Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"

Pakilassa asuvat Katri Turunen ja Aapeli Hatanpää viihtyivät pitkään musiikkimudeo Famen heavy metal -näyttelyssä. He kuuntelivat muun muassa Stamina-yhtyeen haastatteluita. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

– Kuuntelen paljon metallia, mutta en tiennyt että osa suomalaisista bändeistä on kansainvälisesti näin tunnettuja. Ne keikkailevat Suomea enemmän ulkomailla, sanoo Musiikkimuseo Famen Metal Export -näyttelyyn perjantaina tutustunut helsinkiläinen Aapeli Hatanpää.

Tällä viikolla Pasilan Triplassa sijaitsevaan museoon avautunut -näyttely kertoo, kuinka Suomi on kehittynyt metallimusiikin suurmaaksi.

Näyttelyä varten on syvähaastateltu kuutta suomalaista metalliyhtyettä: Amorhphis, Stamina, Apocalyptica, Arion, Moonsorrow ja Insomnium. Nightwish on esillä Famen perusnäyttelyn puolella.

– En tiennyt, että presidentti Barack Obama on sanonut tv-lähetyksessä, että Suomessa on asukaslukuun nähden eniten metallibändejä, sanoi näyttelyn videoita katsonut järvenpääläinen Tero.

Näyttelyn sisustus on rakennettu henkimään kiertuiden takahuoneiden tunnelmaa. Rungon muodostavat viime talvena puretun keikkapaikka Nosturin ja vientijyrä Children of Bodomin autenttiset tavarat.

Musiikkimuseo Famen muissa näyttelyissä korostuu digitaalisuus, mutta Metal Exportissa on aiempaa enemmän fyysisiä esineitä.

– Näyttely on pieni, mutta tänne on saatu paljon tavaraa, Aapeli Hatanpää kommentoi.

Metal Export -näyttelyssä oleva sohva ja pöytä ovat peräsin tänä vuonna puretun Nosturin takahuoneesta. Myös näyttelytilan "tiiliseinä" on valokuvakopio Nosturin seinästä ja sen kirjoituksista. Aapo Siippainen

Aapeli Hatanpää vieraili näyttelyssä äitinsä Katri Turusen kanssa.

– En ole mikään heavyfani, mutta tämä näyttely on täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Haastatteluissa artistit antavat itsestään hyvin fiksun kuvan.

Museokortilla Fameen pääsee ilmaiseksi. Perushintainen lippu maksaa 25 euroa.

– Aika tyyris lippu, mutta harvoinpa täällä tulee käytyä, Turunen pohtii.

Lue myös: Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"

Metallimusiikista kertova näyttelytila on rakennettu muistuttamaan keikkapaikan takahuonetta. Esillä on muun muassa Apocalyptican Eicca Toppisen käyttämä sello. Soittimeen saa koskea ja sen kieliä voi näppäillä sormin. Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 2. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 3. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 4. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. T24: Keskiaikainen Tallinna oli värikäs kaupunki – Todisteita siitä löydettiin Olevisten kirkon kunnostustöissä
 8. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 9. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 10. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 11. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 12. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 15. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 11. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 12. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin
 15. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.