaija Saariaho

Esa-Pekka Salonen

Hurriganes

Jäsenet valitsee laaja komitea, jossa ovat edustettuina Suomen keskeisimmät musiikkialan organisaatiot.

14 jäsentä

Pasilan Triplassa sijaitsevan Musiikkimuseo Famen sydämenä on Suomen musiikin kunniagalleria, joka karttuu vuosittain joukolla merkittäviä muusikoita ja musiikintekijöitä.

Aino Ackté

Jean Sibelius

Georg Malmstén

Dallapé

Toivo Kärki

Reino Helismaa

Olavi Virta

Konsta Jylhä

Katri Helena

Juice Leskinen

Nightwish

Kaija Saariaho

Esa-Pekka Salonen

Hurriganes

Jäsenet valitsee laaja komitea, jossa ovat edustettuina Suomen keskeisimmät musiikkialan organisaatiot.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut