Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta

Vieraslajit: Vaikka luonnontilassa olevalta tontilta tulisi espanjansiruetanoita naapurin puolelle, kaupunki ei voi puuttua asiaan.

Rauni Kolehmainen löysi espanjansiruetanoita kukkapenkistään. Hän uskoo, että ne söivät hänen kuunliljansa viime vuonna. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Viime vuoden kesästä lähtien Marjaniemeä ovat riivanneet espanjansiruetanat, eli niin kutsutut tappajaetanat. Leuto talvi on todennäköisesti vaikuttanut siihen, että keväästä lähtien etanoita on havaittu aikaisemmin ja enemmän kuin viime vuonna.

Marjaniemessä noin 20 vuotta asunut Rauni Kolehmainen löysi ensimmäisen espanjansiruetanan kukkaruukustaan viime kesän lopulla. Hän myös arvelee, että etanat ovat syypäänä kuunliljojen lehtien katoamiseen.

– Ne ovat todella ällöttävän näköisiä. Ne voivat myös tartuttaa koirille sydänmadon. Koirani eivät ole kiinnostuneita niistä, mutta etanat jättävät limavanan, ja lima voi levittää tauteja, Kolehmainen sanoo.

Lue myös: "Valitettavasti ylilyöntejä on jo nähty" – Hanhiraivo voi leimahtaa puistossa, valkoposkihanhen hinta on 336 euroa

Hän epäilee, että etanoita tulee naapuritontin puolelta, jota pidetään luonnontilaisena. Periaatteena on, ettei haitallisia vieraslajeja saisi päästää naapurin puolelle. Helsingin kaupunki ei kuitenkaan voinut auttaa.

– Minulle vastattiin, että kaupunkiympäristön toimiala ei voi mennä yksityisille tonteille, vaan se on jokaisen tontinomistajan oma asia. Kaupunki hakee kuitenkin keräysjätteen, jos etanoita kerää yleisiltä paikoilta. Se tuntuu aika turhauttavalta, olemme hävittäneet niitä ohjeiden mukaan sekajätteeseen, Kolehmainen sanoo.

Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa

Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinenkin toteaa, että kaupungilla ei ole loputtomia resursseja vieraslajien saati muiden haitallisiksi koettujen eläinten torjuntaan.

– Emme pelasta tontinomistajia kaneilta, supikoirilta, metsäkauriilta, valkoposkihanhilta tai porkkanakärpäsiltä, hän sanoo.

Kaupunki ohjasi Kolehmaista olemaan yhteydessä Uudenmaan ely-keskukseen, mutta sieltä kerrottiin, ettei heilläkään ole vielä mitään keinoja siihen.

– He voivat ainoastaan laatia tontin omistajalle kirjeen, jossa kehottavat ryhtymään toimenpiteisiin etanoiden hävittämiseksi.

Kolehmaisen mukaan naapuritontin uusi omistaja ei ole tiedossa ja talo on vuokrattu, joten tontin omistajaan ei ole saatu yhteyttä.

Tappajaetanaa ei pidä sekoittaa ukkoetanaan, joka ei ole haitallinen ja kuuluu Suomen luontoon. Lukijan kuva/Sari Isoniemelä

Marjaniemen asukkaat ovat keränneet jopa kymmenittäin etanoita. Kolehmainen pyysi havaintoja muilta asukkailta, ja niitä kerrotaan olleen muun muassa Marjaniementien ja Strömsintien risteyksestä kaikkialla aina Niittyrantaan saakka. Myös Roihuvuoren puolella niitä on nähty.

Kolehmaisen naapuri Kari Kiltilä myrkyttää oman tonttinsa ja luonnonvaraisen naapuritontin rajaa Ferramolilla, etanamyrkyllä. Se on vähentänyt etanoiden tuloa myös Kolehmaisen puolelle.

–  Etanat kuolevat myrkkyyn vain jos ne syövät sitä. Kävelen joka ilta tontin rajan läpi ja nappaan etanat pois, viime viikolla tapoin 10–20 etanaa. Katkaisen ne mattoveitsellä, en enää jaksanut tappaa keitetyllä vedellä, hän sanoo.

Lue myös: Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä

Kaupungillakaan ei ole loputtomia resursseja vieraslajien hävittämiseen, kertoo Helsingin ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen. Hän ei pidä espanjansiruetanaa nykytiedon valossa niin haitallisena kuin vaikkpa minkkiä ja supikoiraa.

– Niitä voi olla jo melko laajasti levinneenä, mutta vasta massaesiintymät suotuisissa oloissa ovat näyttäviä ja kiusallisia.

Jos espanjansiruetanoita ilmenee paljon, ympäristötarkastajat voivat saada kaupunkilaisilta ilmoituksia niistä.

– Vuonna 2017 niitä tuli jonkin verran, nyt on ollut välissä pari helpompaa kesää. Jos loppukesä on yhtaikaa lämmin ja kostea, niin ilmoituksia voi odottaa saavansa, Pakarinen kertoo.

Lue myös: Sota etanoita vastaan on voitettavissa nyt – "Kyseessä on niin iso asia"

Lue myös: Turha toivo: tappajaetanat eivät kuolekaan pakkasessa – erittävät omaa pakkasnestettä

Espanjansiruetana

Haitallinen vieraslaji on syytä tappaa

Etanan erittämä lima voi sisältää bakteereita (mm. listeria), jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisille että kotieläimille.

Etana syö koriste- ja hyötykasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita.

Ne syövät myös eläinten raatoja, mm. kuolleita lajitovereitaan, minkä vuoksi niitä ei saa vain litistää ja jättää maahan.

Etanan voi tappaa murskaamalla sen pää, keittämällä tai pakastamalla. Etanajätteen voi hävittää sekajätteeseen.

Lehti- ja risukasat on hyvä polttaa, jolloin etanoille ei jää talvehtimispaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 2. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 3. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 4. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. T24: Keskiaikainen Tallinna oli värikäs kaupunki – Todisteita siitä löydettiin Olevisten kirkon kunnostustöissä
 8. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 9. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 10. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 11. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 12. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 15. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 9. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 12. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin
 15. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.