Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"

Pakilassa asuvat Katri Turunen ja Aapeli Hatanpää viihtyivät pitkään musiikkimudeo Famen heavy metal -näyttelyssä. He kuuntelivat muun muassa Stamina-yhtyeen haastatteluita. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

– Kuuntelen paljon metallia, mutta en tiennyt että osa suomalaisista bändeistä on kansainvälisesti näin tunnettuja. Ne keikkailevat Suomea enemmän ulkomailla, sanoo Musiikkimuseo Famen Metal Export -näyttelyyn perjantaina tutustunut helsinkiläinen Aapeli Hatanpää.

Tällä viikolla Pasilan Triplassa sijaitsevaan museoon avautunut -näyttely kertoo, kuinka Suomi on kehittynyt metallimusiikin suurmaaksi.

Näyttelyä varten on syvähaastateltu kuutta suomalaista metalliyhtyettä: Amorhphis, Stamina, Apocalyptica, Arion, Moonsorrow ja Insomnium. Nightwish on esillä Famen perusnäyttelyn puolella.

– En tiennyt, että presidentti Barack Obama on sanonut tv-lähetyksessä, että Suomessa on asukaslukuun nähden eniten metallibändejä, sanoi näyttelyn videoita katsonut järvenpääläinen Tero.

Näyttelyn sisustus on rakennettu henkimään kiertuiden takahuoneiden tunnelmaa. Rungon muodostavat viime talvena puretun keikkapaikka Nosturin ja vientijyrä Children of Bodomin autenttiset tavarat.

Musiikkimuseo Famen muissa näyttelyissä korostuu digitaalisuus, mutta Metal Exportissa on aiempaa enemmän fyysisiä esineitä.

– Näyttely on pieni, mutta tänne on saatu paljon tavaraa, Aapeli Hatanpää kommentoi.

Metal Export -näyttelyssä oleva sohva ja pöytä ovat peräsin tänä vuonna puretun Nosturin takahuoneesta. Myös näyttelytilan "tiiliseinä" on valokuvakopio Nosturin seinästä ja sen kirjoituksista. Aapo Siippainen

Aapeli Hatanpää vieraili näyttelyssä äitinsä Katri Turusen kanssa.

– En ole mikään heavyfani, mutta tämä näyttely on täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Haastatteluissa artistit antavat itsestään hyvin fiksun kuvan.

Museokortilla Fameen pääsee ilmaiseksi. Perushintainen lippu maksaa 25 euroa.

– Aika tyyris lippu, mutta harvoinpa täällä tulee käytyä, Turunen pohtii.

Lue myös: Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"

Metallimusiikista kertova näyttelytila on rakennettu muistuttamaan keikkapaikan takahuonetta. Esillä on muun muassa Apocalyptican Eicca Toppisen käyttämä sello. Soittimeen saa koskea ja sen kieliä voi näppäillä sormin. Aapo Siippainen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut