Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"

Pasilassa sijaitsevaan musiikkimuseo Fameen aukesi perjantaina uusi Metal Export -näyttely, joka esittelee suomalaisen heavy metal -musiikin menestystä maailmalla.

Näyttely houkutteli paikalle muun muassa ensi kertaa museossa vierailleen Jaana Kuulan. Metallin sijaan huomio kiinnittyi aluksi täysin toisenlaiseen musiikkiin.

– Ensivaikutelma museossa oli mahtava, kun kaiuttimista alkoi kuulua heti "Laulu virralla soi, ja se soi ja se soi", Kuula hyräili tuttua Me tulemme taas -tukkilaislaulua.

– Olen maalta kotoisin ja täällä soiva musiikki vei voimakkaasti siihen tunnelmaan. Samalla se muistutti edesmenneestä isästäni, joka oli metsätöissä.

Yhtä suuren vaikutuksen teki Famen kunniagalleriaan kuuluvan mestaripelimanni Konsta Jylhän viulun näkeminen ja hänen Vaiennut viulu -kappaleen kuuntelu. Se toi Jaana Kuulalle mieleen Kaustisen kansanmusiikkijuhlat.

– Ei sitä Jylhän soittoa voi liikuttumatta kuunnella. Täytyy tässä hetki odottaa, että tunnetila tasaantuu, Kuula sanoo.

Triplan kauppakeskuksen ulkopuolella oleva Fame aukesi uudelleen koronasulun jälkeen kesäkuussa. Kävijöitä oli juhannukseen asti vähän, mutta heinäkuussa on ollut vilkkaampaa, sanoo museon perustajiin kuuluva Olli Ilmolahti.

– Ennen koronaa kävijöitä oli jopa 500 päivässä. Nyt asiakkaita on ollut 100–200 päivässä. Uskon, että korkeampiin lukuihin päästään syksyllä, kun koulut alkavat. 90 prosenttia kävijöistä on ollut kesällä pääkaupunkiseudulta ja lähialueelta.

Jaana Kuula saapui Pasilaan Jyväskylästä.

– Tämä on ollut aivan mahtava päivä Helsingissä. Olen kiertänyt taidenäyttelyissä. Taideteosten katsomisen jälkeen olen kaivannut kuvien lisäksi ääntä, ja täällä musiikkimuseossa sitä on. Ääni ja sen herättämät muistot ovat ylitsevuotavan upeita, Kuula kertoo.

Järvenpääläinen Tero oli musiikkimuseossa perjantaina jo neljättä kertaa. Hänellä on Museokortti, jolla sisäänpääsy on ilmainen.

– Vaikka museo on ollut odotuksiani pienempi, täällä on paljon lukemista ja nähtävää. Musiikki on hyvin lähellä sydäntäni. Käyn paljon keikoilla ja harrastan musiikkia.

Iso osa museon materiaalista on esillä digitaalisesti esimerkiksi videoiden muodossa.

Tero on ollut kiinnostunut etenkin VR-lasien kautta katsottavista virtuaalikonserteista, joissa pääsee muun muassa katsomaan, miltä Haloo Helsingin keikka näyttää laulajan paikalta katsottuna.

– Vaikka videot ovat aina samat, palaan katsomaan niitä uudelleen.

Museokortin käyttäjiä museovieraista on Olli Ilmolahden mukaan noin puolet. Perushintainen lippu maksaa 25 euroa.

– Aika tyyris lippu, mutta harvoinpa täällä tulee käytyä, sanoo Pakilassa asuva Katri Turunen, joka vieraili museossa poikansa Aapeli Hatanpään kanssa.

Molemmat pitivät museota melko pienenä, mutta laadukkaana ja mielenkiintoisena.

Lue myös: Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan